Florür hangi ürünlerde bulunur

Ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir. Dişler 7’den 77’ye küçük yaştan itibaren herkesin dikkat etmesi gereken ve sıkça da ihmal edilen bir konudur denebilir. Özellikle diş sağlığı denilince akla ilk gelen malzeme olan florür’ün hangi ürünlerde bulunduğunu ve florür hakkında merak edilenleri aktaracağım.

Florür nedir?

Florür, yeryüzünde en yaygın şekilde bulunan minerallerden biridir. Flor elementinden oluşan iyon formudur. Diş sağlığında ise çürüklerinin önlenmesi için kullanılır. Florür, çürük oluşturan asitlere karşı dişleri daha güçlü ve dayanaklı hale getirir.

Florür hangi ürünlerde bulunur?

Hemen hemen herkes diş macunlarının içerisinde bulunduğunu düşünür fakat Florür aslında hayatımızın her alanında sıkça bulunan bir bileşendir. Florür yeraltı su kaynakları başta olmak üzere deniz ve hayvansal ürünlerde, meyve, sebzelerde, çaylarda, bakliyat ve hazır gıdalarda, gazlı asitli içeceklerde, bebek mamalarında, sigara ve paketli meyve sularının içinde kısaca her türlü yiyecek ve içeceklerde sıkça bulunur.

Florür’ün dişlerdeki etkisi nedir?

  • Yenilen gıdaların dişlerde birikmesi ve iyi temizlenmediğinde çürük oluşturur. Florür ise diş temizliğini sağlayan ve tükürük enzimleriyle karışarak diş yüzeyine yerleşerek çürük ve bakteri oluşumunu engelleyerek dişleri korumayı sağlar.
  • Diş minesindeki kalsiyum bağlarını güçlendirici etkisi bulunur.
  • Diş yüzeyindeki plak oluşumunu engelleyen özelliği bulunmaktadır.

florrr-jpg.webp

Florür yararlı mı yoksa zararlı mıdır?

Florür’ün hayatımızın her alanında sıklıkla bulunduğundan bahsettik. Yediğimiz gıdalardan içeceklere pek çok yerde önümüze çıkmaktadır.
Yıllardır süre gelen sorulardan biri de florür’ün yararlı mı yoksa zararlı mı olduğu sorusudur.

Aslında her üründe olduğu gibi florür’ün de fazlası zararlı olabilir. Diş sağlığı açısından konuyu ele alacak olursak yapılan araştırmalara göre bezelye tanesi kadar diş macununun uzman hekimler tarafından ağız sağlığını korumada kullanılması gerektiği savunuluyor.

Florür içerikli diş macununu kullananların ve çocukların diş macununu yutmamaları oldukça önemlidir. Günde 2 kez dişleri fırçalayarak ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Fakat yine de uzman bir hekimden florür ile ilgili bilgi almak sizler için daha sağlıklı olacaktır.

Florür’ün vücuda ne gibi zararları bulunabilir?

  • Yüksek oranda florür beyine ve beyin fonksiyonlarına zarar verebilir.
  • Ezber, hafıza ve düşünceleri azaltabilmektedir.
  • Hormonal dengeyi bozabilmektedir.
  • Fazla florür tiroid bezlerinde depolanabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi