Teknoloji ve Sanatın Buluşması: Dijital Deneyim Müzesi

Son yıllarda sanatın teknoloji ile harmanlanarak bir araya geldiği sergiler, müzeler ve kültürel aktiviteler yaygınlaşmaya başladı. Günümüz dijital çağ ile birlikte sanat içerisinde de dönüşümler yaşanarak daha cazip ve efektif hale dönüşüyor. Teknolojinin hayatımızdaki kolaylıkları yadsınamayacak kadar çok iken haliyle her alanda enteresan ve farklı görüntüler çıkabiliyor. Özellikle genç nesilin sanata karşı ilgisini arttıracak gelişmeler sıkça artış gösterirken teknolojinin de veli nimetlerinden faydalanmamak olmaz.

İstanbul’da çok yeni olan ve İBB tarafından hizmete açılan Dijital Deneyim Müzesi, yukarıda tarif ettiğim kriterlere son derece uyan yerli ve yabancı her yaş grubuna hitap eden teknolojinin sanatla buluştuğu bir müzedir.

jpeg-optimizer-12.webp

Dijital Deneyim Müzesi’nde neler var?

Sosyal medyada hemen hemen herkesin keşfetinde yer alan ve görsel şölen sunan Dijital Deneyim Müzesi çocuklar başta olmak üzere gencinden yaşlısına ailece vakit geçirilebilecek etkinliklerden biri olarak tercih ediliyor. Ramazan Bayramı’nı İstanbul’da geçirenler için güzel bir etkinlik olan Dijital Deneyim Müzesi, ziyaretçisi oldukça fazla ve talep gören bir mekan olmuş. Dün yazımda yer vermek adına gittiğim Dijital Deneyim Müzesi’nde çok sayıda kişinin yer aldığını ve merak ettiğine daha iyi şahit oldum. 2-12 yaş grubundaki çocukların keşfetmelerine yönelik yapılan parkurlardan, yetişkinlere özel sanal gerçeklik (VR) odası, sürükleyici odası, arttırılmış gerçeklik ve dijital koridor odaları son derece keyifli ve yetişkinleri adeta çocukluğuna götüren kısa süreli bir macera diyebilirim.

jpeg-optimizer-17.webp

Yaklaşık 30-45 dakikalık farklı bir dünyanın kapılarını aralayan Dijital Deneyim Müzesi, ilgi çekici ve herkesin eğlenebileceği bir sanat müzesi olarak vatandaşlarla buluşmuş. Işık gösterileri, elektrik ve elektronik temalı Nikola Tesla figürleri, dijital çağın son harikası mantığından yola çıkılarak sanat müzesi haline getirilmiş. Minik bir eleştiri yapacak olursam; ben daha büyük beklentilerle gitmiştim fakat bu kadar kısa sürmesi beni biraz hayal kırıklığına uğratmadı desem yalan olur.. Eğer benim gibi büyük beklentiler içerisinde Dijital Deneyim Müzesini merak ediyorsanız görülmesi gereken bir yer olduğunu ve gidenlerin keyif aldığını söyleyebilirim. Dijital ve sanatın bir araya gelmesi oldukça harika fakat umuyorum ileriki zamanlarda Dijital Deneyim Müzesi daha da geliştirilerek büyür ve yenilenerek güncelliğini sürdürür.

jpeg-optimizer-11-002.webp

Bu eğlenceli müzeyi ziyaret etmeyi düşünenler için biraz bilgilendirme yapmam gerekirse; İBB’ye ait olduğu için MüzeKart geçmiyor. Dijital Deneyim Müzesi’nin girişindeki bölümden bilet satın alabilir ya da online olarak hangi gün gidecekseniz o gün için sadece tek giriş olan biletleri satın alabilirsiniz. Yetişkinler için (Nisan 2024’deki fiyat) bilet ücretleri 120 TL, öğrenci ve öğretmen ya da devlet personelleri için de 30 TL’den bilet satışları bulunuyor. 7 yaş altı, 65 yaş üzeri, engelli bireyler, gazi ve şehitlerin birinci derece yakınları için Dijital Deneyim Müzesi ücretsiz olarak hizmet veriyor. Özellikle gençlerin sanata olan bakış açılarını farklı bir boyuta taşımak amacıyla tasarlanan bu müze uygun fiyatlı tutulduğunu müzedeki görevlilerden öğrendiğim bir bilgi oldu.

c1d066d8-d856-46e6-9ec5-1a74647e940d.webp

Çok vakit kaybetmek istemeyenler için az ve öz bir müze olarak tarif edebilirim. Lokasyon olarak da Miniatürk’ün hemen yanında yer alıyor. Dijital Deneyim Müzesi’ne gitmişken Miniatürk’e de uğrayabilir, ailece ya da arkadaşlarınızla müze günü yapabilirsiniz. Sütlüce Beyoğlu’nda yer alan Dijital Deneyim Müzesi haftanın her günü sabah 09:00’dan akşam 19:00’a kadar açık. Bayram ya da resmi tatillerde ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Dijital Deneyim Müzesi’nin web sitesi üzerinden güncel bilgileri ve fiyat bilgisine erişebilirsiniz.

muze.webp

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nihan Konyalı Arşivi