Genel Kültürünüzü Geliştirecek 5 Basit Ama Etkili İpucu

Bir konuda uzman olmak elbette güzel ama dünyada o kadar çok şey oluyor ki sadece bir tanesinde uzman olmak yeterli mi? Her konuda uzman olmasak da en azından temel bilgiler sizi hayatta bir adım ileriye taşıyacaktır. Genel kültür nasıl geliştirilir diye merak edenler için basit ama etkili ipuçları var.

İnsanlık tarihi bin yıllık bir kültür birikimine dayanmakta. Ama teknoloji çağında olmamız her gün yeni bir gelişme yaşamamıza sebep oluyor. Tabii ki, tüm bu yaşamı veya yaşam olaylarını kontrol etmek mümkün değil. Ancak hepsiyle ilgili önemli şeyleri bilmek, yani temel bir genel kültür bilgisine sahip olmak iyi olmaz mıydı? Günümüzde maruz kaldığımız medyayı seçtiğimizde çoğu zaman tek bir konuda sadece tek taraflı bilgilere sahibiz. Ancak genel kültür, bir konuda uzman olmaktan çok daha fazlasıdır. Aşina olmadığınız bir konu hakkında temel bilgilere sahip olsanız bile, onu öğrenmeniz daha kolay olacaktır. Peki genel kültür nasıl gelişir? Bu konuda size yardımcı olacak bazı basit ama etkili ipuçlarına daha yakından bakalım.

Genel kültür nasıl geliştirilir?

  1. Televizyon izlemek yardımcı olabilir
  2. İlginç konular hakkında yapılan podcastleri dinleyebilirsiniz
  3. Düşüncenize benzer yayınları izleyebilirsiniz
  4. Video platformlarını inceleyin
  5. Bilgi içerikli kitapları okuyun

Televizyon izlemek yardımcı olabilir

İnternetin gelişmesi sayesinde artık tam olarak istediğimizi bulup izleyebiliyoruz. Ama farkında olmasak da hep aynı şeyleri duyuyoruz. Ancak televizyonun ana eğlence aracı olduğu bir dönemde, birdenbire ortaya çıkan bir programdan, beğenmesek bile daha önce hiç duymadığımız şeyler öğrenebilirdik. Bazılarının artık klasik anlamda televizyonu bile yok ama bunun önemi yok, birçok tv kanalı canlı yayın yapıyor ya da eski programları youtube'a kaydediyor. Bak ne diyorlar? Beklemediğiniz bir kanaldaki bir kişiden daha önce hiç duymadığınız şeyleri öğrendiğinizden emin olun.

İlginç konular hakkında yapılan podcastleri dinleyebilirsiniz

Bu varlığı radyo olarak düşünebilirsiniz, ancak günümüz dünyasının radyosu artık podcast'lerdir. Hatta son yıllarda podcast konularının sayısının arttığını görünce şaşırabilirsiniz. Çünkü çeşitli mesleklerden pek çok kişi sayısız podcast'e abone oluyor. Spotify, Apple Podcast, Google Podcast gibi mobil uygulamalar ile dünya çapında yayınlanan sayısız podcast'e erişebilirsiniz. Elbette, bildiğiniz veya ilgilendiğiniz konuları dinleyin, ancak biraz karıştırın ve başlığını veya açıklamasını bile bilmediğiniz benzersiz bir konu hakkında yeni bir şeyler duyabilirsiniz.

Düşüncenize benzer yayınları izleyebilirsiniz

Artık dünyanın farklı yerlerinden bir insanın bile neler paylaştığını tek dokunuşla görebiliyoruz. Tamam ama takip ettiğin hesaplara bak hepsi aynı şeyi söylemiyor mu? Elbette, bazen çok sinir bozucu olabilir, ancak benzer düşünen insanları ve aynı şeyleri tekrar tekrar söyleyen gönderileri takip ederseniz, asla daha iyi olamazsınız. Örneğin, şimdi Twitter'a gidin ve yayıncının gördüğünüzde bile sizi mutlu edecek paylaşımlarını görün. Gönderilerin altındaki yorumları okuyun. Oraya vardığında kim bilir neler bulacaksın. Dünyaya ters açıdan bakmayı unutmayın, yeni bilgilere kapı açar.

Video platformlarını inceleyin

YouTube ve benzeri bir video platformuna girdiğiniz zaman karşınıza abone olduğunuz kanallar ve daha önce izlediğiniz videolarla ilgili öneriler çıkacak. Tamam, bunları zaten biliyorsunuz. Sayısız videonun olduğu bu platformlarda biraz derine inmeye ne dersiniz?Örneğin hemen şimdi YouTube girin ve arama çubuğuna hiç bilginiz olmayan bir konu hakkında bir anahtar kelime yazarak aratın. İlk sıralarda karşınıza çıkan videolara tıklamayın. Şöyle biraz eskilere gidin. Adını bile duymadığınız bir kanalın az izlenmiş bir videosunu açın, neler duyabilirsiniz neler.

Bilgi içerikli kitapları okuyun

İnternet ve sosyal medya ile birlikte insanların okuma alışkanlıkları değiştikçe yüzlerce sayfa kitap okunamaz hale geldi. Bu duruma ayak uydurmaya çalışan yayınevleri, çeşitli konularda bilgiler içeren kitaplar yayınlamaya başladı. Nispeten ucuz olan bu kitaplardan bazılarını satın alarak, kaybettiğiniz okuma alışkanlığınızı yeniden kazanabilir ve daha önce hiç duymadığınız bilgilere ulaşabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Pınar Arşivi