Hava tahminlerinde yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı ne anlama geliyor?

Hava tahminlerinde yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı ne anlama geliyor?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), bir süredir hava şartlarında olumsuz bir durum görüldüğünde alarm seviyelerini renklerle ifade ediyor. Peki bu renkler hangi anlama geliyor? Alarm seviyesi hangi renk olduğunda ne yapmak gerekiyor? Hepsi haberimizde…

Küresel ısınmayla birlikte meteorolojik olayların çok kısa zamanda ve etkili bir şekilde yaşanmasından dolayı hava durumunu yakından takip etmek çok daha önemli hale geldi.

Yakın zamanda da görüyoruz ki kuvvetli meteorolojik hadiselerde vatandaşlar artık “yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı” renk kodlarıyla uyarılıyor.

Yapılan uyarılar, yeni kurulan Renk Kodu Uyarı Sistemi “MeteoUYARI” üzerinden yapılıyor.  34 Avrupa ülkesi tarafından belirlenen renkler ve sınıflandırılmaları baz alanMeteoUYARI sistemi, Avrupa’da kullanılan “MeteoALARM” sisteminin renk ve sınıflandırılmasının yerli ve milli kaynaklar aracılığıyla uyarlanmasıyla oluşturuldu.

RENKLERİN ANLAMLARI

 Yeşil, uyarı yapılmasını gerektiren meteorolojik hadisenin tahmin edilmediği ve hayatımızı etkileyecek herhangi bir durumun olmadığı anlamına geliyor.

Sarı, “Dikkatli olun” sloganıyla hava durumunda potansiyel bir tehlikenin olduğu ancak tahmin edilen durumun olağan dışı bir tehlike olmadığı ama olumsuz şartlarla karşılaşılmaması için vatandaşların dikkatli olmasını ifade ediyor.

Turuncu, “Tehlike var, tedbirli olun” sloganıyla sıklıkla görülmeyen hava hadiselerinin tespitinde kullanılıyor. Ayrıca, can ve mal kaybına sebep olabilecek durumlarda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Kırmızı, “Hazır olun” sloganıyla çok tehlikeli ve kuvvetli bir meteorolojik hadisenin tahmin edildiğini gösteriyor. Büyük hasar ve kayıpların oluşmasının muhtemel olduğunu gösteriyor.

Ayrıca vatandaşlar hava tahminlerine Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesi () ana sayfasından ulaşabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.