Köy kent bağı kopmamalı

Köy kent bağı kopmamalı
Yaklaşık otuz kişilik bir ekiple Kars ve Ardahan’a bir dizi ziyaretlerde bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ziyaret sonrası mikrofonumuzu uzatarak görüşlerini aldık. Türkiye'nin nüfus yapısının önemine dikkat çeken İmamoğlu, “Köy ve kentler arasındaki bağ hiçbir zaman kopmamalı” dedi.

Beylikdüzü Belediye Başkanı İmamoğlu, karma nüfus yapısıyla Türkiye’nin birçok bölgesinden insanın yaşadığı Beylikdüzü’ne memleketlerini hatırlatmak ve Anadolu’yu İstanbul’a tanıtmak adına il ziyaretlerine devam edeceğini kaydederek, “İstanbul'un renkliliğinin yansıması olarak Anadolu'ya yapılan bu geziler İstanbul'da yaşayan insanların doğduğu ya da ait olduğunu düşündüğü topraklara bağını koparmaması ve farklı bağlar kurmasını sağlar yönünde bir adım attık. Bunu Sivil Toplum Kuruluşları ile yapmak işe ayrı bir boyut katıyor. Bu da işin daha toplumsal tarafıdır” dedi.

ekrem imamoğlu kars gezisi

Kars inanılmaz bir yer
Kars'a dair görüşlerini de paylaşan İmamoğlu, “Kars bence inanılmaz fırsatlara sahip bir kent. Kars'ta atılan bu kadar güzel adımlara rağmen Kars'ta yaşayanların belki de yüzde 90'ın üzerinde insanı farkında değil. Müthiş bir tarihi derinliğe sahip, turizme dönük inanılmaz lokasyonlara ve noktalara sahip. Sarıkamış'tan, Ani Harabeleri'ne kent içindeki tarihi yapılaşma dokusundan kalesine ve birçok unsuruna varıncaya kadar Kars'a gelen bir insan 3-4 gününü geçirebilir. Bu önemli birşey. Dünyada çok bilinen bazı kentlere gider bir günde gezersiniz ve biter. Kars'ta rahatlıkla 3-4 gün gezebilirsiniz. Birkaç sene içerisinde Kars'ta turist sayısının daha da artacağını düşünüyorum, hayal ediyorum. Bunun destekleyici unsurları elbette devlet ve yerel yönetimler ama yatırımcıları Kars hararetle bekliyor diyebilirim” ifadelerini kullandı.

ekrem imamoğlu kars gezisi

Harabeler etkileyici
Kars'taki tarihsel birçok zenginliğin güzel olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Ani Harabeleri beni çok etkiledi. İnanılmaz bir yer. Sadece yapıları ile değil, insan orada 8,5 kilometrekarelik bir kenti bir kaç bin yıllık geçmişi ile hayal ettiğinde inanılmaz bir duygu ile karşı karşıya kalıyor. Yüzlerce yıl önce orada 100 bin insan yaşamış. Tabir-i caizse orada bir İstanbul var. Kaldi ki 1453'te Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde 60 bin nüfustan 110 bin nüfusa çıkıyor. Yanındaki Arpaçay Kanyonu çok kayda değer. 8,5 kilometrekare alan bugünkü Beylikdüzü'nün 4'te biri alanı demek. Çok değerli bir alan. Birçok kültürün ve inanç yapılarının korunarak gelmiş olması çok değerli. Burası çok daha çarpıcı hale getirilebilir. Susuz'da bulunan Cılavuz Köy Enstitüsü değerlendirilmeye aday. Müthiş bir alan eğitime dönük tarih canlandırılabilir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da bir çok ilimizi gezdik. Diyarbakır çalıştayımız olacak yerel yönetimle alakalı. Van ve Kastamonu gezimiz planlanıyor. Sırada gitmeyi çok istediğim Erzurum ve Erzincan var” dedi.

ekrem imamoğlu kars gezisi

Vatan bir bütündür
İmamoğlu halka verdiği mesajda ise şu ifadeleri kullandı; “Sizlerin daha fazla mutlu olmasını sağlamamız lazım ki vatan olsun. Vatan bir bütündür. Bu bağı kurmak adına ziyaret yapıyoruz. Bu diyaloglarımızı ilçemizde anlatıyoruz. Bu milletin birbiri ile sıkı bir bağ kurduğunu anlatıyoruz. Huzursuz ve mutksuz olduğumuz anları yok etmek istiyoruz. Aksine huzurlu olalım istiyoruz. Bu ziyarette bize yol gösteren Kars Ardahan Iğdır Derneği ve yöneticilerine çok teşekkür ediyoruz. Gittiğimiz her yerde ilçe yöneticilerini de ziyaret ediyoruz.”

ekrem imamoğlu kars gezisi

Dünya rekora doğru gidiyor
Türkiye'nin büyük bir kesiminin kentlerde yaşadığının da altını çizen İmamoğlu, “Ülkenin yüzde 92,5'i şehir merkezlerinde yaşamaya başladı. Dünyada bir rekora doğru gidiyor. Bununla baş etmek güç. Terör kadar bu memleketi yoracak iş nüfus naklidir. Çok sorunlu bir iştir. O bakımdan bizim bu gelişlerimizin hem bir bağ kurmak hem paylaşmak hem de şehir halkı ile etkileşim kurmak için önemli olduğunu düşünebiliriz. 15,5 milyon nüfusun yanına İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirleri üstüste koyduğunuzda neredeyse 30 milyondan bahsediyoruz. 30 milyon demek nedir? 3 şehir. Bu kaldırılabilir bir yük değil. Memleket ne kadar paylaşılırsa, insanları ne kadar farklı yörelere dağılırsa o kadar mutlu olur. Elbette mutluluğun olmazsa olmazları var. Kültür, sanat, sosyal hayat iş, istihdam sağlık güvenlik gibi unsurlar. Ama bunları sağlamak hepimizin borcu. Bu bağlamda biz İstanbul'un 39 ilçesinden bir tanesi olarak bu sorumluluğu hissediyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.