Masum sokak köpekleri öldürülmeyi hak etmiyor!

Son zamanlarda canımızı fazlasıyla sıkan bir olayla daha karşı karşıyayız. AK Parti, sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulması konusunu değerlendirmeye aldı. Edinilen bilgilere göre AK Partili yetkililer, böyle bir düzenleme yapılırsa, her belediyenin barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek kuracakları internet sitesinde sahiplendirmeleri için ilan yayınlayacağını ifade etti. Buna göre ilanda yer alan ve 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyon ile uyutulacak, yani öldürülecek...

sokak-hayvanlari-masum-kopekler.jpg

Sokaktaki “bazı” köpeklerin çeteleşmesi veya insanlara saldırması buna sebep olarak gösteriliyor. Fakat çözüm tüm köpekleri öldürmek mi? Saldırgan köpekler için ayrı bir sistem uygulanmalı. Kimseye zararı olmayan, insanlara kendini sevdiren ve insanlardan her gün yemek bekleyen, onlarla oyun oynayan, insan dostu masum köpeklerin suçu ne? Onlar hepimizin köpekleri. Arada sokak köpeklerini beslemeye gittiğimiz bir bölge var ve oradaki köpekler inanın bizi görünce o kadar seviniyorlar ki, kendilerini deli gibi sevdiriyorlar. Sonra verdiğimiz yemeği yiyip mutlu oluyorlar. Ve o köpekler yıllardır orada, bebekliğinden beri… İnsanlara dost olmak ve yemek beklemekten başka yaptıkları hiçbir şey yok! O masum canlıların suçu ne? Onlar öldürülmeyi asla ama asla hak etmiyor! Bir köpeğin suçu, diğer tüm sokak köpeklerine nasıl kesilebilir? Bir insan cinayet işlediğinde tüm insanların öldürülmesi gibi bir şey bu. Birkaç köpeğin suçu nasıl diğer masumlara kesilebilir?

Üstelik yapılacak çok fazla çözüm varken... Kısırlaştırma yapıp çoğalma engellenebilir. Daha fazla büyük bahçeli barınaklar inşa edip orada bakılabilir köpeklere. Belediyeler kolaya kaçmak yerine üzerine düşen görevleri yerine getirebilir mesela! O kadar çok ihmal edilmiş, hayvanların işkence gördüğü barınaklara şahit olduk ki… Belediyeler barınaklara ve sokak hayvanlarına bakmayacaksa, üzerine düşen görevleri yapmayacaksa, ihmal edecekse neden görevlerinin başındalar? Hayvanlar da insanlardan işkence görüyor biliyorsunuz değil mi? Mesela geçtiğimiz aylarda masum bir kediyi tekmeleyerek öldüren katil serbest kaldı!

Masum sokak köpeklerini öldürmek son seçenek bile olmamalı. Hani müslümanlıkta öldürmek yoktu? Nasıl onlarca cana kıyılabilir? Aklım almıyor.... Devlet öldürmemeli, yaşatmalı....

Benim içim acıyor. Saldırgan köpeklerin cezasını o masum hayvanlar ölerek ödeyecek ya, vallahi ben insan olarak utanıyorum hayvanlara karşı. O masum köpeklerin sevindikleri zaman parlayan gözleri geliyor gözümün önüne… Nasıl kıyacaksınız onca masum cana? Yemin ederim utanıyorum.

Bu yazdıklarımı anlayabilmek için hayvansever olmak değil, vicdanlı olmak gerekiyor.

Müslüman olanlar, ahirette hayvanların dile geleceğini ve insanlardan hesap soracağını bilirler. İslam’da esas olan hayvanların öldürülmemesidir. Ve emin olun suçsuz yere öldürülen masum sokak hayvanları, yaşam hakkı elinden alınıp öldürüldüğü için ahirette sizden hesap soracaklar… Tıpkı insanlar gibi onlar da Allah’ın bir kulu. Onları sahipsiz sanmayın, onların arkasında sizi de yaratan “Allah” var!

“Bu dilsiz hayvanlar hakkında Allah’tan korkun” (Ebû Dâvûd, Cihâd: 44)

Hayvana yumuşak davran! Çünkü yumuşaklık nerede bulunursa orayı güzelleştirir. Yumuşaklığın bulunmadığı her davranış çirkindir.” (Müslim, Birr, 78, 79)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi