Pando Şestakof (Pando Amca) hayatını kaybetti

Pando Şestakof (Pando Amca) hayatını kaybetti
Beşiktaş'ta uzun süredir işletmecilik yapan ve Pando Kaymak adı verilen kaymakla ünlenen Pando Şestakof (Pando Amca) yaşamını yitirdi. Şestakof'un cenazesi perşembe günü son yolculuğuna uğurlanacak.

İstanbul'da ün yapmış pek çok Ermeni asıllı esnaftan biri olan Şestakof Beşiktaş'ın en ünlü kaymakçısı olarak tanınıyordu. Uzun yollardan gelen ve şöhret sahibi müşterileri bulunan Pando Amca'nın ufak bir dükkanı bulunuyordu. Perşembe günü Balat’taki Stevi Stefan Kilisesi’nde düzenlenecek cenaze töreni ile uğurlanacak olan Pando Amca hakkında sosyal medyada çok sayıda mesaj atıldı.

Pando Şestakof (Pando Amca) kimdir?
Pando Kaymak’ın yerine ilk başta süt ve süt ürünleri satan ve 1894 yılında kurulan Hayat Süthanesi vardı. 1958 yılında dükkanı Pando işletmeye başladı.

Pando Kaymak’ın müşterileri arasında Ülker markasının kurucusu Sabri Ülker de bulunuyor. Sabah Gazetesi’nden Timur Sırt Pando’nun Sabri Ülker ile olan iş ilişkisini şöyle kaleme almıştı:

pando şestakof

SABRİ ÜLKER BANA YÜZBAŞI DERDİ
Yıl 1951 ya da 52… Pando Amca askerden yeni dönmüş. Ancak asker tıraşı kafası duruyor. Namı yayılmış becerikli torna ustası diye. O zaman Sabri Ülker bir şekilde Pando Amca’yı buluyor. Fabrika için İtalya’dan yeni kalıplar getirmiş. Pando Amca gözleri dolu dolu Sabri Ülker ile yaşadıklarını anlatıyor: “Sabri Ülker bana Yüzbaşı diyordu. Getirdi kalıbı, ‘bunlardan yapabilir misin’ diye sordu. Ben de yaptım. Kontrol ettiler çok beğendiler. Fabrikasında kullandı o kalıpları. Bana da hakkımı ödedi!” Nuri Demirağ’ın uçak fabrikası...

UÇAK FABRİKASINDAN TORNACILIĞA
Pando Amca ilkokul mezunu. Ancak meslek eğitimi tornacılık üzerine. 25 yıl mesleğini de yapmış. Beşiktaş’ta şimdiki Deniz Müzesi’nin yanında Nuri Demirağ’ın uçak fabrikasında gördüğü makinelerden etkilenip tornacılığa başlamış Pando Amca. Nuri Demirağ babasının arkadaşı. Onların çiftliğine gidip hayvanlarına bakarlarmış, babasıyla da Nuri Demirağ sıkça sohbet edermiş. “Yaptırmadılar adama uçak” diye hayıflanıyor.

pando şestakof

TAHLİYE EDİLMİŞTİ
2014 yılının Temmuz ayında dükkanın mülkiyet sahibi Marhan Ailesi binayı bar-restoran olarak değerlendirmek istediği için Pando’dan dükkanı boşaltmasını istemişti. Pando Ekim 2014’te kepenklerini indirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.