Aşk Kadına Yakışır Sevmek Adama

Ne güzel demiş Şair; "Onu düşünürken içim geçmiş, Severken de ömrüm." Aylardan Şubat ve her 14 Şubat'ta sevgililere adanmış bir gün. Sevgililer gününden daha çok sevgi günü demek geliyor benim içimden. Anne, baba sevgisi, kardeş sevgisi, eş dost sevgisi, sevgiye ve sevebilmeye dair her ne varsa...

Eski Türklerde bir ata sözü der ki; “At, avrat, silah emanet edilmez” Birçok yerde tartışma konusu yaptığımız “coğrafya kader midir?” Sorusunun cevabı aslında yukarıdaki atasözümüzde saklı. Kadının namus objesi olarak görülmesi kültürümüzden hayatımıza o zamanlardan yerleştirilmiş. Modern toplumlarda ise tam tersi, kadının birey olarak kabul edildiği ve erkeklere eş değer sayıldığı bir yaşam biçimi yaygındır.

İnsanlığın başlangıcı olarak bildiğimiz tarihlerde ve Tanrı Adem'den aldığı kaburga kemiğinden bir kadın yaratıp onu Adem'e getirdiği rivayet edilir. Kadın erkekten güç alınarak yaratılan bir varlık olarak gösteriliyor. Erkeğe itaatkâr ve erkeğin himayesinde olsun anlamı çıkıyor. Fakat; kutsal kitabımız Kuranda böyle bir ayet yoktur.

Zordur kadın olmak; içimizi ısıtan gülüşleri, kahkahalarında huzur bulduğumuz kızımızın, eşimizin, annemizin gülüşü kabahat konusudur; "karı gibi gülme" derler.

Hadi hazırlan çıkıyoruz dediğimizde takıp takıştıran, gönlümüz kadar gözümüze de hitap eden giyimi kuşamı erkekler arasında tehdit aracıdır; "etek giydirir seni karı gibi sokakta dolaştırırım" derler.

Binlerce kadınımız sokak ortasında hunharca katledilirken, kanunlar yasalar onları koruyamazken, neden öldürdün? Sorusunun sorulamadığı ve sorgulanamadığı kadın cinayetleri cezaevlerinde övünç kaynağıdır; "namusunu temizledi namus meselesinden yatıyor" derler.

İnsandan sayılmaz, söz hakkı tanınmaz kadın yoktur adam vardır. Kadın insan yerine konmaz; adam gibi adam vardır, kadın gibi kadın yoktur.

Her şeyi kadın yapacaktır beklenti büyüktür. Evinde yaşlısına bakacaktır, çocuk doğuracaktır. Özellikle köy yerlerinde sabahın üçü-beşi fark etmeksizin uykusundan en erken o uyanacaktır. Herkesi doyuracaktır. Herkesten sonra yatacaktır. Kadın dediğin hizmetkârdır; "dizini kırıp evinde otur" derler.

Erkeğin eve getirdiği üç kuruşu değerlidir. Sürekli başına kakılır; "yediğin önünde yemediğin arkanda" derler. Çalışması ayıptır; "çalışıp ta bizi el aleme rezil mi edeceksin" derler.

Kadın cahildir, bilgisizdir, görgüsüzdür. Fikrini söyleyemez; "kadın aklınla sen ne anlarsın bu işlerden" derler.

Sırma saçları takıntı nedenedir; "karı gibi saç uzatma" derler. Aklı ile saçı arasında güçlü bağ kurulur; "saçı uzun aklı kısa" derler.

Her ortamın inandırıcı yeminidir; Allah kitap yeminlerine inanmayanların başka bir ikna gücüdür; "yalanım varsa bilmem ne çocuğu olayım" derler. Yetmez! "Anam avradım olsun" derler.

Hayvan kadar değeri olmayan insanların hayvanlara eş değer tuttuğu değerdir; "dişi köpek kuyruk sallamasa erkek köpek peşinden gitmez" derler.

Hayret verici durumdur; "vay! Anasını satayım" derler. Kavgaların küfür aracıdır; "ben senin ananı, bacını, avradını" derler.

Okuması yasaktır. Çünkü okuyup
Öğrenirse evde çocuklarına da öğretir.
Kadın dediğin cahil olmalıdır. Kadın kısmı çarşı pazar dolaşamaz, köy yerlerinde yaşıyorsa kahvelerin önünden geçemez. Bir de hamileyse sokağa çıkamaz. Erkeğin yanında yerini bilmelidir. Yüksek sesle konuşamaz. Her söylenene; "Peki" der itiraz edemez.

Velhasıl zordur kadın olmak. Çünkü; erkeklerin sahip olmak istediği bir bedeni vardır. Korumak zorunda olduğu bir namusu ve sevmeye yasaklı töreleri vardır. Namus kavramı onlara mahsustur. Namus dendi mi akla ilk onlar gelir. Erkeğin kendine özgü erkeklik namusu yoktur. Erkeğin elinin kiridir.

Susarsın bir şey bilmiyor derler, konuşursun dili uzun derler. Kısacası "KADIN" olmak zordur bu hayatta. Kadının bu kadar aşağılandığı hor görüldüğü kadar bir yer var mı ki bu dünyada? Kadının bir eş, bir anne ve bir evlat olduğunu unuttuk. Dünyanın onlarla güzelleştiğini farkında bile değiliz. Sırf bu yüzdendir ki; Binlerce kadınımız “namus” maskesi adı altında cinayete kurban gidiyor katlediliyor. Ne demiş Can baba; “Aşk kadına yakışır sevmek adama.” Kadını aşk, sevgi ve hayat arkadaşı olarak gören adam gibi adamlara salam olsun.
Sağlıcakla…

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi