Amasra bir başka güzel… Mehmet Mert’in Batı Karadeniz izlenimleri…

Amasra bir başka güzel… Mehmet Mert’in Batı Karadeniz izlenimleri…
Batı Karadeniz seyahatinden önemli anları Damga Gazetesi’ndeki köşesine taşıyan Mehmet Mert, Amasra için ayrı bir bölüm ayırdı.

Damga Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve gazeteci Mehmet Mert, Batı Karadeniz turuna çıktı. Bölgedeki birçok kenti gezen Mert, gezi notlarını Damga için derledi. Gazetedeki köşesinde “Batı Karadeniz turundan aklımda kalanlar…” başlıklı bir yazı kaleme alarak izlenimlerini aktaran Mert, Amasra’ya övgüler yağdırdı.

İşte Mehmet Mert’in 29 Ağustos 2023 Salı günü Damga Gazetesi’nde ve https://www.gazetedamga.com.tr internet sitesinde yayınlanan “Batı Karadeniz turundan aklımda kalanlar…” başlıklı yazısında Amasra ile ilgili yer alan o bölüm:

"Amasra bir başka güzel

Bartın’ın ilçelerinden denize sıfır Amasra’da şahane bir otelde konakladık.

Otel çalışanları çok nazikti.

Her ne kadar kuzey tarafından denize sıfır olduğu için, rüzgarın engellemesiyle denize girmekte zorlansak da ortamın atmosferi, enerjisi, serin havası, bol ama rahatsız etmeyen güneşi harikaydı.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethinin ardından, Karadeniz kıyılarında Osmanlı hâkimiyetini gerçekleştirmek istiyordu.

Amasra’ya yapacağı harekâtı gizli tutan Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı donanmasını Karadeniz’e sevk etti ve kendisi de ava çıktığı izlenimi yaratarak Üsküdar’a geçti.

Karadan ordusuyla birlikte dağlık alanlardan geçen Fatih Sultan Mehmed, Amasra üzerine ilerledi. Kent, hem denizden donanma ile hem de karadan abluka altına alınmıştı.

1460 yılında Cenevizlilerin elindeki Amasra’yı kendi topraklarına savaşmadan katan Fatih Sultan Mehmed şehre uzaktan baktığında görünümüne hayran kalarak ‘Sanırım burası dünyanın incisi’ sözünü de söylemiş ve haber göndererek ‘Burayı yerle bir etmek istemiyorum, teslim olun’ talimatına da olumlu karşılık bulmuştur.

İşte o Amasra bugün 16 bin nüfusu ile şirin mi şirin bir ilçe olarak yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.”

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.