Ankara Tabip Odası: Ankara'da günlük vakalar 5 bine ulaştı

Ankara Tabip Odası: Ankara'da günlük vakalar 5 bine ulaştı
Bilim Kurulu üyelerinin de 'Ankara, salgının merkez üssü haline geldi' açıklamalarının ardından Ankara Tabip Odası, korkutan verileri açıkladı. Başkentteki vaka sayılarının her gün biraz daha arttığını belirten ATO Genel Sekreteri Muharrem Baytemur göre, günlük vaka sayıları günlük 5 bin civarında. ATO, bu rakamları koronavirüs (corona virüs) testi pozitif çıkan hastaları kontrol eden filyasyon ekiplerine dayandırıyor.

Ankara'daki Kovid-19 tablosunu BBC'ye değerlendiren Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Muharrem Baytemur ile Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy, gelişmelerin endişe verici boyutta olduğunu söyledi.

"GÜNLÜK VAKA SAYISI 5 BİN CİVARINDA"

Başkentteki vaka sayılarının her gün biraz daha arttığını belirten Baytemur'a göre, günlük vaka sayıları günlük 5 bin civarında. ATO, bu rakamları koronavirüs testi pozitif çıkan hastaları kontrol eden filyasyon ekiplerine dayandırıyor.

"KEÇİÖREN'DE 906 KİŞİNİN TESTİ POZİTİF ÇIKTI"

Baytemur, Ankara'daki 9 ayrı bölgede günlük ortalama vaka sayısının 500 - 600 civarında olduğunu belirterek, Pazartesi günü sadece Keçiören'de 906 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını ifade etti.

"RAKAMLAR YÜZÜNDEN HALK CİDDİYE ALMIYOR"

Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy da pandemi yönetimi konusundaki hatalar nedeniyle salgının kontrolden çıktığını savundu.

Özsoy'a göre, salgının hızla yayılmasında Sağlık Bakanlığı'nın halkı doğru bilgilendirmemesinin etkisi büyük. Ankara'da günlük vaka sayıları 3 bin 500 civarındayken, bakanlığın ülke çapında bin 500 vaka açıkladığını söyleyen Özsoy'a göre, bu nedenle halk salgının boyutlarını yeterince ciddiye almıyor.

799 SAĞLIK PERSONELİ KOVİD-19'A YAKALANDI

Hekim örgütlerine göre, Ankara'da salgının hızla artması, sağlık çalışanlarını da ciddi biçimde olumsuz etkiliyor. Ankara Tabip Odası verilerine göre, kentte Kovid-19 tanısı konan sağlık çalışanlarının sayısı 799'a yükseldi.

HEKİMLER BAŞI ÇEKİYOR

Koronavirüs testleri pozitif çıkan sağlık personeli arasında başı hekimler çekiyor. Çeşitli alanlardan toplam 232 hekimin koronavirüs testleri pozitif çıktı. Hemşire ve ebeler, 118 vaka ile ikinci, temizlik işçileri de 99 vaka ile üçüncü sırada. Ankara'daki 7 eczacı ile 5 diş hekiminin de testleri pozitif çıktı.

Özsoy, koronavirüsten korunmak için muayenehanede çalışan diş hekimlerine gerekli ekipmanı dağıttıklarını söyledi. Ancak Özsoy'a göre, asıl sorun sahada çalışan ve filyasyona çıkan sağlık ekiplerinde.

"GÜVENLİKTEM YOKSUN HASTA TAKİP EDİYORLAR"

Ankara'daki sağlık çalışanlarının büyük bölümünün, yoğun mesai nedeniyle tükenmişlik sendromu yaşadığını vurgulayan Özsoy  "Filyasyon ekipleri gece 23:00'e kadar sokaklarda. Bu aynı zamanda güvenlik sorunu da beraberinde getiriyor. Gece yarısı iki kadın sağlık çalışanı, ıssız sokaklarda güvenlikten yoksun bir şekilde hasta takibi yapıyor" diye konuştu.

"ANKARA SALGININ MERKEZ ÜSSÜ HALİNE GELDİ"

Ankara'da vaka artışları için Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz "Ankara'da tedbirsizliğin, rehavetin ciddi boyutlara ulaştığını gördük. Yaz ayları boyunca konunun uzmanlarının uyarıları hep devam etti. 'Dikkat edelim aksi takdirde vaka sayıları artış gösterir, ağır hasta sayımız artar, hiçbir ülkenin sağlık kapasitesi bir anda artan hasta sayısını karşılayacak güçte değil' şeklinde ciddi uyarılarda bulunduk" açıklaması yapmıştı.

Kayıpmaz şunları kaydemişti: "Ankara şu anda salgının merkez üssü haline geldi. Üniversite hastanelerinin yöneticilerinin açıklamalarını duyuyoruz, 'yoğun bakımlarındaki kapasitenin yüzde yüze ulaştığı' konusunda... Bu tehlike sadece Ankara için geçerli değil. Diğer büyükşehirlerimiz için de var.

Ankara'da vaka sayıları İstanbul'un 2 katı gibi görünse de İstanbul'a Anadolu'dan dönüşlerin başlamasıyla önümüzdeki birkaç hafta içerisinde vaka sayılarının artma ihtimali var. Bu ihtimalin önüne geçebilmekte yine bizim elimizde.

Memleketlerinden ve tatil yörelerinden İstanbul'a dönen insanlar bir miktar daha kurallara uymaya devam edecek. Mümkün olduğunca evde kalacak. Sosyalleşme kısıtlanmadığı takdirde biz diğer illerimizde de aynı tehlikeyle karşı karşıyayız."

"ANKARA'DA VAKALAR TATİL SONRASI ARTTI"

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, artan koronavirüs vakaları hakkında açıklamalarda bulunmuştu. 

Prof. Dr. Kara, Ankara'da tatil dönüşlerinin başlaması nedeniyle vakaların arttığını belirterek "Bizim kendimizi güvende hissettiğimiz alanlarda maske kullanımının ihtiyaç olmadığını düşünmemiz bizdeki rakamların böyle artmasına neden oldu. Ev içinde arkadaşlarımızla ya da komşularımızla bir araya gelip çay içerken maskeyi çıkardığınız anda belki komşunuz ya da siz asemptomatikseniz komşunuza bulaştırıyorsunuz ya da komşunuz size bulaştırıyor.

Tatillerden dönüşün olduğu dönem sonrasında 1 kişiyken 2 kişiye, 2 kişiyken 4 kişiye bulaştıracak şekilde devam etti. Ankara onun yansımalarını yaşıyor. Türkiye'nin başka illerinde de benzer bulgularımız olabilir" demişti.BBC

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum