Çöp yığınları için demokratik açılım!

Çöp yığınları için demokratik açılım!
İstanbul'un eski Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Nurettin Sözen, çöp yığınları eleştirileri için “5 yıl içerisinde 2 defa yapılmış olan işçi grevinde biriken çöplerdir. Grevi olmayan bir toplumda yaşamaktansa, çöp yığınlarıyla demokratik bir düzende yaşamayı yeğlerim” dedi

1989-1994 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Nurettin Sözen, bugüne kadar çok konuşulan çöp dağları, İstanbul'un su kesintisi, çöp sorunu, doğalgaz projesi gibi konulara kendi dönemlerinde çözüm bulduklarını söyledi. Sözen, İstanbul'un doğalgaz projesi için "Dünyanın en büyük kent doğalgaz projesidir. Çünkü Avrupa ve Asya'da aynı anda başlamıştır ve bugün 15 milyonu bulan nüfusun ihtiyacını karşılamaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde bu boyutta bir doğalgaz projesi yoktur" diye konuştu.

Dünyanın en büyük projesi
Sözen belediye başkanlığı dönemiyle ilgili çok konuşulan çöp sorununa dikkat çekerek, "Çöp projesi dünyanın en büyük projesidir. Çünkü İstanbul'un en önemli sorunuydu çöp projesi. 'Nasıl çözelim?' diye bu konuyla uğraşırken Amerika'nın hibe projesi, ücretsiz olarak çöp projesini Amerikalılar üstlendi. Dünyanın en büyük projesi çünkü bütün İstanbul'un çöp sorununu çözüyor. Kantonlar, kentler veya cumhuriyetler boyutunda değil. Bütün İstanbul'un çöp projesi çözülmüştür ve çok moderndir, çok ileridir. Yalan ve yanlış bir şekilde üst geçitlere 'elektrik üretiyoruz' yazıyorlar ama bizim projemize aittir. Çöp suyu biyolojik arıtmaya tabi tutulmaktadır, çöp depolarına gidinceye kadar ayrı bir depoları vardır, orada geri kazanım yapılmaktadır. Bu nitelikleriyle çöp projesi dünyanın en büyük projesidir" ifadelerini kullandı.

İstismar ediyorlar
İstanbul'un çöp projesinin Yeni  Havalimanı'ndan daha önemli bir proje olsuğunu söyleyen Sözen, "Orada istismar edilen bir olay var. Çöp yığınlarından bahsediliyor. Söz konusu çöp yığınları 5 yıl içerisinde 2 defa yapılmış olan işçi grevinde biriken çöplerdir. Demokrasi içerisinde eğer sendika varsa, toplu sözleşme varsa ve grev varsa bunları anlayışla karşılamak gerekiyor. Bana bu soru sorulduğu zaman; demokrasisi olmayan, sendikası olmayan, grevi olmayan bir toplumda yaşamaktansa, çöp yığınlarıyla demokrasi içinde, sendikası, toplu sözleşmesi olan, grevi olan bir düzende yaşamayı yeğlerim diyorum" şeklinde konuştu. 

Anlatmaktan yoruldum
Nurettin Sözen, kendisine yöneltilen, 'çöp dağları, su kesintileri' gibi eleştiriler için de "Yoruldum bunu anlatmaktan" diyerek, "Çok kitap var, çok yayın var, çok röportajım var ama karşıdaki bunları dinlemiyor çünkü o şuna inanmış, 'Bu çok etki yapıyor. Ben bunu oya dönüştürüyorum, söylersem bana inanıyorlar'. Ben Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptım, milletvekilliği yaptım. Ama o genel başkan, belki genel başkanın ağzından söylenmesi gerekir.

Benim genel başkanlarım da bu konulara, böyle polemiklere, ülkenin tümünü ilgilendirmeyen istismar konularına değinmeyi herhalde tercih etmediler. Ben burada bir eksiklik görüyorum. Genel başkanlarımız ya da genel sekreter düzeyinde olmalı. Ben konuşursam 1-2 sütun yer ayrılır ama genel başkan öyle bir şey söylese 5 sütun ayırırsınız. Belki genel başkanlarımıza bu seçim sırasında bunları daha geniş bir şekilde halkımıza anlatma fırsatı doğacak" değerlendirmesinde bulundu. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.