İSKİ gidecek park gelecek

İSKİ gidecek park gelecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehrin en değerli alanlarından biri olan Şişli’deki İSKİ binalarını yıkarak yeşil alan yapacak. Önceki gün yıkımı gerçekleştirilen binanın bulunduğu ve rayiç bedeli 185 milyon TL olan 20 bin metrekarelik araziye 'Şehir Parkı' inşa edilecek.

Binaların yıkımını başlatan İBB Başkanı Mevlüt Uysal, bölgede okul ve otopark ihtiyacı olduğunu bildiğini belirterek, “Buradaki 20 bin metrekarelik arazide yer alan 7-8 tane İSKİ’ye ait binayı yıkarak 18 bin metrekaresini yeşil alan yapacağız. Okul isteyen minik öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz de geldi. Onlara da okul sözünü vereceğiz. 2 bin metrekaresine de okul, altına da otopark yapma sözü veriyoruz” diye konuştu.

Okul da yapılacak
Feriköy Şehir Parkı’nın Şişli'ye hayırlı olmasını dileyen Uysal, “Bir ay içinde binaları yıkarak temizleyeceğiz. Arkasından da hızlı bir şekilde yeşil alan düzenlemesini yapıp yıl sonuna kadar burayı mahalle halkının kullanımına sunacağız. Öğrencilerimiz, ‘bizim okul ne olacak’ diyor. Okula da hızlı bir şekilde başlayıp bu dönem olmasa da önümüzdeki döneme okulu sizlere hazırlamış olacağız. Muhtarlarımız otopark ihtiyacını gündeme getirdi. Otoparkı yeşil alanı zora sokmadan, altını betonlaştırmadan çözüyoruz. Muhtarlarımıza mahallelerinin sorunlarını dile getirdikleri için teşekkür ediyorum. Bu yeşil alan için kendi arsasından fedakarlık eden İSKİ’mize canı gönülden teşekkür ediyorum. İSKİ binası buradan gidince hizmetlerde aksama olmayacak. Yolun karşısında bir İSKİ binası daha var” diye konuştu.

İstanbul'a haksızlık ediliyor
Geçtiğimiz günlerde yurtdışındaki bir internet sitesinde çıkan bir haberde dünyadaki en yeşil şehirler sıralamasının yapıldığını ve bunun Türkiye’de de gündem olduğunu hatırlatan Uysal, "İstanbul 50 şehir arasında 49. sırada denildi. Haberde nüfusu 300-350 bin olan şehirleri esas alarak İstanbul ile kıyaslıyor. O şehirlerde 50 metreleri bulan yeşil alanlardan bahsedildiğinde haliyle İstanbul gerilere düşüyor. Bu doğru bir kıyaslama değil. İstanbul’u Türkiye’de de Bartın, Karabük ve Yalova gibi şehirlerle kıyaslarsak, o ilin çevresine, nüfusuna baktığımızda doğru bir kıyaslama olmaz. İstanbul eğer kıyaslanacaksa Roma, Atina ve Tokyo gibi tarihi büyük şehirlerle kıyaslanmalıdır. Roma’da kişi başına düşen aktif yeşil alan 10-12 metrekare, İstanbul ile aynı.  Bizim şu anda ortalama aktif kişi başına düşen aktif yeşil alanımız 8,5 metrekare. Buna ilçe belediyelerinin yaptığı ve ormanlarda aktif kullanılan mesire alanlarını da eklediğimizde aktif yeşil alan 12 metrekareyi geçiyor” açıklamasını yaptı.

15 metrekareye çıkacak
İstanbul’un bu rakamlarla Dünya Sağlık Örgütü'nün 2010 yılına kadar şehirler için koyduğu kişi başına 10 metrekarelik yeşil alan hedefini geçtiğine dikkat çeken Uysal, “Dünya Sağlık Örgütü, 2010 yılında şehirlerdeki kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarı hedefini yenileyerek 15 metrekareye çıkardı. Yeni hedefimiz, İstanbul’u önümüzdeki 10 yıl içerisinde, hatta daha önce dünya standardı olan 15 metrekareye ulaştırmak” şeklinde konuştu.

Binalar yeşil alan oluyor
Şişli ve Fatih gibi ilçelerde eski yapılanmadan kaynaklı yeşil alan sıkıntısı olduğunun da altını çizen Mevlüt Uysal, “Bu sıkıntıları aşabilmek adına burada İSKİ binasını yıkarak yeşil alan yapıyoruz. Daha önce de Aksaray’daki İSKİ binasını yıkarak yeşil alan yapmaya başladık. Vatan Caddesi’ndeki özel mülkiyetli bir arsayı da kamulaştırarak şu anda yeşil alan yapıyoruz. Kamu kurumlarıyla görüşerek, İstanbul'da yeşil alanları artırmayı amaçlıyoruz. Kadıköy Bağdat Caddesi'nde Tarım Bakanlığı'nın olduğu yeri oradan devralarak, yeşil alana dönüştürme çalışmasını tamamladık. Yine değerli bir alan olan Ataköy Baruthane alanını TOKİ’den devralarak orayı yeşil alanına dönüştürmek istiyoruz. Kısa zamanda İstanbul'da 15 metrekareyi yakalarız diye düşünürüz” ifadelerini kullandı.

Dere kenarlarını rekreasyon alanına dönüştürecek yeni bir çalışma başlattıklarını anlatan Uysal, şunları kaydetti; “Yani ıslah edilmiş dere kenarlarında koruma bantları yürüyüş yolu, bisiklet yolu ve mesire alanı olarak kullanılabilecek. İstanbul'da en dar, sıkıntılı bölgelerde dahil yeşil alan problemini çözmüş olacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.