İstanbul'daki AVM'lerde bir ilk: Plaka Tanıma Sistemi

İstanbul'daki AVM'lerde bir ilk: Plaka Tanıma Sistemi
AVM'lerde zorunlu hale gelen Plaka Tanıma Sistemi (PTS) İstanbul'da ilk kez Beylikdüzü'nde bulunan Beylicium AVM'de hayata geçti. Yeni uygulanan yöntemle birlikte emniyet güçleri, aranan bir aracı eliyle koymuş gibi bulacak

AVM Plaka Tanıma Sistemleri (PTS) Yönetmeliği de AVM’lere plaka tanıma sistemlerinin kurulmasını zorunlu hale getirdi. Sistem sayesinde AVM’lerin otopark giriş çıkışlarından geçen tüm araçlar tespit edilerek, şüpheli araç takibi yapılıyor ve merkeze anlık uyarılar iletiliyor, böylece Emniyet Genel Müdürlüğü’ne uyum sağlanıyor. Plaka tanıma sistemi; kamera içinde bulunan bütünleşik donanım, yazılım ve plaka tanıma, Emniyet Genel Müdürlüğü merkezi yazılımından oluşuyor. Emniyet teşkilatının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen sistem, çalıntı ve aranan araçların ve şüpheli araçların yakalanmasına olanak sağlıyor. Yüksek çözünürlüklü kameralarla araç plaka, marka, model, renk eşleştirme bilgileri kayıt ya da kontrol edilerek anlık olarak KGYS sistemine aktarılıyor. Burada işlenen bilgilerle rapor ya da alarm üretilmesi sağlanıyor.

Sistemi kurmak yasal zorunluluk
PTS'nin yasal bir zorunluluk olduğunu söyleyen ve güvenliği arttırmak amacıyla kurulduğunu ifade eden Beylicium Genel Müdürü Erol Sırrı Yolcu, "İçişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan bu sistemin AVM'ler tarafından kurulması zorunlu. Ama AVM'ler bu sistemden faydalanamıyor. Sistemin işletimi İçişleri Bakanlığı nezdinde yapılıyor. Örneğin bir araç AVM'nin içerisine girdiğinde o aracın rengi, plakası, modeli ve içerisindeki kişilerin eşgaline kadar sisteme düşüyor. Örneğin bir kurum istihbarat aldı o zaman merkezden plakayı sisteme girecekler. Sistem o araç hemen hangi AVM'ye girmişse iletiyor. Genel merkez hangi AVM'de ise ilgili karakol aranıyor. Eşgalide veriyor. Araç o ana kadar çıkmadıysa polis gelip araçla ilgili gerekli işlemi yapıyor" dedi.

77 bin TL’ye mal oldu
AVM'ler için yasal zorunluluk haline getirilen ve maliyetinin kat maliklerine bildirildiğini söyleyen Erol, "İki ayrı hat Türk Telekom ile AVM, AVM ile Beylikdüzü Karakolu arasında kuruldu. Metro internet ile sistem işliyor. Bizim AVM'mize bunun maliyeti 77 bin TL'ye maloldu. Bu masraflar kat maliklerine bildirildi.  İçişleri Bakanlığı 90 gün süre veriyor ve bu yapılmazsa cezaları var. Sistem güvenli bir sistem ama  başımıza şöyle bir durumda geldi. Beylikdüzü Karakolu'ndan bir polis arkadaşımız PTS'ye bir aaracın yansıdığını söyledi ancak o araç kamera kayıtlarında bulunamadı. Büyük ihtimalle içeride PTS olduğunu anlayan şoför son anda aracını AVM'ye sokmaktan vazgeçti. Çünkü bunun yasal olarak bulundurmamız gereken bir levhası var" diye konuştu. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.