Lionslular basın bayramını kutladı

Lionslular basın bayramını kutladı
Uluslararası Lions Dernekleri 118E Yönetim Çevresi Federasyonu bünyesinde yer alan Lions Kulübü, 24 Temmuz sansürün basından kaldırılışının 111. yıldönümü nedeniyle basın mensuplarıyla düzenlediği organizasyonla bir araya geldi

Lions Kulübü’nün ev sahipliğinde Özcanlar Köfte’de düzenlenen organizasyona Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Lions Kulüp Başkanı Hakan Bahçeci, Lions 1. Bölge Başkanı Nurcan Ergin, Lions Genel Yönetmeni Prof. Dr. Şevki Sözen, Genel Yönetmen 1. Yardımcısı Sibel Güllü, kulüp başkanları ve üyeleri, İstanbul Gazeteciler Dernek Başkanı Mehmet Mert, basın camiasının tanınmış isimlerinden Hürriyet Yazarı Yalçın Bayer’in yanı sıra İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu’da görev yapan basın mensupları katıldı.

Sansüre karşıyız
Programın ilk konuşmasını Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt yaptı. Basının demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu söyleyen Başkan Sarıkurt, “Basın mensuplarımız doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde toplumu bilgilendirirken yanlışlıkları araştırarak sorguluyor ve kamuoyu yararını ilgilendiren olayları, konuları gündeme getiriyor. Haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkin aracı olan basın, demokrasimize de önemli katkılar sağlıyor. 24 Temmuz 1908 yılı gazetelerin dönemin iktidarının doğrudan sansür uygulamasının basına karşı çıktıkları anlamlı bir tarih. Ne var ki o tarihten bugüne dek basın tam anlamıyla özgür olamamış, sansür her dönemde biçim değiştirerek hayatımızda yer almaya devam etmektedir. Türk basını, sansürün her türlüsüne bundan önce de bundan sonra da karşıdır. Kamu adına yılın 365 günü 7/24 saat yılmadan çalışan basın mensuplarımız da en iyi şartlarda çalışmayı hak ediyor. Bu vesileyle geçtiğimiz yıllarda da hayatını kaybeden basın emekçilerimizi anmadan da geçmek istemiyorum. Erdal Özcan ve Egemen Töreli’yi rahmetle anıyorum. Tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın Bayramı kutlu olsun’’ dedi.


Rozet takdim etti
Düzenlenen programda Lions Genel Yönetmeni Prof. Dr. Şevki Sözen, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’a bu anlamlı günün anısına kulübün rozetini taktı. Kısa bir konuşma yapan Sözen, “Başkanımız Ahmet Sarıkurt’a rozetimizi takdim etmek istiyorum. Rozetimizin üstünde Anka kuşu yer almakta. Ben, bunu basın emekçisinin küllerinden yeniden doğması gibi algılıyorum. Çünkü bugünün benim için çok farklı bir anlamı var. Ben bir hekimim. Aynı zamanda basınla çok yakın çalışma şansı elde ettim. Bu nedenle yapılan hizmetin çok ağır bir hizmet olduğunu, çok riskler içerdiğini biliyorum. Bu nedenle tüm basın çalışanının daha özgür ortamlarda var olması dileğiyle 24 Temmuz Basın Bayramı kutlu olsun’’ ifadelerine yer verdi.

Özcan ve Töreli unutulmadı
Lions Kulüp Başkanı Hakan Bahçeci, basın özgürlüğünün demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu dile getirdi. “Türk basınında sansürün kaldırılmasını Basın Bayramı olarak kutluyoruz. Bugün burada sansürün basından kaldırılmasının 111. yıldönümünü kutluyoruz” diyen Bahçeci, “Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünde en etkili olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Bu nedenle cezaevinde olan gazetecilerin, yazarların ve okurlarının bir an önce özgürlüklerine kavuşması en büyük dileklerimizden bir tanesidir” dedi. Programda uzun yıllar basın camiasında emeği geçen ve hayatını kaybetmiş basın mensupları da anıldı. Tekirdağ’ın duayen gazetecilerinden rahmetli Erdal Özcan ile geçen sene elim bir trafik kazasında hayatını kaybeden, basın camiasının renkli ismi Egemen Töreli de düzenlenen organizasyonda unutulmadı.

mehmet mert

Mehmet Mert'e plaket verildi
Organizasyonda basın mensupları adına bir konuşma yapan, İstanbul Gazeteciler Dernek Başkanı ve Gazete Damga Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mert “Gazeteciliği ayakta tutan ve gelecekte daha iyi noktalara taşıyacak en önemli özellik ise yine bu özel mesleğin hakkını veren meslektaşlarımız olacaktır” dedi. “Günümüzde gazetecilik yapmak hakikaten çok zorlaştı” diyen Mert, “Her gün kapanan yayın organları, mesleğini daha sağlıklı ortamlarda ve imkanlarla yapmakta zorlanan meslektaşlarımız. İlkeli, tarafsız ve araştırmacı bir medya, ülkenin demokratik gelişmesine doğrudan katkı yaptığı gibi; yöneticileri uyarıcı ve yol gösterici yayınlar ile kamu hayatını da önemli yönde etkilemekte. Bu özelliklerin sağladığı sorumluluk anlayışı ile görevlerini yerine getiren basın çalışanlarına ihtiyacımız var. Tarafsız ve ilkeli yayın anlayışıyla görev yapıldığı sürece, bir basın mensubu aynı zamanda kamu görevi yapmış sayılır. Ancak; yöneticisinden medya emekçisine herkes üzerine düşen sorumluluğun farkında olmalı, bırakalım her bir yöneticiyi, her birey; çevreye, doğaya, topluma, evrene karşı taşıdığı vizyonun ve misyonun farkında olarak yaşamını biçimlendirmeli. İşte o zaman, daha sağlıklı, daha barışçıl, daha güvenli, daha huzurlu, daha özgür bir dünyada yaşama şansını hep birlikte yakalayabiliriz” ifadelerini kulllandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.