Seviye düştü borç arttı

Seviye düştü borç arttı
Beylikdüzü Belediye Meclisi'nin dünkü oturumunda belediye başkanına borçlanma yetkisi istenmesi tartışmalara neden oldu. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile AK Parti Grup Sözcüsü Mücahit Birinci arasındaki sözlü tartışma, gergin anların yaşanmasına neden oldu. İki taraf da birbirini meclisin seviyesini düşürmekle suçladı. Birinci, belediyenin borç batağına saplandığını savunurken; İmamoğlu ise AK Parti'den borçlu belediye devraldıklarını kamuya alan kazandırma konusunda hassas olduklarını söyledi

beylikdüzü Belediye Meclisi'nin aralık ayı ilk oturumu dün yapıldı. Oturumu yöneten Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2017 yılının son meclis toplantısını yaptıklarına dikkat çekerek, "İnşallah aldığımız tüm kararlar beldemize, İstanbulumuza ve ülkemize hayırlı olur. Aynı zamanda 2018'de de başta Beylikdüzü halkı olmak üzere güzel hizmetler vereceğimiz bir yıl olsun. 2018'i şöyle de anmak istiyorum. Gerçekten, yürekten dileyerek barışın huzurun milli birlik ve beraberliğin tartışma konusu dahi olmadığı, birbirmizi hissettiğimiz bir yıl olmasını yürekten diliyorum. Bu noktada hepimizin elbirliği ile çalışacağı bir yıl olsun" diye konuştu.

Gayrimenkul edinimlerini anlattı
AK Parti Grubu'nun belediyenin hangi kurumlara ve ne kadar borcu bulunduğuyla ilgili yazılı bir önerge verdiği oturumda Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ilçenin gayrımenkul edinimleri ile ilgili bir sunum yaptı. İmamoğlu, "Biz belediyecilikte kamu kaynaklarını güçlendirme ve kamu alanlarını zenginleştirme bakımından özel ve hassas bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Beylikdüzü'nün genelinde bu çalışmamızın nerede netice verdiğini tek tek değil ama çarpıcı birkaç örneği ile sizinle paylaşmak istiyorum. Bu çarpıcı örneklerin dışında kamunun ihmal edilen bir takım hususlarını da nasıl düzelildiğini sizinle paylaşmak istiyorum. Öncelikle kamu mülkiyeti olarak bize ait olduğu düşünülen ama kağıt üzerinde bize ait olmadığını tespit ettiğimiz ve davalara maruz kaldığımız bir olay. Bu alanlar takibimizle belediyenin bünyesine kazanılmıştır" dedi. İmamoğlu belediyece kamuya kazandırılan alanları görsellerle anlattı. İmamoğlu tüm yatırımcı ve hak sahiplerine kamuya bırakılan alanlar için teşekkür etti.

Bütçe yamalı bohça gibi
Gündem maddeleri arasında yer alan 'belediye başkanına borçlanma yetkisi verilmesi' maddesi tartışmalara neden oldu. Konuyla ilgili söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Mücahit Birinci, "Beylikdüzü'ne kazandırdığınız arsalardan bahsettiniz. Fakat Beylikdüzü ciddi bir şekilde borca batık. Borca batık olmasına rağmen hemen hemen her meclis toplantısında hala gündeme borçlandırma yetkisi talep ediyorsunuz. Beylikdüzü Belediyesi'nin bütçesi yamalı bohça gibi. Artı 4 milyon TL ile devredilmiş belediyenin hali içler acısı. Bunda hepinizin payı var. Tekrar borçlanma yetkisi istiyorsunuz ki şu ana kadar bu talebiniz 150-200 milyon TL'yi buldu. Buradaki kara delik Vira İstanbul projesinde çuvallamanızdır. Bir türlü bütçe denk gelmiyor bu da vatandaşa çok pahalıya maloluyor. Beylikdüzü Belediyesi İller Bankası'ndan da kredi başvurusu yaptı. İller Bankası'dan kredi gelip gelmeyeceği meçhul. Kredi talep ediyorsunuz ama kredi kurumlar Beylikdüzü Belediyesi'nin kredibilitesini uygun görmüyor olabilir. Dolayısıyla biz 150-200 milyon lira ile yürüyen Beylikdüzü Belediyesi'nin müflis olduğunu düşünüyoruz. Sizin kazandırdığınız varsaydığınız arsalar bu şekilde erritiliyor. Biz bunu red ediyoruz" dedi.

Bakanlık sizin gibi bakmıyor
Bu sözlere cevap veren İmamoğlu, "Artı 4 milyonla devrettik dediğiniz belediyeyi biz yaklaşık 140 milyon ve artı sonradan ortaya çıkan 50 milyon lirya yakın borçla devraldık. Bunu bütçe onaylarında resmi olarak görebilirsiniz. 50 milyon liraya yakın borcun hukuki süreçlerin sonradan netleşmesi ile bütçede göremediğimiz kalemlerdir. O bakımdan bizim borçlu aldığımız belediye ile ilgili bir şikayetimizi göremezsiniz. Bu şikayet değil bir tespittir. Biz ciddi yatırımlar yapmaya insani hizmetleri durdurmamaya devam edeceğiz. Büyük kent meydanımızla ilgili bir borçlanma talebimizdi. İçişleri Bakanlığı sizin gibi görmüyor. Borçlanabilir diyor. Sizin gibi görseydi asla izin vermezdi. Biz aynı borçlanmaya yakın Yaşam Vadisi içinde borçlanma talep ettik. 2. etap ihalesi yapıldı devam ediyor. Borçlanmadan da altından kalkacağız inşallah. Ancak devlet kaynağıyla uzun vadeli borçlanırsak işimize geliyor. Bu hususta bize bakanlıkların olumlu görüşü var. Şehircilik Bakanı ile görüştüm. Bu konuda gerekli katkıyı yapacaklarını bize tahahhüt ettiler. Yüksek kulelerden bahsedilen bir şehirde sizin de onur duyacağınız bir yer olacak" açıklamasını yaptı.

Seviye tartışması 
Birinci'nin oturduğu yerden "Cevap vermişler ama anlamamışsınız" şeklindeki sözüne İmamoğlu "Cevap veririm ama bana yakışmaz, senin seviyene inmeyeceğim" yanıtını verdi. Karşılıklı atışmaların yaşandığı oturumda İmamoğlu, Vira İstanbul projesille ilgili olarak da "Sürekli dilinize doladığınız bu olayın nasıl engellenmeye çalışıldığı, bu işin içinde kimlerin bizzat yer aldığını yeri 
geldiğinde kamuoyuna anlatırız" dedi. Birinci ise "Bu sefer üslubu düşüren sizsiniz, söyleyemeyince ağzınızda geveliyorsunuz" dedi. Bunun üzerine İmamoğlu "Gevelemek lafını size iade ediyorum, seviyesiz tavrınızı sürdürüyorsunuz. Borçalanarak belediye yönettiğiniz açığa çıkınca birden fevri davrandınız. Arsalar kazandırdınız dediniz ama Maliye Bakanlığı'na verdiniz. 9. ve 10. madde Beylikdüzü Belediyesi'nin nasıl yönetildiğinin delilidir" dedi. Borçlanmayla ilgili maddeler AK Partililerin ret oyuna karşın CHP'lilerin oyu ile kabul edildi.

Önyargıları kaldıralım
Meclisin açılışında konuşan İmamoğlu, "Değerlerimizle ilgili önyargıları ortadan kaldırarak bir süreç yaşamamız gerektiğini belirtmek istiyorum" diyen İmamoğlu, "Ben bu milletin gücüne inanan birisiyim. Belki ufak tefek sorunlar yaşar vatandaşlarımız ama dimdik ayakta durur. En başta bu ülkede yönetici vasfını elde etmiş herkes sorgulanır ve yargılanır. Önyargıları ortadan kaldırarak bu hususlarda işbirliği yaptığımız bir yıl olmasını özellikle diliyorum. Bu bağlamda işbirliğinin güzel bir örneği olan bölgemizdeki üç eğitim tesisini açmanın Kasım ayında onurunu yaşadık. Bizi onurlandıran sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

80 yıl sonra kullandı
İmamoğlu'nun ardından söz alan Beylikdüzü Belediyesi Meclis Üyesi AK Parti Grup Sözcüsü Mücahit Birinci de "5 Aralık 1924 kadınların seçme ve seçilme hakkının tanındığı gündür. Dolayısıyla bu günü yeniden idrak edeceğiz. Bu düzenlemeyi yapanları şükranla anıyorum" derken; AK Partili Rukiye Doğruyol ise "5 Aralık 1934'te seçme ve seçilme hakkı verildiği halde başörtülü kadınlarımız bu hakkı tam 80 yıl sonra kullanabilmiştir. Bu vesile ile başörtülü kadını meclisten kovan zihniyeti kınıyoruz. Bu bağlamda Türk kadınını hayatın her alanında olduğu gibi siyasi temsilde de büyük bir başarı elde etmesini takdirle karşılıyorum" ifadesini kullandı. UFUK ÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.