Top oynayıp ip atladılar

Top oynayıp ip atladılar
Maçka Parkı'na yapılan tünel inşaatını protesto etmek için toplanan grup İBB'nin Fatih'teki binasının önünü adeta park alanına çevirdi. CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve meclis üyelerinin de destek verdigi eylemde grup üyeleri belediye önünde ip atlayıp top oynadı.

Bazı sivil toplum örgütleri ile Beşiktaş ve Şişli sakinlerinden oluşan 'Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi'ne bağlı bir grup, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nin Saraçhane'deki binası önünde eylem yaptı. İBB tarafından Dolmabahçe - Levazım Tüneli kapsamında Maçka Parkı’nda başlattığı çalışmaların protesto edildiği eyleme, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile CHP'nin İBB Meclis üyeleri de destek verdi. İBB'nin başkanlık binası önünde saat 13.00 sıralarında toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, 'İstanbul'un altını oymayın Maçka Parkı'na dokunmayın', 'Sen Maçka Parkı'nı yok edersen biz de belediyeyi parka çeviririz' yazılı pankart açtı.

Hakk'ın yanında olacağız
Parti olarak projenin hangi gerekçelerle yapılmaması gerektiğini anlatmalarına rağmen ortaya çıkan sonucun mağduriyetini yaşadıklarını söyleyen CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "İstanbul'un trafik sorunu çözümünü böyle tünellerle bir yerden alıp, lastikli araçları bir yere taşıyarak çözemezsiniz. İstanbul'da yılda en az 50 kilometre raylı sistem oluşturarak ancak İstanbul'un trafik sorunu çözülebilir. Ama onların amacı İstanbul'un trafik sorununu çözmek değil. Amaçları kendi oluşturdukları yüzde 1'lik bir kesimi mutlu etmek. Bundan dolayı çözümü tünel yapmakta buldular. Tünel, doğanın katledilmemesi için doğaya sahip çıkabilmek için devreye girebilir ama Maçka Parkı örneğinde olduğu gibi doğayı yok etmek için tünel yapılıyorsa halkın, Hak'kın yanında olan mücadelemizi bundan sonra da sürdüreceğiz" dedi.

Planlarda tünel yapımı yok 
Dolmabahçe - Levazım Tüneli projesini yargıya taşıdıklarını anlatan İBB CHP Meclis Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever ise projenin lastik tekerlekli araçların daha da yoğunlaşmasını sağlayacağını belirterek bu tür önlemlerin doğru olmayacağını ifade etti. Gülsever, "İstanbul'un 1/100000'lik planının içerisinde hiç böyle bir tünel yapımının olmadığını ve bunların günü kurtarmak için yapıldığını ifade etmeye çalıştık. Bu önlemlerle bu çözümlerle İstanbul plansız bir şekilde her gün yeşili katledilen bir kent haline dönüştü" ifadelerini kullandı.

5 maddelik çağrı
Sık sık 'Beton değil park istiyoruz' sloganlarının atıldığı eylemde grup, bir basın açıklaması yaptı. Suzan Bektaş tarafından okunan açıklamada, İBB'ye "Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tüneli projesinden vazgeçin. Boşalttığınız alanları tekrar ağaçlandırın" çağrısı yapıldı. Karayolu tüneli projesinin vereceği zararları anlatan Suzan Bektaş bu zararları 5 maddede sıraladı: 
"Parkların altına karayolu tüneli yapılamaz. Yapıldığı taktirde parktan ne kadar az alan gittiği söylenirse söylensin; yukarı çıkacak egzoz dumanı parkın temiz havasını öldürecek ve park işlevini yitirecektir. İBB bütün park ve yeşil alanların altını, karayolu tüneli veya zeminaltı otopark inşaatı adı altında betonlaştırma kararı aldı. Yeşil alanların parkların altları oyulup betonlaştıkça yağmur suları toprakla buluşamayacaktır. Bu olmayınca, yağan en hafif yağmurda bile geçtiğimiz sene gördüğümüz afet manzaraları bu şehrin normali olacaktır. 
Köprü bağlantı yollarıyla yeni yapılaşmadan ğelecek trafiğin şehrin merkezine bu tünellerle verilecek olması söylendiği gibi trafiği rahatlatmayacaktır. Oluşacak trafiğin bütün bu yoğunluk, gürültü ve kirinin esas olarak merkeze çok ciddi zararı olacaktır.
Maçka Parkı resmi afet toplanma alanıdır. Depremini bekleyen bir şehrin altının oyulması, üstündeki yapılar için ciddi çatlama, sarsılma riskleri oluşturduğu gibi afet toplanma alanını güvenli olmaktan çıkarmaktadır.
Tünel inşa edilirse, şehrin tarihi ve merkezde kalan son yeşil alanları olan Maçka Parkı, Dolmabahçe, Ihlamır Kasrı ve Ortaköy Vadisi'de büyük zarar görecek. Şehir merkezinin akcigerleri egzoz gazlarıyla öldürülecek."

Maçka Parkı daha yeşil olacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapımına başlanan Dolmabahçe - Levazım Tüneli kapsamında Maçka Parkı’nın 3 bin 500 metrekarelik bölümünde yer alan 176 ağacın uzman ekipler eşliğinde ve özel yöntemlerle Sarıyer'deki tabiat parkına taşınma işlemi tamamlandı. İBB tarafından yapılan açıklamada, "Dünyada yaygın olarak kullanılan son teknoloji ROOTBALL yöntemi ile taşınan ağaçlar, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden alınan rapor doğrultusunda Bahçeköy Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı’na dikildi. Dikilen ağaçların çanak ve sabitleştirme işlemleri tamamlandı. Çalışmalar tamamlandığında Maçka Parkı öncekinden daha da yeşillendirilip ve ağaçlandırılarak zenginleştirilecek. Dolmabahçe-Levazım Tüneli’nin tamamlanmasıyla birlikte günlük çift yönde 33 bin araç geçişi olması ve tünel ile günde 23 bin 725 kg CO2 emisyon salımının azaltılması bekleniyor. Yılda tünel ile azaltılması hedeflenen CO2 emisyonu, yaklaşık 396 bin ağacın absorbe (emme) ettiği emisyon miktarına eşdeğerdir. Dolmabahçe- Levazım arasında 70 dakikayı bulan yolculuk süresi 5 dakikaya inecek. Tünel, Piyalepaşa-Dolmabahçe Tüneli çıkışından başlayarak, Ortaköy Vadisi'nde son bulacak" denildi. UFUK ÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.