Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Dünya Su Günü var ama susuzluk tehlikesi çok büyük

Önümüzde Muhtarlık ve Belediye seçimleri var Binaların üstünde binlerce pankartlar var. Susuzluk tehlikesi var ama bir tek bunun önemini bildiren bir pankart yok. Basında yok, televizyonda yok. Anadolu'daki kuraklık neredeyse hiç gündeme gelmedi. Yağışın olmasına rağmen İstanbul yaz aylarına yüzde 89 doluluk oranıyla giriyor. İstanbul'da günde 3 milyon m3 su tüketiliyor. Şu anda barajlarda 279 milyon m3 su var. Bunun tamamı kullanılamaz. Hiç yağış olmaması durumunda dahi İstanbul'un mevcut suyu 20 hafta yeter. Kuraklık İstanbul için şu anda önemli bir sorun olmasa da ülke genelinde önlemler alınmalı.

*Su sorunu olduğunda ele alınmamalı
*Tarımsal sulamada artan su tüketimi kontrol altına alınmadıkça su sorunu çözülemez (tüketilen suyun yüzde 71'i tarımda ve yılda yaklaşık 1 milyar m3 artmakta.
*Yörenin iklimine uygun ürün yetiştirilmesi teşvik edilmeli. Örneğin Konya'da mısır yetiştirilmesinde yağışın 3-4 katı kadar su tüketilmekte. Aradaki fark yeraltı sularından sağlanmakta ve sonrasında büyük göçükler yani obruklar oluşmakta
*Yeraltı su tüketimi kontrol altına alınmalı defalarca dile getirdim. Şanslı bir yerde yaşıyoruz evlerimiz bahçeli Bütün binalara, sitelere ye altı sarnıçları yapılmalı ve çatılardan akan yağmur suları orada biriktirilmeli. Bahçe sulama araba yıkama vs gibi hizmetler o sudan kullanılmalı. *Yağmur suyu hasadı denince sadece çatılardaki suyu depolarda biriktirmek anlaşılıyor. Ama yağmur suyu en iyi toprakta depolanır. 1m3 hacmindeki toprak 200 litresi bitkinin kullanabileceği su olmak üzere 500 litre kadar su depolayabilir.
*Örneğin tarlalarda 20-30 cm çapında 5-10 cm derinliğinde çukurlar oluşturulması, eğimli alanlarda teraslar yapılması dahi suyun toprakta depolanmasını sağlar.
*Toprağın organik madde içeriğinin yükseltilmesi toprakta su depolanmasını arttırır.
*Derelere bentler kurularak oluşturulan göletler doğal yaşamı olumsuz etkilediği için yarardan çok zarar getirebilir.
*Su kirliliği önlenmeli kentler özelinde de yapılacaklar var.
*Havaların yağışlı veya kurak geçmesine bakmadan her zaman su tasarrufu yapılmalı
*Bazı kentlerimizde yüzde 50ye ulaşan kaçak su oranları düşürülmeli
*İçme suyu havzaları daraltılmamalı, yerleşime açılmamalı.
*Atık suyun yeniden kullanımı sağlanmalı.
*Kentlerin aşırı büyümesi önlenmeli (Kent nüfusuna eklenen bir kişi için günlük 200 litre suya ihtiyaç var.
*İstanbul'da son 10 yılda yıllık su tüketimi 200 milyon metreküp artmış. Bu da Ömerli Barajının kapasitesine yakın.
İklim değişikliğinden bağımsız olarak tarım veya yerleşim alanlarında su tüketiminin artması, suların kirlenmesi, havzaların daralması su kaynaklarını tüketir. İklim değişikliği ve kuraklık da yağış azalması ve buharlaşma artışıyla insan kaynaklı hataların etkisini şiddetlendirir. İTÜ’ den Hocalarımız ülkemizde yağan karın ne kadar alan kapladığını ve karın yüksekliğini hesaplayıp ülkemize bırakacağı suyu hesaplarlardı. Hocam PROF. Dr. Doğanay Tolunay’dan gelen bilgiler. İller, ilçeler ve hatta köylere kadar insanlar bilinçlendirilmeli su idareli kullanılmalıdır. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi