Cemevleri ibadethanedir!

Geçtiğimiz günlerde biliyorsunuz cemevleriyle ilgili yeni bir karar alındı. Cemevlerinin elektrik ve su faturalarının devlet tarafından ödenmesini de içeren torba teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Hatta öyle ki konuya ilişkin gazetemizde bir manşet habere de imza attık. Şimdi buraya kadar okuyanlar için haber; “güzel” olabilir. Ama ama ama...

Evet amalar hiç bitmiyor. Devletimiz cemevlerinin elektrik ve su fatularının ödenmesini onaylıyor ama kimin bütçesinden? Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden. Neden? Çünkü devletimiz hala cemevlerini ibadethane olarak tanımıyor. Devlet için cemevleri ibadethane değil birer kültür evi statüsünde ve bu sebeple de cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin Kültür Bakanlığı bütçesinden karşılanmasına karar veriyorlar.

İyi ama cemevleri kültür evi vs değil ki! Hatta konuştuğumuz Alevi dedeleri ve Alevi Vakıfları'nın temsilcilerinin söylediği gibi; “Biz elektrik faturamızı kendi cebimizden öderiz, bizim asıl derdimiz cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasıdır...”

Yani bugüne kadar cemevlerinin elektrik faturasını, su faturasını siz mi ödediniz? Bundan sonra da öz konusu faturaları Aleviler ödese ne olacak ödemese ne olacak? Alevileri gerçekten anlamaya çalıştınız mı belli değil ama anladım sanıyorsanız da yanlış anlamışsınız!

Aleviler ne istiyor?

Eşit yurttaşlık hakkı istiyorlar. Yani tıpkı Sünni Müslüman kardeşlerimiz gibi nasıl ibadethaneleri olan camii ibadethanesi ise cemevinin de ibadethane olarak tanınmasını istiyorlar. Bu çok mu karşılanması zor bir istek. Cemevleri ibadethanedir deseniz ille fatura ödeme iyiliğinde bulunmak istiyorsanız bunu ibadethane olarak tanıdığınız cemevleri adına Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesinden yapsanız incileriniz mi dökülür? Ne olur mesela? Cemevlerini ibadethane olarak tanısanız; memleket mi bölünür, savaş mı çıkar, ekonomi mi dip yapar? Ben söyleyeyim hiçbir şey olmaz. Neden mi?

Çünkü cemevleri zaten ibadethanedir! Siz tanısanız da tanımasanız da cemevleri binlerce yıldır var olan, Alevilerinin inanç merkezleri ve ibadethaneleridir. Ama diyorum ya; illa Alevilere şirin gözükmek istiyor, bir iyilik yapmak istiyorsanız; asırlardır reddettiğiniz gerçeklikle tanışın ve “Cemevleri ibadethanedir” deyip, faturaları da Diyanet'in bütçesinden ödeyin.

Hadi göreyim sizi...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Anıl Boduç Arşivi