CHP; Avcılar'ı, Esenyurt'u ve Beylikdüzü'nü tekrar kazanır!

Yerel seçime bugün itibariyle 13 kaldı. 13 gün kala bazı ilçeler için tahminlerde bulunabiliriz.

İlk olarak Avcılar'dan söz açalım.

Avcılar'da son yerel seçimde ittifakla birlikte seçime giren CHP'li Turan Hançerli en yakın rakibine 16 bin oy fark atmıştı. Bu seçimde bir ittifaktan söz edemeyiz ama DEM Parti'nin aday çıkarmadığı Avcılar'da CHP'nin yine zorlanmayacağını söyleyebiliriz. Utku Caner Çaykara ile yarışa giren CHP, Avcılar'da 10 bin oy gibi bir farkla yine seçimi kazanacaktır.

Esenyurt'u konuşmak gerekirse burada da tablonun değişmeyeceği düşüncesini taşıyorum. Esenyurt'ta 2019'da CHP 25 bin oy fark atmıştı. Bu dönemde ittifak yok ama tıpkı Avcılar gibi DEM Parti'nin bir adayı yok. Dolayısıyla CHP burada da belki 25 bin değil ama yine 20 bin gibi bir farkla kazanan taraf olacaktır. Ezcümle Avcılar ve Esenyurt'ta tablonun değişmeyeceğini söyleyebiliriz.

Bu iki ilçe dışında İstanbul üçüncü bölge ilçelerinde kesin olarak CHP'nin kazanacağı yerlerden birisi de Beylikdüzü diyebiliriz. Beylikdüzü artık öyle ki CHP'nin kalesi gibi bir yer haline geldi de diyebiliriz. 2019 seçimlerinde Ekrem İmamoğlu sonrası Mehmet Murat Çalık'ın önderlik ettiği CHP, Beylikdüzü'nde 27 bin gibi bir oy fark atmış. Ezici bir üstünlükten söz ediyoruz. Bu dönemde de Beylikdüzü'nde CHP benzer bir farkla kazanacaktır, kesin diyebiliriz.

İki Çekmece'de de durum kritik

Bu 3 ilçe dışında belirsizliği süren veya bıçak sırtı denebilecek yerler yok mu? Tabii ki var. Mesela iki Çekmece'de öyle. Biri Büyükçekmece biri de Küçükçekmece.

Büyükçekmece'de yıllardır süren Dr. Hasan Akgün iktidarı için bu seçim kritik. Zira son seçimde Hasan Akgün ittifaka rağmen 4 bin oy fark atabilmişti. Şimdi ittifak yok. Üstelik diğer ilçelerinde aksine DEM Parti'nin Büyükçekmece'de belediye başkan adayı da var. Haliyle Akgün'ün işi biraz zor olacak. Büyükçekmece kritik ilçelerin arasında.

Küçükçekmece'ye gelirsek. Kağıt üzerinde Küçükçekmece'de sorun yok gibi görünüyor. Son seçimde CHP'li Kemal Çebi burada 25 bin oy fark atmış. Ama bu dönem yine hem ittifak yok hem de tıpkı Büyükçekmece'de olduğu gibi Küçükçekmece'de de DEM Parti'nin belediye başkan adayı var. Büyükçekmece'de DEM'in varlığı belki çok belirleyici olmayacaktır ama Küçükçekmece'de Kürt oyu bir hayli var. Kanarya, Halkalı, İkitelli gibi yerlerde Kürt seçmen fazla. Dolayısıyla CHP'nin işi Küçükçekmece'de biraz zor olacak. Büyükçekmece gibi kritik bir yerlerden biri de Küçükçekmece olur.

Çatalca zor Silivri kesin

İstanbul'un en batısına gidelim. Çatalca ve Silivri...

İki ilçeyi de CHP 2019 seçimlerinde kaybetti. Silivri'yi kaybetmesinde Selami Değirmenci'nin büyük katkısı vardı. Zira Değirmenci, DSP'den aday olmuş; 7 bin kadar oy almış ve CHP'nin Silivri'yi kaybetmesine büyük katkı vermişti. Bu dönemde böyle bir faktör yok. Silivri'de de, Çatalca'da da DEM Parti etkisinden de söz edemeyiz. Dolayısıyla Silivri'de CHP'nin Bora Balcıoğlu ile nihayete ulaşacağını ve Silivri'yi tekrar kazanacağını düşünüyorum.

Çatalca'ya gelirsek. Çatalca'da CHP'nin işi zor. Görünürde 3 bin oy fark var ama bu dönem ittifak yok. DEM Parti etkisi yok ama İYİ Parti etkisi çok. Çatalca'da İYİ Parti'nin adayı İsmail İp, kentte tanınan ve sevilen bir isim. Dolayısıyla ciddi bir oy alabilir. Alacağı oyu da muhtemeldir CHP seçmeninden alacaktır. Bu da CHP'nin Çatalca'da bölünmesine ve AK Partili Mesut Üner'in yine az bir farklı seçimi alabileceği ihtimalini doğurur. Çatalca her şeye rağmen bıçak sırtı ve gitgeli yüksek bir kent. Burada da her şey son ana kadar değişiklik gösterebilir...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Anıl Boduç Arşivi