Eğitim şart

Yeni bir eğitim öğretim dönemi başlıyor. Öğrenciler heyecanlı veliler ise düşünceli. Her şeyde olduğu gibi okul kıyafetlerinde ve kırtasiye malzemelerinde ciddi bir fiyat artışı var. Geçen yıl aldığınızın en az iki katı kadar pahalı olduklarını görmüşsünüzdür. Ne yazık ki bu yaşananlar ülkemizde sosyal devlet anlayışının uygulamada işlevsel olmadığını gösteriyor.

Eğitim bir ülkenin gelişmişlik seviyesini belirlemede ve gelecek nesillerin vizyonunun oluşmasında en temel faktördür. Bu nedenle eğitim öğretim devlet tarafından desteklenmeli, eğitim masrafları ailelerin belini bükecek düzeyde olmamalıdır. Yani sosyal medya da hayırseverler tarafından okul kıyafetleri alınan öğrenciler ve başkalarına minnettar kalan ebeveynler görmek istemiyoruz. Her zaman devletine güvenen ve sırtını devletine dayayan insanları görmek dileğimizdir. Özellikle eğitim giderleri her ailenin zorlanmadan karşılayabileceği tutarlarda olmalı ki daha çok okuyan eğitimli gençler ülkemizin geleceğine yatırımı olsun.


Örneğin okul kıyafetleri, kırtasiye malzemeleri gibi bazı kalemlerde vergi indirimine ya da verginin kaldırılmasına gidilebilir. Bir ailenin masraflarını karşılayamıyorum diye çocuğunu okula gönderememesi kadar acı ve vicdan yaralayan bir durum daha olamaz. Cahil toplumlar her zaman geri kalmışlığa mahkum olacaktır. Toplumun cahilliğe sürüklenmesinin sorumlusu devlet olmamalı. İşte tam bu noktada eğitimi desteklemek amaçlı bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Vatandaşlık haklarına göre herkes eşit eğitim hakkına sahip ise sadece parası olan değil herkes eğitim hakkından yararlanmalı ve kimse parasızlık nedeniyle bu haktan mahrum bırakılmamalıdır. Zengin ve fakir ayrımı eğitim kurumlarına girmemelidir. Eğitim görenleri birbirinden ayıran tek unsur başarısı ve çabası olmalıdır.

Gayret eden, emek harcayan her genç yükselebilme hakkına sahip olmalıdır. Paralı okulların arttığı ülkelerde ne yazık ki eğitim kalitesinin düştüğü bir gerçektir. Diplomalı genç sayısı artarken donanımlı ve bilgili genç sayısı her geçen gün azalıyor. Aileler eğitime geçmiş yıllara göre daha fazla önem verirken para gücüyle çocuklarını okutmaya çalışıyor. Çocuklarsa sorumluklarından bir haber eğitimin öneminin farkında bile değiller. Gençlere sorduğumuzda önceden okuyup hayatımı kurtarmalıyım, iyi bir iş, iyi bir gelecek için okumaya ihtiyacım var görüşünün aksine okuyup ne olacağım diplomalı işsizler sürüsüne mi katılacağım diyorlar. Yani neredeyse eğitimden, bilimden umutlarını kesmiş durumdalar.

Benim görüşüme göre bu durumun nedeni ülkemizde liyakate verilen önemin azalması, eş dost, yandaş kayırılması ile işe yerleştirme uygulamasıdır. Ne olursa olsun eğitimden vazgeçmeyin. Her ne kadar güneşin öttükleri için doğduğunu sanan horozlar olsa da güneş onlar öttüğü için doğmuyor. Güneş hepimiz için her gün yeni umutların yeşermesi için doğuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Savaş Atak Arşivi