Serhat Öztürk

Serhat Öztürk

Çözülemeyen köpek sorunu!

Sokak hayvanları bir diğer tabirle can dostlarımız. Ama bazen de insan için büyük tehlike, bir nevi parçalayarak öldürenlerimiz.

Yıllardan beri tartışılır durur; Sokak hayvanları konusu. Ama hiçbir zaman makul görüş ortaya konulamaz. Mesela çok mu zordur hem insanla hem de hayvanlar açısından en makul çözümün ortaya konulabilmesi. Hem hayvanların can güvenliğinin sağlanması hem de insanları olası risklerden muhafaza edilmesi.

Sokak hayvanları sorunu, birçok şehirde ciddi bir konu. Barınaklar, sterilizasyon programları ve insanların bilinçlendirilmesi gibi çözümlerden çok şoven bir tartışma yürütülüyor. Bu sorunun çözümü genellikle karmaşık ve uzun vadeli bir süreç gerektirdiği kesin.

Sokak hayvanlarıımız için enler yapılabilir? Bir çırpıda aklımıza gelenler, Barınaklar ve rehabilitasyon merkezlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi. Sokak hayvanlarının sterilizasyon ve kısırlaştırılması için programların yaygınlaştırılması. Sokak hayvanlarını besleyen ve bakımını üstlenen gönüllülerin desteklenmesi. Toplumda farkındalık yaratmak için eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmesi. Belediyelerin sokak hayvanları için acil müdahale ekipleri oluşturması ve düzenli olarak sahip çıkması. Sokak hayvanları için sürdürülebilir ve uzun vadeli evlat edinme programlarının teşvik edilmesi. Bu adımlar, sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmeye ve toplumun daha duyarlı olmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

Gelelim başıboş köpeklere... Başıboş köpeklerin kontrolsüz bir şekilde dolaşması büyük riskler ortaya çıkarıyor.

Tarih 11 Aralık 2023... Ankara Keçiören'de okula giderken sokak köpeklerinin saldırısına uğrayarak ağır şekilde yaralanan 9 yaşındaki Tunahan Yılmaz, yaşam savaşı verrken konuyla ilgili konuşan sözde hayvansever bir kadın suçun köpekte değil, çocukta olduğunu belirterek ailesine seslendi: "Siz ne cesaretle çocuğunuzu köpeklerin olduğu yere gönderiyorsunuz.” Tunahan Yılmaz'ın babası Halil Yılmaz ise sahipsiz köpek sorununun çözülmesini istedi.

Tarih 22 Aralık 2023... Bağcılar’da başıboş gezen sokak köpekleri bir kişiyi ısırdı. Köpeklerin ısırdığı kişi tedbir amaçlı hastaneye kaldırılırken yoldan geçen 3 kişiye daha saldıran köpekler, olay yerine gelen belediye ekipleri tarafından uyuşturucu iğne ile uyutulduktan sonra hayvan barınağına götürüldü.

Tarih 22 Ağustos 2023... Eyüpsultan’da sürü halinde gezen başıboş sokak köpekleri mahalle sakinlerine saldırdı. Sokakta yürürken bir anda saldırıya uğrayan bir kadın, köpekler tarafından ısırılarak yaralandı. Bir diğer kadın ise, saldıran köpeklere karşı kendisini elindeki poşetle savunarak kurtuldu. Mahallelinin yaşadıkları güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi.

Ve korkunç bilanço;

2023 yılında başıboş köpekler 23 kişiyi öldürdü. Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Koruma Derneği'nin raporuna göre, 2023 yılının ilk 8 ayında yaşanan ölüm sayısı 6'sı çocuk 23 kişiyi buldu.
Basına yansıyan haberlere göre, 2022’de köpeklerin saldırdığı 13 kişi hayatını kaybederken köpeklerin kovaladığı vatandaşların 20'si ise trafik kazasında öldü. Başıboş köpekler geçtiğimiz yıl toplamda 7'si çocuk 33 can aldı. Böylece son 20 ayda 13'ü çocuk 56 vatandaş köpek saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Serhat Öztürk Arşivi