Uzman Klinik Psikolog Merve Tokgöz

Uzman Klinik Psikolog Merve Tokgöz

'Hala birini özlüyorum' peki neden böyle hissediyorsunuz?

Birini özlemek acı verir. Başka birini özlemenin acısı, üzüntü, boşluk, umutsuzluk veya derin bir yalnızlık duygusu yaşamanıza neden olabilir.
Bu duygunun sizden hiç gitmeyeceğini, aynı şiddetiyle kalacağını düşünüyor olabilirsin. Bir daha kimseyi sevemeyeceğini düşünmen de olasıdır.
Peki artık birlikte olmak istemediğin birini neden hala özlüyorsun ?
Birini özlemek nasıl hissettirir?
Birini özlemek genellikle göğsünüzde fiziksel bir ağrı gibi hissettirir. Kendinizi üzgün hatta kızgın hissedebilirsiniz. Onları özlediğinizde, başka hiçbir şeye konsantre olamıyormuşsunuz gibi görünebilir. Kendinizi her zaman o kişiyi düşünürken bulabilirsiniz ve onunla tekrar konuşmak veya onu tekrar görmek isteyebilirsiniz.

Bu kişiyi düşündüğünüzde kendinizi gözyaşı dökerken bulabilirsiniz. Veya onları aramak veya mesaj atmak isteyebilirsiniz. Bu duygular kafa karıştırıcı olabilse de, bu tür duyguların sıra dışı veya nadir olmadığını hatırlamak önemlidir. Birini özlemek, hem zihinsel hem de fiziksel olarak acı verir. Hatta kendinizden bir parça eksikmiş gibi hissedebilirsiniz.Bir çoğumuz aynı böyle özlüyoruz.
Birindan uzaklaşmak şunlara da neden olabilir:
İştahtaki değişiklikler
Uyumakta zorluk
Yalnızlık duyguları
Aktivitelere karşı ilgi kaybı
Kas gerginliği veya mide rahatsızlığı gibi fiziksel rahatsızlıklar
Odaklanmada zorluk

Bazen bunlar zaman geçtikçe azalan geçici duygulardır. Diğer durumlarda, bu duygulardan bazıları depresyon belirtileri olabilir . İki haftadan uzun süren üzüntü, umutsuzluk , ilgi kaybı ve zevk kaybı yaşıyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmalısınız.
Ayrılık sizin fikriniz değilse, bu duygular genellikle daha yoğundur. Reddedilme, eski sevgilinizi özlemenize neden olmasının yanı sıra kıskançlık, incinme, suçluluk, yalnızlık, sosyal kaygı ve utanç gibi diğer zor duygulara da neden olabilir.
Ayrılığı başlatan siz olsanız bile, o kişiyi hayatınızda geri istemeseniz bile, o ilişkinin güzel kısımlarını yine de özleyebilirsiniz. Birinin sizin için yanlış olduğunu bilmeniz onu daha az özleyeceğiniz anlamına gelmez. Yas, ne şekilde olursa olsun bir kaybın sonrasında tutulması gereken anlamlı bir yolculuktur.
 

Uzaklaşmanın nedenleri hakkında dürüstçe günlük tutmak ve eski partnerinizi sosyal medyada takip etmekten vazgeçmek, haber alabileceğiniz kaynakları sınırlamak gibi adımlar, ilerlemenize yardımcı olur. Yas sürecinizde arkadaşlarla vakit geçirmek, eskiden size iyi gelen şeyleri yapmaya devam etmek (zorla bile olsa) bazı duygularla mücadele etmenize de yardımcı olabilir.
 

Neden özleriz?
Hayat, ani değişikliklerle doludur. Artık hayatınızın bir parçası olmayan birini özlemek doğaldır. Bir insan fikrini de özleyebilirsiniz. Kişi ve ilişki hayatınızda bir amaca hizmet etti, bu nedenle işler değiştiğinde hayatınızın ve rutininizin nasıl değiştiğinin şaşkınlığı normaldir.
Birini şu nedenlerle özleyebilirsiniz:
Keşke tekrar hayatının bir parçası olabilselerdi
O bir zamanlar senin en iyi arkadaşındı
Çok güzel anılar paylaştınız
Seni çok iyi tanıyordu
Onlarlayken olduğun kişiyi seviyordun
Kendinizi hala geriye bakıp onları düşünürken bulabilirsiniz. Ve geriye dönüp baktığınızda, ilişkinin iyi yanları zihninizde daha büyük görünebilir. İlişkinizi bitirmenize neden olan sorunlar, artık her gün onlarla maruz kalmadığınız için daha az önemli görünüyor.
İlişkiniz ister bir arkadaşlık ister romantik bir ortaklık olsun, onsuzluk hayatınızda bir boşluk varmış gibi hissetmenize neden olabilir. Diğer kişi ilişkiyi bitirirse bu duygular daha da yoğun olabilir. Bu durumda, diğer kişiyi hala özlüyor olsanız bile utanabilir, incinebilir veya öfkelenebilirsiniz.
Ancak vedalaşmayı başlatan siz olsanız bile bu şekilde hissedebileceğinizi kabul etmeniz de önemlidir. Bu, bir şeyleri bitirdiğiniz için pişman olduğunuz anlamına gelmez.
 


Özleme karşı ne yapmak gerek?
 

Kendine Zaman Ayır:
Hala birini özlüyorsanız, zamana ihtiyacınız olabileceğini kendinize hatırlatın. Hissettiğin özlem muhtemelen ilişki bittikten hemen sonra daha yoğun olacak ama zaman geçtikçe yavaş yavaş azalacak. Kendinize karşı nazik olmayı unutmayın. Ayrılık doğaldır, bu yüzden hemen eskisi gibi olmak için kendinize fazla baskı yapmamaya çalışın.
 

Sosyal Destek Bul:
Mental sağlık için sosyal destek şarttır. Arkadaşlarınız ve ailenizle zaman geçirin. Güvendiğiniz arkadaşlarınız ve ailenizle nasıl hissettiğiniz hakkında konuşun. Bu, daha az yalnız hissetmenize ve neler yaşadığınızı anlayan diğer insanlarla daha fazla bağlantı kurmanıza yardımcı olacaktır.
 

Eski Zevklerini Hatırla:
Sizi mutlu eden faaliyetleri hatırlayın. Üzüntü, pişmanlık ve umutsuzluk duyguları eskisi gibi hissetmenizi engeller ama buna rağmen harekete geçerseniz bir süre sonra daha iyi hissetmenizi sağlayacak. Hoşunuza giden yeni aktiviteler bulun, haliniz olmasa bile…
 

Kendine İyi Bak:
İhtiyaçlarınızı ve sağlığınızı ihmal etmediğinizden emin olun. Besleyici yemekler yiyin ve her gün aktif zaman geçirin. Yeterince uyumaya çalışın. Masaj yaptırmak veya arkadaşlarınızla akşam yemeğine çıkmak gibi kendiniz için güzel bir şey yapın.
 

Yeni Bağlar Kur:
Birini özlemenin acısıyla baş etmenin bir yolu, diğer insanlarla yeni bağlar kurmaktır. Bölgenizdeki sosyal gruplara katılmayı deneyebilirsiniz. Sosyal bir gruba ait olmak harika bir histir.
 

Kapanışı Yaptığına Emin Ol:
Bir ilişkinin sona ermesinden sonra ona söyleyeceğiniz şeylerin kalıp kalmadığından emin olun. İfade edilemeyen duygu size kötü hissettirir. Bunu sakin olduğunuza emin olduğunuz bir zaman yapın. Ona vermeseniz bile bir mektup yazın. Kapanışı yapmak, size ilişkiyi hatırlatan şeylerden kurtulmayı, kişiyi tüm sosyal medya platformlarınızdan kaldırmayı içerir.
 

Son Söz...
Bir ilişki bittikten sonra birini hala özlüyorsanız, bu duyguların normal olduğunu kabul etmeniz çok önemlidir. Bu tür duygular karmaşık olsa da, ilişkinin en başta neden yürümediğini hatırlamak, yolunuza devam etmenin yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.
Artık hayatınızın bir parçası olmalarını istemeseniz bile değer verdiğiniz birini özlemenin yanlış bir tarafı yoktur. Onları özlemenin acısıyla uğraşmak yerine, paylaştığınız olumlu deneyimler için bir minnettarlık duygusu hissetmeye odaklanmak faydalı olabilir.
Mücadele ediyorsanız ve iyi bir destek sisteminiz olduğunu hissetmiyorsanız, neler yaşadığınız hakkında konuşmak ve iyileşmenize yardımcı olmak için bir terapist bulmanız yararlı olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzman Klinik Psikolog Merve Tokgöz Arşivi