Kadınlarımız

Kadınlar gününün çıkış sebebinden bahsetmek istiyorum.Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi maalesef can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
 

8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.Evet gördüğünüz gibi kadınlar günü,aslında dünya emekçi kadınlar günüdür.Kadınlarımızın değeri bilelim,kadınlar anaçtır.Ama malesef kadınlar gününde bile eşini katleden katillerin haberini alıyoruz.Kadınlar bir evin olmazsa olmazıdır desem yeridir.
 

Buradan yeri gelmişken işverenlere seslenmek istiyorum.Engelli kadınlarımıza destek olalım her iş yeri bir engelli kadın alsa ortada işsiz engelli kadın kalmaz. Bir kere kadınlar yapamaz beceremez zihniyetinden kesinlikle çıkalım kadınlarımız erkeklerimiz eşittir.Evlerde eşlerimizin de çalışan kadınlara destek olmasını elinden ne gelebiliyorsa yardım etmesini rica ediyorum. Günün temposunda yorulan kadın bir de evde yorulmasın,hayat müşterektir biraz anlayışlı olalım sevgili eşler.Bugünlük söyleyeceklerim bu kadardı.Sözlerime son vermeden Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlarımızla ilgili söylediği sözleri buradan paylaşmak isterim.
 

Kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir. Kadınlar toplum yaşamında erkeklerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olacaklardır. Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Serap Şahin Arşivi