Alışmak sevmekten zor…

Alışmak, sevmekten zor olduğu kadar aynı zamanda daha güçlü olan bir duygu bence. Neden alışmak sevmekten zordur? Çünkü herkesi sevebilirsiniz ama herkese alışmanız zordur. Bir insanı sevseniz de, onunla her gün saatlerce konuşmak istemeyebilirsiniz. Saatlerce konuşmak istiyorsanız da alışmışsınızdır zaten. Sevdiğimiz her insanla her gün iletişim kurmayı gereksiz bulabiliriz. Eminim onlarla her gün konuşsaydınız sıkılırdınız. Fakat alıştıysanız, illa ki iletişimde olmak istersiniz. Alışmak sevmekten daha tutkulu ve bağlayıcıdır ki bu yüzden de belki de daha güçlüdür. Alıştıklarınız sevdiklerinizden daha azdır genelde çünkü daha zordur alışmak. Herkesi sevebiliriz ama herkese alışamayız. Bazen seversiniz ama yanınızda istemezsiniz; alıştığınızı ise uzağınızda istemezsiniz…

Bakın ne diyor şarkının sözleri: “Alışmak sevmekten daha zor geliyor. Alışmak bir yara bağrımda kanıyor. Sen yoksun kollarım boşluğu sarıyor. Alıştım bir tanem, alıştım sana… Yokluğuna dayanamam, inan sensiz kaderimle tek başıma savaşamam. Ben seninle var olmuşum, ben seninle bir sarhoşum. Sen yanımda olmayınca, gayesizim bomboşum. Bir nefes gibi muhtacım sevilmeye, sevmeye! Yokluğun bir zehir gibi, dolaşıyor kanımda…”

Türk müziğine kazandırdığı 300'e yakın hit şarkısıyla gönüllerde taht kuran Selami Şahin, 1980'li yılların başında o şarkıyı 3 ay boyunca aynı evi paylaştığı bir kadın için yazmış. O dönem birliktelik yaşadığı kadını aslında sevmediğini dile getiren Şahin, bir gün gelir o dönem ki sevgilisinden ayrılır. Selami Şahin evlenmeyi düşünmediği için sevgilisi evi terk eder. Selami Şahin sonraki gece eve geç saatlerde gelir. Sabah uyandığında ise 3 aydır aynı evi paylaştığı kadının yanında olmadığını fark eder. Ayrılığı geç idrak eden Selami Şahin daha sonra mutfağa geçer ve “Alışmak sevmekten zor geliyor” diyerek “Alışmak Sevmekten Zor” adlı şarkıyı yazar.

Selami Şahin aslında bu şarkıyı sevmediği ama alıştığı bir kadın için yazmış. “Sevmeden alışmak” kavramı giriyor burada da devreye. Sizce insan sevmediği birisine alışabilir mi?

Şarkıda alışma duygusunun verdiği acı yazılmış. Bu yüzden alışmak sevgiyle kıyaslanmış. Sevginin acısı da, alışmanın acısı da benzer duygular bence çünkü ikisinin de ortak noktası ayrılığın getirmiş olduğu acıdır aslında. Bence hepsi birbiriyle bağlantılı duygulardır. Alıştığınız insanın yokluğunu derinlerde hissediyorsanız, zaten o sevdiğiniz insandır. Sadece bazen yanımızdaki insanları sevdiğimizi fark edemeyebiliriz. Hani bazen insan kaybedince anlarmış ya o hesap. Sabahattin Ali’nin de dediği gibi: "Varlığı büyük boşlukları dolduracak mahiyette bir şey değildi; fakat yokluğu müthişti!"

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi