Uzman Klinik Psikolog İrem Bulut

Uzman Klinik Psikolog İrem Bulut

Uzun ve mutlu evliliğin altın formülleri

Hayatta her şeyin bir oluru yolu yordamı elbette ki vardır, tıpkı uzun ve mutlu evliliğin de formülleri olduğu gibi.

Evlilik iki bireyin hayatını birleştirmesi ile başlayan inişli çıkışlı bir yola girmesi demektir aslında. Bu yolda bazen çok güzel anılar bekler sizi bazen de zorlu ve yıpratıcı dönemler. Zorlu ve yıpratıcı noktada önemli olan şey bu yolda önümüze çıkan zorlu bazen de engebeli olan bu yokuşları takılmadan devam edebilmek ilerlemekten vazgeçmemek. Peki bu uzun ve zorlu yolculuk için ne gibi önlemler alırsak hangi formülleri hayatımızda uygularsak bazen zorlu olabilecek bu yolculukta uzun ve mutlu şekilde evliliğimize devam edebiliriz.

“İYİ BİR İLETİŞİM KURUN”

Her eş çok iyi bir dinleyici ve konuşmacı olduğunu düşünür. Ancak bazen karşı taraf için bu durum pek de öyle olmayabilir. Evlilik sürecinde eşlerin her ikisi de zamanla değişim gösterebilir. Zaman içerisinde değişen özel hayatınızda iletişim kanallarınızı açık tutmak burada oldukça önemlidir. Bu konuda kendinizi geliştirin, etnik bir dinleyici olun ve kırıcı cümleler yerine daha naif bir dil kullanın. Evlilik zor bir müessese bunu daha da zorlaştırmak yerine biraz daha kolaylaştırın ve konforlu bir hale getirin. Aranızdaki iletişimi korumaya özen gösterin, evlilikte yaşanan tartışmalarınızda küsmek ve kaçmak yerine, konuşun aranızda ki sevgi ve saygıyı koruyun.

Unutmayın! İyi iletişim, iyi bir evlilik demektir.

39e452b4-19c7-405e-95c4-7fd78d157810.jpg

“BİRLİKTE ORTAK ZAMAN GEÇİRİN”

Eşinizle birlikte yapabileceğiniz ortak aktiviteler yaratın. Eşlerin birlikte ortak zaman geçirmesi, ortak paylaşım içerisinde olması, ortak aktivite ve idealler içinde yer almaları evlilik ilişkisini beslemektedir. İlişkinizin ilk zamanlarını düşünün ve yapılabilecek ortak bir plan yaratmak için çabalayın. Ortak isteklerin buluştuğu aktivitelere katılmak her iki eş tarafından daha keyif verici hale dönüşür. Eşinizin istediği ama sizin pek hoşlanmadığınız bir aktivite vs varsa dahi buna kulak verin, gözlemleyin ve istemeseniz de eşlik edin. Adım atmadan o aktivitenin size de keyif verip vermeyeceğini bilemezsiniz.

O yüzden adım atın kendinizi geri çekmeyin.

ce423cf7-37c3-4845-80c0-71c65287f9fc.jpg

“SORUNLARINIZI TARTIŞIN”

Arada sırada tartışma evlilikte sağlıklı bir ilişki olduğunu gösterir ve evliliği zinde tutar. Ama tartışmanın dozu artıyorsa ve siz her tartışmada büyük ve yıpratıcı bir öfke nöbeti yaşıyor iseniz o zaman siz tartışmayı çokta beceremiyorsunuz demektir. Eşlerin tartışma deyince yaptıkları bir diğer yanlışta tartışma esnasından güncel konudan uzaklaşıp eski defterleri açmak ve sürekli geçmişe dönmektir işte bu noktada eşlerden biri tartışmayı bilmiyor demektir. Burada yapılması gereken şey güncel soruna odaklanmak, kapanmış geçmiş konuları açmak yerine güncel soruna dönmek ve çözmeye çalışmak. Unutmayın ki tartışmak iyidir evliliği zinde tutar ama tartışmak da bir sanattır. Bu sebeple tartışma kısmında olumsuz bir özelliğiniz var ise kendinizi düzeltmeniz önemli bir kriterdir.

6f28ed5c-6d83-4432-b642-1aed620b7299.jpg

“EŞİNİZİ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞMAYIN”

Eşinizi var olan hali ile olduğu gibi kabul edin. Kafanızda yarattığınız insan modeline, olmadığı biri gibi davranmak ilerde evliliğinizle ilgili hayal kırıklığı yaşamanıza sebep olur. Yarattığınız modele uymayan bir eş ile karşılaştığınız takdir de eşinizden soğuma ve uzaklaşma ile devam eden bu süreç boşanmaya kadar devam edebilir. Evli çiftlerde çok sık görmüş olduğumuz “İlerde eşimi değiştiririm” düşüncesi maalesef ki olumsuzluk ile sonuçlanan bir durumdur. Bu beklenti ışığında eşi ile evlenen ve sonucunda boşanma ile sonuçlanan birçok evlilik mevcuttur. Bu nedenle eşler olarak bir birinizi değiştirmek yerine eşinizi olduğu gibi kabullenin.

860edb66-186a-4327-aac6-5ee97a58b3e0.jpg

“EMPATİ KURUN”

Kendinizi eşinizin yerine koyup onun gözünden olaylara bakmaya çalışın. “Acaba o ne hissederdi?”, “Ne düşünürdü?” ve “Ben ona nasıl yardımcı olabilirim?” gibi empati yaparak olaylara çözüm yolları arayın. Evliliğinizde ki fikir ayrılıkları size rahatsız edici gelebilir, oysaki değildir aksine birbirinizi anlamanız için bir fırsattır. Aksi takdirde sadece kendi bakış açınızla soruna bakarsanız yaşanılan probleme verdiğiniz anlam çok sığ kalır ve olumsuz iletişim yaşamanıza sebep olur.

2382389238.jpg

“EŞİNİZİ TAKDİR EDİN VE ONAYLAYIN”

Eşinizin iyi yönlerini gördüğünüz zaman bunu dile getirin. Takdir edilmek, beğenilmek ve onaylandığını görmek eşiniz için en güzel ödüllerden birisi olacaktır. Eşinizin yapmış olduğu iyi işleri görmeyi, teşekkür etmeyi ve takdir etmeyi bilin bunları söylemekten ve dile getirmekten kaçınmayın. Evlilikte takdir görmek sadece eşleri memnun etmekle kalmaz aynı zamanda küçük ilişki sorunlarının da çözümlenmesine yardımcı olur. Yapılan şeyden mutlu olduğunuzu belli edin ve takdir edin. Bu durum hem eşinizin size daha fazla şey yapması için eşinizi motive edecek hem de karşılıklı sağlam bir etkileşim yolu olacaktır. Eşler çok fazla takdir etmenin eşi şımarttığını düşünüyor bazen halbuki sevgiden kimse şımarmaz o yüzden lütfen ilginizi ve alakanızı göstermekten vazgeçmeyin. Güzel sözler ve iltifatlar bir ilişkide evlilik bankanızdaki en büyük yatırımınızdır.

97924908-32fa-4097-b90e-4240066d5cb1.jpg

“ANLAYIŞ VE SABIR GÖSTERİN”

Eski ilişkilere ve evliliklere baktığımız zaman eşler tarafından evliliğe karşı büyük bir sabır ve tolerans gösterildiğini görüyoruz. Oysaki günümüz ilişkilerinde bu toleransın düştüğünü görmekteyiz. Buna dikkat etmek ve hızlıca çözüm beklemek yerine karşı tarafı anlamak için beklemek ve eşlerin birbirine biraz zaman tanıması oldukça faydalıdır. Hızlıca sonuçlanmasını beklediğiniz konularda dahi zamanın biraz geçmesini beklemek ve sabretmek gerekir. Evlilikte elbette ki anlaşmazlıklar olabilir önemli olan anlaşmazlıların varlığı değil bu anlaşmalıklara çözüm yolu bulurken ilişkinizi yıpratacak en az yöntemi bulmanızdır. Birbirinizi suçlamak yerine sorunu karşınıza alıp ortada bir sorun olduğunun farkına varıp sorunu çözmeye odaklanın.

a24f1ff6-e5a5-4428-96c0-5d9384d9c40e.jpg

“EVLİLİĞİNİZİ BAŞKA BİRİNİN EVLİLİĞİ İLE KIYASLAMAYIN”

Unutulmamalıdır ki her evlilik kendine özgü ve kendine özeldir. Evliliğinizi veya eşinizi başka kişiler ve başka evlilikler ile kıyaslamayın. Her bireyin kendine ait özellikleri vardır. Ve herkesin evlilikte yaşamış olduğu sıkıntıları ve problemleri farklılık gösterir. Bu nedenle eşin başka birisinin eşiyle kıyaslaması doğru değildir. Kimsenin hanesinin içerisinde yaşamış olduğu problemlerini bilemeyiz. Evliliğinizin mutlu bir şekilde devam etmesini istiyorsanız, kendi evliliğinize odaklanın, eşinizin olumlu yönlerini görüp sahip çıkmayı amaç edinin.

af2dd416-b630-4fee-85ff-0712a5327b47.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Uzman Klinik Psikolog İrem Bulut Arşivi