Uzman Klinik Psikolog İrem Bulut

Uzman Klinik Psikolog İrem Bulut

Yeni yıl, yeni hedefler ve yeni psikoloji

Her yeni yıl gerçekleştirmek istenen hedefler ve alınacak yeni karar için güzel bir fırsat. 2023 yılını geride bıraktığımız bu günlerde içinizde değiştirmek istediğiniz size odaklanmalı, kendinize ve hayallerinize güvenmelisiniz. Motivasyonunuzu kaybetmek ve hedeflerinizi ertelemek yerine bazı duyguları anlamlandırmalı ve gerçekleşmesi için çaba göstermelisiniz. Uzman Klinik Psikolog İrem Bulut yeni yıl hedeflerinizin gerçekleşmesi için siz değerli okurlarımıza önerilerde bulundu.

Yeni yıla sayılı günler kala pek çok kişi bu yıl gerçekleştiremediği gelecek yıl gerçekleştirmek istediği hedeflerine odaklanıyor. Biten yıl ile beraber gerçekleştirilemeyen hedefler tekrardan gözden geçirilip yeni yıla aktarılıyor. Peki, bu gerçekleştirilemeyen hedefler için neler yapmak gerekiyor?

  1. Kendinizi Tanıyın

İlk önce işe kendinizi tanımadan başlayın. İlgi alanlarınızın ve yeteneklerinizin farkına varın. Hangi alanlarda daha yetenekli olduğunuzu, nelere ilgi gösterdiğinizi ve gelecekte nasıl bir hayat istediğinizi düşünün. Çünkü kendinizi tanımanız, ilgi alanlarınız ve yeteneklerinize özgü hedefler belirlemeniz başarıya ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Bu süreçte kendinizi tanıma aşamasında kendinize şu soruları yöneltebilirsiniz.

  • Gerçekte ne istiyorum?
  • Ne olursa kendimi şuan ki halimden daha iyi hissederim?
  • Hayatımda değişmesini istediğim hedeflerimden hangileri için çaba sarf etmem gerekiyor?
  • Hedeflerimin gerçekleşmesi benim için neden bu kadar önemli, hayatımda ne gibi bir yer kaplıyor?

98b48373-e26a-45d7-905b-2df09d0f8dbc.jpg

  1. Gerçekleşmesi İmkansız Hedefler Yerine Gerçekçi Hedefler Koyun

Hedefleriniz öncelikle gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler olsun. Hedefleriniz hayatınızda ulaşılamayacak noktada kalan bir hedef olmasın. Çünkü hedefinize ulaşamadığınız zaman hayal kırıklığına uğrayabilir ve motivasyon anlamında düşüklük yaşayabilirsiniz. Ulaşılabilir hedef olmasına ve sadece hayallerde kalabilecek bir hedef olmamasına dikkat edin. Bu noktada potansiyelinizin farkına varıp buna uygun nitelikte hedefler belirleyin.

faa888a8-92b6-4fb6-bef5-ae285cf9f66b.jpg

  1. Hedeflerinizi Belli Bir Hiyerarşiye Koyun

Sizin için öncelik sırasına göre hedeflerinizi belli bir hiyerarşiye koyun. Aksi halde aynı anda birden çok hedef belirlemek, ulaşılabilirlik açısından sizi daha zorlayacak, hedeflere ulaşmaktan yana tedirginlik yaşatacak ve hayal kırıklığına uğramanıza sebep olacaktır. Hiyerarşiye koymuş olduğunuz ilk hedefinizden başlamanız tek bir hedefe odaklanmanıza, bütün motivasyon ve gayretinizi tek bir hedef doğrultusunda harcamanıza sebep olacaktır. Böylelikle hedefinize bir adım daha yaklaşmış olacaksınız ve bu durum diğer hedeflerinize ulaşmanız açısından daha motive olmanızı sağlayacaktır.

  1. Net Hedefler Belirleyin

Ucu açık belirsiz hedeflerdense daha açık hedefler belirleyin. Muğlaklıktan uzak her okuyanın anlayabileceği hedefler seçiyor musunuz mesela? Daha az sigara içmek, kendine daha fazla zaman ayırmak, daha çok spor yapmak gibi… Buna benzer ucu açık nitelikteki hedefler mi seçiyorsunuz yoksa? Bu gibi ucu açık hedefler genelde bireyde belirsizliğe yol açar ve bireyde hedefe ulaşması açısından zorluklara sebep olabilir. Bu nedenle hedeflerinizi muğlâklıktan uzak daha net ve açık şekilde belirtmek sizi bu riskten uzaklaştırır. Örneğin; daha az sigara içmek için ilk önce haftada üç gün içmek, kendine zaman ayırmak için haftada iki kez meditasyon yapmak ve daha çok spor yapmak için haftada üç gün spor yapmak gibi hedefler koymak size daha net bir hedef koyar ve daha planlı olma imkanı tanır. Bu nedenle belirsiz hedefler yerine daha somut hedefler belirleyin.

78794f4b-3958-4e45-9e05-84d18170ff4e.jpg

  1. Hedeflerinizi Çevrenizle Paylaşın

Hedeflerinizi ve başarılarınızı paylaşmak kazanımlarınızı keyifli hale getirir. Hedeflerinizi arkadaşlarınız, aileniz veya psikologunuz ile paylaşmak inancınızı kaybettiğiniz noktada sizi tekrar ayağa kaldıracaktır. Bu durum tetikleyicidir ve belli ölçüde hedeflerinize odaklanmanızda yükünüzü hafifletmek için oldukça önemlidir. Arkadaşlarınız veya partneriniz ile kendinize ortak hedeflerde koyabilirsiniz. Bu durum söz verdiğiniz arkadaşınız ya da partneriniz ile de karşılıklı bir söze dönüştüğü için arkadaşınızı yalnız bırakmamak ve sözünüzü tutmak için ekstra bir öneme dönüşecek ve gerçekleştirmek için sizi motive edecektir.

10a272ee-5083-4be0-8ed0-a00b24bd36c0.jpg

  1. Kendinize Sert Sınırlar Koymayın

Kendinize belirli zaman sınırları koymayın. Unutmayın ki en doğru zaman sizin kendinizi hazır hissetliğiniz zamandır. Evet, yeni yılda kendinize hedefler koyun ama yıl boyunca başlangıç için kendinizi hangi ay, hangi gün ve ne zaman hazır hissediyorsanız o zaman bu hedefleri uygulamaya başlayın. Değişim zaman ve süre ister. Bu süre zarfında hatalar yaptığınız zaman kendinizi cezalandırmayın. Hatalarınızı kabullenin ve yola devam edin. Bu durumun sizde suçluluk yaratmasına izin vermeyin.

5734533b-9d1f-4b22-9681-520205b550a0-001.jpg

  1. Kendinizi Ödüllendirin

Başarılarınızın farkına varın. Ulaştığınız her hedefiniz için, kendinize bir ödül sunun. Bu durum sizin yükselmenize, hedefinizi yarıladıysanız eğer devam etmenize, tekrardan heyecan kazanmanıza sebep olacak ve diğer hedeflerinize ulaşmanız için sizi tetikleyecektir. Hedefinize bağlı ödülünüz ile kendinize motivasyon katmak sizin elinizde.

fbc8180b-95e9-4868-9908-e86605695fa1.jpg

Hedeflerinizi gerçekleştirebilmek için umudunuzun daim olduğu güzel bir 2024 yılı dileriz.

Sevgiler…

dc509422-78b7-4030-9db5-fbaf05aa35fb.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzman Klinik Psikolog İrem Bulut Arşivi