Maraş’tan bir haber gelmiş dediler ki meyrik ölmüş…

Ne yazsam bilemiyorum. Artık bıktık hep aynı şarkıları yazmaktan ve de dinlemekten. Bu kez bir Maraş türküsü dillerde dolasan. “Maraş'tan bir haber gelmiş, dediler ki meyrik olmuş…” Aşık Mahsuni Şerif’in 52 yıl önce yaşanmış bir hadiseyi kaleme dökerek türküleştirdiği Meyrik gelinin hüzün dolu hikayesi yıllar sonra bugun binlerce kat daha acılı ve kederli bir şekilde söyleniyor. O gün ismini tarihe “Meyrik” ile yazdıran Pazarcık bugün yine binlerce Meyrik’in acıklı hikayesinde başrol oynuyor. Pazarcık, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay, Malatya, Kilis, Osmaniye, Adana, Gaziantep ve de tüm Türkiye kan ağlıyor... Ülkemiz tarihi bir drama yaşıyor. Beynimiz zonkluyor… Neye uzanacağımızı, nereye koşacağımızı bilemiyoruz. Nefes almakta güçlük çekiyoruz, kahroluyoruz. Tüm milletimizin başı sağolsun, depremi yaşayan tüm vatandaşlarımıza Rabbim bir daha boyle bir felaket göstermesin.

Laf-u güzaf etmeyeceğim. Bilimsel ve siyasi kelimelerle zamanınızı boşa harcamayacağım. Söyleyeceğim şu ki hani filmlerin sonunda gördüğümüz iyilik varya işte o her zaman kazanıyor. Buna inansanız da inanmasanız da kazanıyor. Belkide o filmlerdeki tek doğru o… İnsanoğlu’nun bu felaketlerde ders cıkaracağına inanıyorsanız ve de bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Bunu beklemek yaratılış mayasına ters. Dünya uzerinde her zaman iyilerde - kötülerde olmaya devam edecek. Dünyada eğer sadece iyi olan insanlar olsaydı, inanın Yaratan o insanları yok eder yeniden yaratırdı o evreni. Bu bir test ve bu testin bireyleriyiz. Testin sonunda derecelendiriliyoruz. Bir sonraki, bir sonraki, bir sonrakine hazırlık, bir daha bakıyoruz ki… Ömür dediğin son bulmuş.

Meyrik hikayesinde de diğer tüm hikayelerde de olduğu gibi, yaşananların içinde hep iyiler ve kötüler olmuş. Meyrik, verem imiş söylememişler, yine Meyrik zorla teyzesinin oğlu ile evlendirilmiş. Vee Meyrik olmus... Teyzesi aynı zamanda kayınvalidesi çok sevdiği gelini Meyrik ölünce kan ağlamış, ona ağıtlar yakmış…

Alın bu hikayeyi bu deprem için de uyarlayın… Para, şan, şöhret hırsını her hikayede göreceksiniz. Bunları uzatmanın hiçbir faydası yok. İyi insan olacağız. İyi insan. Bu çok kolay bir sey değil. Hem de çok zor, tamamen paranın zirve yaptığı bu testin içinde. Ama benim söyleyeceğim şu ki, iyiler hep kazanıyor. Amerika'dan, Richard adındaki bir arkadaşım depremi öğrendikten sonra o günün sonrası gece boyunca bir Kahramanmaraşlı olarak beni düşündüğünü ve uyuyamadığını söyledi. Düşünmekle yetinmedi, yapabileceği ne varsa yaptı. Ben biliyorum ki, Richard gerçekten iyi bir insan. Siz bu örneklerin sayılarını her iki anlamda da arttırabilirsiniz, ancak bunları tartışmanın, yazmanın hiçbir anlamı yok. Zaman iyilik zamanı, zaman yaptıklarımızı anlamlandırma zamanı. Bölgede bu soğukta titreyen o çocukların, anne babaların, yaşlıların, kadınların, gençlerin gözyaşlarını dinlendirme zamanı… Zaman yardımlaşma zamanı, zaman hiçbir hizipçilik yapmadan iyilerin bir araya gelme zamanı. Ezcümle zaman, Meyrik’i yaşatma zamanı… Allah çoğumuzu iyilerden eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sefa Kara Arşivi