Şüphe duyuyorsanız...

Öyle bir duygu var ki insanı sürekli düşündürür, delirdiğini hissettirir, adeta yiyip bitirir ve yıpratır… Şüphe duygusunun gücü hafife alınmayacak kadar büyüktür. Bu duygunun şiddeti arttıkça, size vereceği zarar da o kadar artar. “Şüphe kadar acı veren, yiyip bitiren başka bir duygu yoktur.” – Paula Hawkins

Şüphe, insanın bir olaydan dolayı duyduğu güvensizlik ve emin olamama duygusu olarak tanımlanır. Bu duygu, inanç ve inançsızlık arasında kalmış bir duygudur.

“Şüphe, güvenin sıcak ve davetkar kıvrımları arasına sızan bir yılandır. Bunu ne zaman yapmaya başlayacağı bilinmezdir. En küçük çatlağa baskı yapmaya başlar. Varlığını hissettiğinizde artık çok geçtir, yılanın boğumları çok derinlere nüfuz etmiştir. Sıkıca üstüne binip seni hapseder; amansız, yavaşça artan ve nefesini kesen bir sıkmadır bu.” – Mario Mazzanti

Şüphe duyduğunuz zamanlarda özellikle sizi şüpheye düşüren kişi tarafından “paranoyak”, “kuşkucu” ya da “hasta” olarak adlandırılabilirsiniz; lakin şunu asla unutmayın ki, kimse durduk yere şüpheye düşmez. Eğer şüpheye düşüyorsanız bu sizi şüpheye düşürmeye sebep olacak bazı olay veya olaylar yaşadığınız anlamına gelir. Mesela dürüst ve tutarlı insanlar genelde kimseyi şüpheye düşürmezler; ama yalan konuşan ve tutarsız insanlar hayatlarındaki çoğu kişiyi şüpheye düşürmüşlerdir. Çevremde gözlemlediğim kadarıyla genelde şüphe duyulan şeylerin gerçek çıktığına şahit oldum. Şüphe duydukları şeyde haklılardı. Sonuçta siz bu şüphe duygusunu durduk yere hissetmiyorsunuz, hissetmenize sebep olan olaylar oluyor.

Şüphe duygusunda olan insan ne yapmalı? Öncelikle bu duygu insanı yiyip bitirmeden önce, sizin onu bitirmeniz gerekiyor. Yani bu şüpheyi ne kadar erken sonlandırırsanız sizin için o kadar iyi olur. Çünkü uzadıkça, yaşadığınız gerilim de artacak. Eğer bu şüphe, kendi kendinize bitiremeyeceğiniz bir şüpheyse, sizi şüpheye düşüren insanın bütün bu soru işaretlerini kafanızdan silmesi gerekiyor. Unutmayın ki o kişi isterse tüm şüpheleri ortadan kaldırabilir. Kaldıramıyorsa bu çoğunlukla şüphenin gerçekliğindendir. Böyle bir durumda uğraşarak düzeltemediğiniz şüpheden, vazgeçerek kurtulmanız gerekir. Sizi hasta edecek kadar tehlikeli olan bu duyguya düşüren ve bu duygudan kurtarmayan, kısacası size zarar veren bir kişiyi silmenin de doğal olarak bir sakıncası olamaz diye düşünüyorum. Yoksa bu duygu öyle bir büyür ki altından kalkamazsınız. Kısacası şüphe duyduğunuz her şeyden vazgeçin… “Şüphe içerisindeyken, cesur olanı yap.” – Jan Christiaan Smuts.

Sana şüphe veren şeyi bırak, şüphe vermeyene bak. Zira doğruluk huzur, yalan ise şüphe verir” (Tirmizî, Kıyâmet 60) (Hz. Peygamber)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğçe Marik Arşivi