Batan Dumlupınar Denizaltısı Ortadirek ile yeniden su yüzünde 

Batan Dumlupınar Denizaltısı Ortadirek ile yeniden su yüzünde 
 4 Nisan 1953 yılında çanakkale Nara burnu açıklarında , İsveç bandıralı Noboland gemisiyle çarpıştı . 86 kişilik mürettebatı ile Nato  tatbikattından geri dönüyordu . Makine diresinden ve burun kısmından ağır darbe aldı . Saat 02:00 civarlarını gösteriyordu. 22 kişiyle torpido dairesine sığınan mürettebatın ve türkiyenin en büyük deniz faciasının yaşandığı bu elim kazayı Ortadirek Tiyatrosu bu acı hikayeyi sahnede su yüzüne çıkarıyor. 

 4 Nisan 1953 yılında çanakkale Nara burnu açıklarında , İsveç bandıralı Noboland gemisiyle çarpıştı . 86 kişilik mürettebatı ile Nato  tatbikattından geri dönüyordu . Makine diresinden ve burun kısmından ağır darbe aldı . Saat 02:00 civarlarını gösteriyordu. 22 kişiyle torpido dairesine sığınan mürettebatın ve türkiyenin en büyük deniz faciasının yaşandığı bu elim kazayı Ortadirek Tiyatrosu bu acı hikayeyi sahnede su yüzüne çıkarıyor.  Arif Soysalın Deniz Gözyaşları Dumlupınar Adlı romanını aynı adla oyunlaştıran ve sahneye koyan Osman Genç 69 yıldır 94 metrelik derinlikte Çanakkale boğazının bağrında yatan Dumlupınara nefes olmak ve hafızalarımıza yeniden kazımak olduğunu söyledi .

 Yönetmen Osman Genç imkan olabilirse Dumlupınar Denizaltısının rotasını izleyerek il ve ilçelerde oynamak üç nisanı dört nisana bağlayan gecedede Çanakkale Nara Burnunda  oyunu oynamak istediklerini iletti . 

 Genç Dumlupınarın Mürettebatından 86 kişiden 81’nin kaza sonucu sonsuzluğa uğurlandığını ve 5 gazilerimizinde son nefeslerini verdiğini vurguladı . 

 Ortadirek tiyatrosu oyuncuları sorumluluklarının bilinciyle karekterlere yeniden nefes oluyorlar .daha öncede ortadirek tiyatrosu bir çok önemli projeye imza attı . Unutulan , gözardı edilen belli bir kitle tarafından tekelleştirilen kültürlerede dur diyerek , bizim değil Hepinizin ilkesi ile , tarihi olarak İnsanı esas alan konuları işledi . DENİZİN GÖZ YAŞAKARI DUMLUPINAR OYUNUNUN Dünya prömiyerini gerçekleştirecek olan tiyatro İzleyecisini bekliyor . 

Genç, tiyatro oyunumuzu izlerken kah gülecek kah göz yaşlarına boğulacaksınız , şimdiye kadar sadece sonsuzluğa uğurladığımız insan ( şehit) dlye bakanlar . Oyunumuzda şunu fak edecekler , yaşayan soluk alan , hayatları ,hikayeleri  ,aşkları , üzüntü ve sevinçleriyle duyguları olan insanları yitirdik . Yönetmen osman genç son mihmalde, Hem savaşın hem barışın arasında mücadele veren genç neferlerin ailemizin ve hayatımızın  bir parçası olduğunu daha derinden ve sorgulayıcı gözle fark edilecektir ortadirek tiyatrosu genç oyuncularının can hıraş çalıştıkları oyun sizleri bekliyor .

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.