Beyoğlu'nda ayın sazı gitar

Beyoğlu'nda ayın sazı gitar
Beyoğlu Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği ‘Ayın Sazı’ program serisinde Şubat ayının enstrümanı “Gitar” olarak belirlendi.

Gitarın zengin ve çok yönlü yapısı, tarihi, yapım ve tasarımı, alternatif stilleri, repertuvarı genç yeteneklerden ustalara günümüzün önemli yorumcuları tarafından seslendirildi. Beyoğlu Kültür Sanat Youtube kanalından yayınlanan etkinliklerle izleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sunuldu. “Gitar Tarihi ve Yapımı” programında, Cem Küçümen gitarın gelişimini tarihsel bir süreç ile anlatırken gitar yapımcıları Pervaneh Alivand ile Ehsan Roghani de uygulamalı olarak tüm incelikleriyle birlikte gösterdi. “Gitarda Arayışlar” isimli programda gitarın farklı renkleri ve tınıları dinleyiciler ile buluştu. Her biri alanının ustası olan virtüözler gitarın farklı stillerini, anlayışlarını ve arayışlarını hem anlattılar hem icra ettiler. Bu özel alanlarda mikrotonal gitarda Tolgahan Çoğulu, fingerstyle gitarda Ali Deniz Kardelen, perdesiz gitarda Serhan Yasdıman ve caz gitarda Bilal Karaman yer aldı.

Genç yetenekler sahne aldı

“Flamenko Gitar” bölümünde İspanyadan tüm dünyaya yayılmış olan, ülkemizde de büyük bir ilgi gören Flamenko müziği ülkemizdeki ustaları Safa Yeprem, Ceyhun Güneş ve Doruk Okuyucu sunumuyla izleyiciyle buluştu. Flamenko tarihi, özel çalım teknikleri, formları, gitar üzerinde solo örneklerle anlatıldı. Flamenko repertuvarı’nın beğenilen seçki eserleri icra edildi. “Genç Yetenekler” isimli programda ülkemizin yüz ağartan genç gitaristleri unutulmadı. Raffi Arslanyan’ın sunumuyla Türkiye’nin genç yetenekleri klasik gitar repertuvarının şaheserlerini seslendirdi. Burak Akan, Akanay Atun, Murat Gülmez, Arel Kurt İtez, Özberk Miraç Sarıgül, Mehmet Şenyaylar ve Çınar Ünüvar gitar dünyasının önemli bestecilerinden Mudarra, Granados, Barrios, Torroba, Brouwer’ e ait eserleri başarıyla icra etti.

Birlikte sahne aldılar

“Ayın Sazı: Gitar” konseptinin son programı olan “Klasik Gitar” bölümünde; klasik gitar alanının önemli konser sanatçıları duo ve solo performanslarıyla sahne aldılar. Erdem Sökmen, Kağan Korad, Tolga Salman, Behzat Cem Günenç, Onur Yılmaz, Hasan Meten, Hande Cangökçe ve Ayşegül Koca, Barok dönemden günümüze uzanan, Rameau, Chopin, Falla, Piazzolla ve Yeprem’e ait seçki eserlerden oluşan bir repertuvarı dinleyiciler ile buluşturdu. SEMANUR POLAT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.