Galata çiçek gibi oldu

Galata çiçek gibi oldu
Türkiye’nin dört bir yanından gelen girişimci kadınları, Beyoğlu’nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kurulan “8 Mart Galata Pazarı”nda bir araya geldi. Kadınların takı tasarımlarından, porselene kadar birçok el emeği ürününü sergilendiği stantlara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

8 Mart Galata Pazarı’nın açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, kadınların her gün kıymetinin bilindiğini söyleyerek, “8 Mart’ı, dünyada ve Türkiye’de kadın emeğine saygıyı bir kez daha hatırlatmak, kadınların topluma kattığı değeri duyurmak için kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

Beyoğlu Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kurduğu “8 Mart Galata Pazarı”nda, Türkiye’nin dört bir yanından gelen girişimci kadınlarını bir araya getirdi. “Beyoğlu Kadın Emeğinin Yanında” sloganıyla Galata Kulesi Meydanı’nda kurulan pazarda, girişimci kadınlar kendileri için ayrılan stantlarda ürünlerini sergileyerek satış yapma imkanı buldu. “8 Mart Galata Pazarı”nın açılış törenine, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve eşi Seyhan Yıldız, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un eşi Sabriye Şentop, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın eşi Hatice Nur Yerlikaya, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Av. Rabia İlhan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’nin eşi Amine Kabaktepe, AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bizde kadına saygı esastır

8 Mart Galata Pazarı’nın açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, kadınların her gün kıymetinin bilindiğini söyleyerek, “8 Mart’ı, dünyada ve Türkiye’de kadın emeğine saygıyı bir kez daha hatırlatmak, kadınların topluma kattığı değeri duyurmak için kutluyoruz. Kadın emeğini öne çıkaran Türkiye’nin farklı bölgelerinden Anadolu’nun ruhunu yansıtan ürünleri tarihi Galat Kulesi’nin meydanında İstanbullularla paylaşmak istedik. Neşet Ertaş, Kadın insandır biz insanoğluyuz derdi. Kadını da, erkeği de dünyaya getiren kadındır. Dolayısıyla kadına bakışımız, onun üretkenliği, onun doğurganlığı ve topluma kattıkları çok kıymetli. Toplum ve millet olarak hep kadını önde tutan bir medeniyetin çocuklarıyız. Kadına saygıyı esas alan bir milletin çocuklarıyız” dedi.

Türkiye her konuda örnek

Her günün kadınlar günü olduğunu belirten AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan ise, “Beyoğlu Belediyesi ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi böyle bir açılışa şahitlik ettik. Burada tarihi Galata Kulesi’nin önünde kadın emekçilerin yapmış olduğu bir pazardayız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü her sene farklı etkinliklerin yapıldığı ve bizim için her zaman 8 Mart diyoruz. Aynı Anneler Günü ve diğer günler gibi, kadınların topluma katkısının hatırlandığı günler bizim için farklı bir anlamı da var. Türkiye’de kadınlara verilen değerin nereden nereye geldiğini gören insanlar olarak bir de, 28 Şubat’ın hemen arkasından gelmesi itibari ile 8 Mart’ta da seçme seçilme hakkının başörtülü kadınların da kullanabiliyor olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Biliyorsunuz Türkiye’de kadınlar seçme seçilme hakkını birçok Avrupa ülkesinden önce 5 Aralık 1934’te elde etmişlerdi. Ancak başörtülü kadınlar 2015’te başörtülü olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yer alabildiler. Bu 8 Mart’ı da bütün kadınların ayrımcılığa uğramaksızın mecliste temsil ediliyor olmasının da şükrünü eda ediyoruz diyebilirim” ifadelerini kullandı.

Kadın merhametin timsalidir

AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Av. Rabia İlhan da “Kadın toplumun inşasının temelini oluşturan bireydir. Bir kadını eğitirseniz, toplumu zaten eğitmiş olursunuz. Kadın zarafetin, merhametin, şefkatin, özverinin timsalidir. Her kadın el emeğine döktüğü ürünlere bu duygularını nakış nakış işleyerek ortaya çıkarır” diye konuştu.

Gelecek nesiller için umut

TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un eşi Sabriye Şentop ise “Beşiği sallayan el dünyaya hükmeder. Bir kadın sadece anne değildir. Eşinin yoldaşı, aileyi geleceğe taşıyan, ümit vadeden kişidir. Stantları dolaşırken kadınlarımızın hayal gücünü ürüne dönüştürüp, ne kadar güzel şeyler yapabildiklerini gördüm. Kadınların üretkenlikleri devam ettiği sürece çocuklarına ve gelecek nesillere umut olmaya devam edecekledir” dedi.

Kadınlar ilgiden memnun

Pazara Muğla’dan katılan Ayşen Karacan da 20 yıldır el dokuma yaptığını söyleyerek, “Yüzde 100 pamuktan şal dokuyorum. Anneanne ve annemden öğrendiklerimizi devam ettiriyoruz. Tamamen el dokuma yapıyoruz. Tam anlamıyla baştan sonra üretiyoruz. Bu sanatı yapan çok az sayıda insan kaldı. Biz de sayılı sanatkârlar içindeyiz. Teknolojiye yenik düştük. Bizi ayakta tutan yerler, böyle pazarlar sayesinde üretmeye devam ediyoruz. Burada tam anlamıyla kadına destek veriliyor. Emek veren bütün kadınların günü kutlu olsun” ifadelerini kullandı. Pazarı gezmeye gelen Fatma Özden ise “Pazar çok güzel, kadınlarımıza da destek oluyorlar. Kadınlar böylece kendi ürettikleri ürünleri gelip satıyorlar. Stantları gezdim birkaç ürün aldım, almaya devam edeceğim” dedi.
18 yıldır porselen boyama yapan Gülşen Aksoy (53) de “Kurslarda meslek öğrenip, paraya dönüştürüyoruz. Pazarın açılmasından çok memnun kaldık. Kadın güçlü olmalı, kendi ayaklarının üstünde durmalı, çalışkan ve üretken olmalı diye düşüyorum” diye konuştu. MÜGE YÜCETÜRK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.