CHP'de yoldaşlar mı askerler mi kazanacak?

İstanbul CHP 37. il kongresinde, iki yıl önce yapılan seçimlerdeki iki adayın tekrar karşılaşmasına neden olabilir. İki yıl önce 7 oy farkla seçimi kazanan Canan Kaftancıoğlu'nun, örgüt içersinde kendisine yönelik tepkinin büyümesinden dolayı, bu sefer Cemal Canpolat karşısında kaybedebilir. İki yıl önce ki yapılan il kongresi seçimlerini “Mustafa Kemal'in yoldaşlarıyız” diyen Kaftancıoğlu kazanmış, “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” diyen Canpolat kaybetmişti.
 

Yıl 2015, aylardan aralık...

CHP İstanbul 35. İl Kongresi yapılıyor. Yarışan iki aday var. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adayı Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Gökan Zeybek ve PM Üyesi Cemal Canpolat.

Canpolat 322 oy, Zeybek 293 oy aldı. 29 oy farkla Canpolat kazandı. CHP Belediye Başkanlarının büyük çoğunluğu Kılıçdaroğlu'nun isteği ile Zeybek'i desteklemesine rağmen Canpolat, yarışı kazanan aday oldu. İstanbul İl Başkanlığı yarışında Kılıçdaroğlu'nun adayı kaybetmişti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu o zaman Beylikdüzü Belediye Başkanıydı ve Zeybek'i desteklemişti.


 

Yoldaşlar kazanmış

askerler kaybetmişti

Bu sefer yıl 2018, aylardan Ocak. CHP İstanbul 36. İl Kongresi yapılıyor.

Yarışan iki adaydan biri CHP PM Üyesi Canan Kaftancıoğlu. Diğeri iki yıl önce 29 oy farkla seçimleri kazanan Cemal Canpolat.

Kaftancıoğlu 325, Canpolat 318 oy aldı. Kaftancıoğlu 7 oyla kongreyi kazandı.

Ve kongrenin ertesi günü gazetemizin manşeti: "Askerler kaybetti, yoldaşlar kazandı" idi.

7 oyla seçilen Kaftancıoğlu, geçmişte “Biz Mustafa Kemal’in askeri değil yoldaşlarıyız” demiş ve bir kısım CHP’linin tepkisini çekmişti. Kaftancıoğlu’nun kongredeki konuşması sırasında destekleyenleri tarafından sık sık "Mustafa Kemal’in yoldaşlarıyız" sloganı atılmıştı. Seçimleri kaybeden Canpolat ise konuşmasında "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" vurgusunu yapmıştı.


 

İl binası sözü, kongrenin belirleyicisi olmuştu

Canpolat İl Başkanlığı döneminde, partililerine il binası sözünü vererek bir yemek düzenlendi. Tanesi 10 bin liradan, 2 bin bilet satıldığı iddia edildi. Alınacak il binasının fiyatı ve yeri belliydi. Binanın değeri 24 milyon, eski parayla 24 trilyondu.

İki yıl önce yapılan il başkanlığı seçimlerinde, tanesi 10 bin liradan satılan 2 bin bilet ve 20 milyon hasılat kongrenin gündemine damga vurdu. Canpolat en çok bu konu üzerinden eleştirildi. Canpolat, satılan 2 bin biletin büyük çoğunluğunun 14 CHP'li belediye başkanına satıldığını ve başkanların genel merkezin talimatıyla satın aldıkları biletlerin parasını ödemediklerini iddia etti.

Ve yine Cemal Canpolat, il binası tartışmaları yapılırken, kendisinin il başkanlığı döneminde genel merkezden bir kuruş gelmediğini, Kaftancıoğlu döneminde ise genel merkezin ciddi kaynak aktarımı yaptığını iddia etmişti.

****

İl Başkanlığını kazanan Canan Kaftancıoğlu da bu konuyla ilgili detaylı bir açıklama hiçbir zaman yapmadı. İl Başkanlığının birikmiş borçlarının son iki yılda ödendiği ve tam seçimler öncesinde bir il binası mevcut yönetim tarafından alındığı da, bizzat Kaftancıoğlu tarafından gündeme getirildi. Görülen o ki, iki adaylı bir yarış olduğunda, bu konu yeniden gündeme gelecek gibi.


 

Kaftancıoğlu ve Canpolat bir kez daha yarışacak mı?

Şubat ayında yapılacak il kongresinde iki yıl önce yapılan kongrenin rövanşı yapılacak. Genel Merkezin tercihi görünen o ki bir aksilik olmaz ise Canan Kaftancıoğlu, muhalefetin tercihi ise Cemal Canpolat.

Kongre gününe kadar yine tartışmalar üç yıl önce 20 milyon para toplandığı iddia edilen yemek üzerinden yapılacak. Bununla ilgili her türlü bel altı dedikodular havada uçuşacak.


 

25 ilçe başkanı Kaftancıoğlu'nu desteklemiyor!

Kongre öncesinde Canan Kaftancıoğlu ve Cemal Canpolat'ın her ikisine de genel merkez yöneticiliği teklif edilmiş durumda. Görünen o ki, Canpolat ya da Kaftancıoğlu ile anlaşılabilirse tek adayla gidilecek bir kongre düşünülüyor. Şuana kadar aday olması kesin gözüken Canpolat ve Kaftancıoğlu genel merkez yöneticiliği teklifine sıcak bakmadılar.

Canan Kaftancıoğlu 25 yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmış il başkanı olarak tarihe geçti. Ancak örgütün büyük çoğunluğunun desteğini alamamış durumda. 39 ilçenin yeni seçilen 25'i Kaftancıoğlu'nu desteklemiyor. 18 ilçe başkanı önceki önceki gün Cemal Canpolat ile toplantı yaptı. Aynı zamanda Kaftancıoğlu'nun destekleyen 14 ilçenin delegeleri de blok değil. Aynı şey 25 ilçe içinde geçerli.


 

Kongrenin belirleyecisi sol muhalefet olacak

İki yıl önce yapılan 36. il kongresinde yarışı belirleyen ve Kaftancıoğlu'nun adaylaşmasında belirleyici olan sol muhalefet yaklaşık 120 ile 150 arasında delegeyi kontrol ediyor. Bu blokun bugün Kaftancıoğlu ile araları iyi değil. Sol muhalefet, Kaftancıoğlu'nun, yerel seçimlerde örgütü bypas ederek ilçe belediye başkanlarının belirlenmesinde kendi arkadaşlarının ilçe belediye başkanı ve meclis üyesi olabilmesi için yoğun çaba sarf ettiğini iddia ederek muhalefetine devam ediyor.

Kaftancıoğlu özellikle; Maltepe, Bakırköy, Ataşehir ve Avcılar'da kendi arkadaşlarının belediye başkan adayı olabilmesi için adayların belirleneceği MYK ve PM öncesinde istifa kozunu kullandı. Bakırköy'de Aylin Kotil'i, Avcılar'da Hüseyin Aksu'yu destekledi. Erdoğan Toprak Beşiktaş ve Kartal adaylarının belirlenmesinde etkin olurken, Kaftancıoğlu Kadıköy ve Şişli belediye başkanlarının belirlenmesinde etkili olabildi.


 

Sol muhalefet, Kaftancıoğlu'nu sol görmüyor!

Şubat ayın içersinde yapılacak kongrede sol muhalefetin, Cumartesi Anneleri ve diğer emek mücadeleleri içersinde yer almadığı ve sadece fotoğraf verdiği gerekçesiyle Canan Kaftancıoğlu'nu desteklemeyeceği iddia edilirken; özellikle sol yapının Kaftancıoğlu'yla, Kaftancıoğlu'nun da sol yapıyla arasının idelojik duruşlarından dolayı açık olduğu ve birbirine yakın olmadığı ifade ediliyor.

****

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun siyasi Danışmanı Necati Özkan tarafından yazılan "Kahramanın yolculuğu" kitabı sonrasında İl Başkanı Kaftancıoğlu'nun yaptığı açıklama ikilinin aralarındaki ilişkinin gerilmesine neden olmuştu.

İşte o gerilen ilişkiler zaman içersinde tatlıya bağlandı ve soğukluk eridi. Kaftancıoğlu'nun Büyükşehir atamalarında MHP kökenli İYİ Partilileri ve AK Partilileri yönetici olarak atanmasına ses çıkarmaması, örgüt içersinde tepkiyi yükseltirken, ikili arasındaki ilişkiyi düzeltti.

Ve bugün İmamoğlu, Kaftancıoğlu'nu desteklerken Kılıçdaroğlu'nun da desteğinin Kaftancıoğlu'na dönmesine neden oluyordu.


 

Kılıçdaroğlu "adayım Kaftancıoğlu" derse sonuç belli

Seçimlerde adayların belirlenmesi ve İBB'nin kazanılması sonrasında CHP'li kadrolara görev verilmemesinden dolayı Kaftancıoğlu'nun yönelik tepki çok büyük. Bu tepkiden dolayı Kaftancıoğlu'nun kazanması mümkün değil.

Kılıçdaroğlu açık açık Kaftancıoğlu'nu desteklerse, Canpalot aday olursa da işi çok zor. Kılıçdaroğlu "adayım Kaftancıoğlu" dediğinde, kongrenin belirlenmesinde ciddi bir güce sahip 120'nin üstünde delegeyi kontrol eden sol muhalefetin tamamının Canpolat'ı desteklemesi de zor gözüküyor. Bunun bir nedeni de sol muhalefetin Canpolat'a da mesafeli olması.

*****

Aynı zamanda İstanbul'da Kartal, Şişli, Beşiktaş, Küçükçekmece, Kadıköy, Büyükçekmece, Beylikdüzü delegeleri dışında CHP'nin iktidar olduğu 7 ilçede, Canan Kaftancıoğlu'nun destek alması hemen hemen imkansız gibi. Diğer 7 ilçenin de blok olamayacağını düşündüğünüzde kıran kırana bir seçim yarışını geçeceğini görmek için kahin olmaya gerek yoktur.


 

Son söz: Şubat ayı içersinde yapılacak seçimlerde İstanbul'u kim kazanırsa kazansın Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı ile sorunu olmayacaktır. Bu gerçek Kılıçdaroğlu'nun iki aday arasında tarafsız kalmasına neden olabilir ki, işte o zamanda iki yıl önce seçimleri kaybeden Canpolat'ın seçimleri kazanmasının önü açılacaktır.


 

Not: Dört yıl önce yapılan il kongresinde Kılıçdaroğlu'nun adayı kaybetmişti. Bu sefer yine aynısı mı olur, tarih tekkerrür mü eder göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Tarakçı Arşivi