Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Doğamızı koruyalım!

Sevgili Okuyucularımız, yine dört bir taraftan doğaya. hayvanlara verilen zararların haberi geliyor. Soluduğumuz havanın, içtiğimiz suyun, denizlerimizin, göllerimizin, tarım alanlarımızın giderek kirletilmesi bitki ve hayvan türlerinin giderek yok olması, bilinçsiz tüketim alışkanlıklarımızla çöplüğe döndürdüğümüz dünyamızı kurtarmak görevi de biz insanlara düşüyor. Bu uğurda savaş veren binlerce insan var. 
Emekli olmasına rağmen okul, okul dernek, dernek, illeri dolaşarak konferanslar veren İTÜ'den tanıdığım Prof. Dr. Orhan Kural Hocam 4000'nin üzerinde konferans verip, dünyadaki tüm ülkeleri gezmiş, gördüklerini kitap yapıp bizlerle paylaşmıştır. Hocanın hepimizi ilgilendiren ve kesinlikle bilmemiz gereken söylemlerinden bazılarını sizlerle paylaşmak istedim. Lütfen siz de çevrenizle paylaşın. Bu da bir çevre hizmeti olacak. Geceleri huzur içinde uyumamız ve dünyayı gelecek nesillerinde yaşayabileceği şekilde bırakmamız için hepimizin yapabileceği şeyler var. Bizler reklamlar ile alış veriş yapıp tüketirken tükeniyoruz. İklim değişikliğine ve global ısınmaya bu tüketim hırsımız neden olmaktadır. Peki biz ne yapabiliriz? 
Mesela: Kâğıt, ağaç ve orman demektir. Kâğıtları ıslatmadan bir poşette toplayabiliriz. Almanya'da kâğıt geri dönüşüm oranı yüzde 90 iken, bizde sadece yüzde 40'tır. O da çöp toplayanların sayesinde. Biliyorsunuz, yılda 20.000 ton kâğıt ithal ederken kâğıt fabrikalarımızı kapattık ya da sattık. Okullarda müfredatın sık sık değişmesi, her yıl 100 milyon ders kitabı kullanılamaz hale getiriyor. Bunlar değerlendirilemez ise 40-50 bin ton kâğıt çöpe gidiyor. Biz okuduğumuz gazete ve kitapları herkesin istifade edebileceği yerlere bırakalım. 
Büyükçekmece Belediyesi Sosyal Tesisi Okuma Salonu bunun için müsait. Bizler de davetiye, kartvizit gibi kartlarımızı ikinci hamur kağıttan bastıralım. Geri kazanım yanında doğaya zarar veren atıklar da çok önemli. Özellikle piller, elektronik atıklar gibi. Unutmayalım ki, bir pil 1 ton suyu, 100 metrekare bir alanı kirletir. Pilin yapımı için kullanılan enerji, kendi ürettiği enerjiden 50 kat daha fazladır. Kullan at değil, şarj edilen piller kullanalım. Büyükçekmece Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bu konuda çok iyi çalışmalar yapıyor. Tüm okullar pil, pet şişe ve kapağı toplama yarışı içinde ve müdürlük yılsonu en çok toplayan okulları ödüllendiriyor. Bu konuda etrafımızı bilinçlendirirsek doğaya görevimizi yapmış oluruz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle. *Arşiv

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi