Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Kıyamet raporuna onay

Sevgili Okurlar, Bir zamanlar merkezi Aksaray’da olan Türkiye Su Vakfı “Çarşamba Seminerleri” adıyla Çarşamba günleri merkezlerinde çeşitli konuları içeren çevre, doğa konulu seminerler tertiplenirdi. Bir hafta davet alıp gittiğimde tüm Türkiye’nin takdir etiği, İTÜ Meteoroloji hocası Prof. Dr. rahmetli Mikdat Kadıoğlu konuşmacı idi. Konumuz “Küresel İklim Değişikliği” idi. Ben Saten böyle konusunda bilgisini dünyaya ispatlamış kişilerin konferanslarını kaçırmam. Konferans sonunda belleğimi uzatıp konuşma metnini kopyalamasını rica ederim. Çoğu konuşmacılar İTÜ’den olduğu için beni kırmazlar. Konusu dünyanın gidişatı, hava tahminlerin nasıl yapıldığı idi. Şimdi size bazı bilgiler sunacağım. Küresel ısınmanın yaratacağı tehlikeleri ortaya koyan rapor, 2500 bilim adamının katıldığı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelince onaylandı.

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yayınlanan iklim değişikliği raporunda, küresel ısınma yüzünden çok sayıda bitki ve hayvan türünün yok olacağı, kuraklık, açlık ve sellerin dünyayı tehdit edeceği uyarısı yapıldı. “İklim Değişikliği 2007” raporunda, küresel ısınmanın getireceği sıcak dalgaları, seller, kasırgalar, yangınlar ve kuraklığın olacağı, özellikle yoksulları çaresiz bırakacağı belirtildi. Afrika susuz kalacak dendi. IPCC’nin iklim değişikliği raporunda yer alan verilerden bazıları şunlardı:

* Dünya genelinde hava sıcaklıklarının 1980-1990’lara oranla 1.5-2.5 derece artması halinde bitki ve hayvan türlerinin yüzde 20-30’u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Öyle oldu.
* Halen yeterli yağış almayan bölgeler daha da kuraklaşacak ve buralarda açlık ve hastalık artacak dendi.
* Küresel ısınmanın en ağır darbeyi vuracağı Afrika’da 2020’ye kadar 250 milyon kişi su sıkıntısı çekecek. Bazı Afrika ülkelerinde tarımsal üretim yarı yarıya düşecek.
* Kuzey Amerika’da şiddetli fırtınalar, kasırgalar, sellerle sıcak hava dalgaları, kuraklık, orman yangınları artacak.
* Asya’nın bazı bölgelerinde şiddetli seller görülecek. Himalayalar’daki buzların erimesi çığ ve sellere yol açacak.
* Avrupa’da Alpler’deki kayak endüstrisi zarara uğrayacak. Akdeniz ülkelerinde ölümlerle birlikte turizmde gerilemeye ve orman yangınlarına neden olan sıcak hava dalgaları daha sık görülecek. Deniz kenarındaki ülkelerde kışın seller artacak. Orta Avrupa’da ise karların erimesi sellere yol açacak. Avrupa’nın tarım, ormancılık, turizm ve enerji sektörleri başta olmak üzere tüm ekonomisi olumsuz etkilenecek.
* Kuzey Kutbu’nda 2100’e kadar buzulların oranı yüzde 22-33 azalacak. Grönland’daki buz tabakalarının erimesi yüzünden deniz seviyesi 4-6 metre yükselecek, bir çok sahil şehri sular altında kalacak dendi.

Rapor sanki kıyamet habercisi ama biz yine önemsemeyeceğiz. Raporun yayınlanmasının ardından çevre örgütü Greenpeace’ten yapılan açıklamada, “Bu rapor kıyamet gibi bir geleceğin habercisi” denildi. Bir iki yıldır ülkemizde bu sıkıntıları sıkça yaşamaya başladı. Biz hala dere yataklarına binalar dikiyoruz. Artık uyanma zamanı geldi. GÜNAYDIN TÜRKİYEEEE! Sağlıklı kalmanız...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi