Halit Çelikbudak

Halit Çelikbudak

Şahin-Türeci çiftine onur nişanı

Almanya’da Prusya Kültürel Miras Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre, bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin‘e, ‘Pour le mérite‘ (Fransızca: Liyakat İçin) nişanı verilerek bu onursal gruba alınması kararlaştırıldı. Biontech kurucuları yaptıkları çalışmalarla Covid-19'a karşı onaylanmış ilk aşının geliştirilmesine belirleyici katkı sağlamıştı. Türeci ve Şahin’in yanısıra Alman sanatçı Heinrich Detering ve Hamburg'da görev yapan Amerikalı koreograf John Neumeier de diğer nişan sahipleri oldu ve üyeliğe alındılar.

Bu Almanya’da bir bilim insanına veya sanatçıya verilebilecek en yüksek onur olarak kabul ediliyor. Bu grup Almanya'dan en fazla 40 ve aynı sayıda yurtdışından "bilim ve sanat alanındaki hizmetlerinin yaygın olarak tanınmasıyla mükemmel bir itibar kazanmış kişilerden oluşuyor. (Şu an 39 Alman ve 38 yabancı) Grup yılda bir kez Cumhurbaşkanı himayesinde halka açık toplanıyor. Bir üyenin konuşmasından sonra ölen üyeler anılıyor, yeni seçilen üyeler bir methiye ile sunuluyor. Bu toplantı gelecek yıl Mayıs ayı sonlarına doğru yapılacak.

Bu nişanın tarihi 1740’a kadar gidiyor. Prusya Kralı Büyük Frederick tarafından milliyete bakılmaksızın sivil ve askeri başarılara verilecek bir ayrıcalık olarak yaratılmış. Daha sonra savaş nişanı olmuş. 1847’den itibaren de seçkin bilim adamları ve sanatçılarına da verilmeye başlamış. Kesintiler sonrası 1952’de Almanya’nın ilk Cumhurbaşkanı Theodor Heuss tarafından bugünkü haliyle tekrar canlandırılmış.

Nişan kenarları gümüş olan siyah bir kurdele üzerinde boyuna takılıyor. Nişan Federal Almanya Cumhuriyeti'nin malı. Kelimenin tam anlamıyla yalnızca ödünç takdim ediliyor ve onur ödülü sahibinin ölümünden (Allah uzun ömür versin) sonra iade ediliyor.

NOT: Bu onur nişanı diğer Liyakat Nişanı gibi madalya, rozetlerle karıştırmamak gerekir. Bu sadece bilim ve sanat dünyasından aynı anda Alman ve yabancı sadece 80 kişinin sahip olabileceği en yüksek prestijli bir onur nişanı. Nişanın ilk verilenlerden biri de Fransız Filozof Voltaire.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halit Çelikbudak Arşivi