Merkez Bankası ve Deli Dumrul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para basmaya yetkili devlet bankasınca basılan ve dolaşıma çıkarılan paradan ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin para ve kredi politikasını yürüten en önemli misyon görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur.

Ülkemizin en yetkilisi, paranın sahibi ve bankaların bankası olarak da bilinen Merkez Bankası faiz artırdığında, ticari bankaların da faizleri artar ve yükselen borçlanma maliyetleri sebebiyle tüketimi azaltırken, tasarrufu teşvik eder. Artan faiz oranlarının enflasyon üzerindeki etkisi, beklenti çıpası ve döviz kuru kanalı yoluyla da kendini gösterir.

Faiz artışı demek enflasyon, döviz artışı ve hayat pahalılığının kaçınılmaz döngüsel oluşumudur. Paranın patronu Merkez Bankasının bağımsızlığı önemlidir. Ülkenin Merkez Bankalarını bağımsız hale getirmenin ana gerekçesi, ülkenin güvenidir. Para politikasındaki tek yetki alanıdır. Görevi para politikalarının güvenilirliğini artırmaktır.

Geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında, babası Erol Erkan'ın bir banka personelini işten çıkardığı ve Merkez Bankası Sosyal Tesissini kapattırıp çalışanlarını ailesinin emrine tahsis ettiği iddiaları ortaya atıldı. Erkan’ın ve ailesinin adının geçtiği iddialara her geçen gün bir yenisi eklenirken, Erkan ailesi yaşananların kendilerine yönelik bir “kumpas” olduğunu öne sürdü.

Bununla kalmayıp Merkez Başkanı Hafize hanıma, çocuğu ve ebeveynleri için Merkez Bankası binasında oda tahsis edildiği konuşuldu. Oda da bakıcı ve tüm aile bireylerinin emrine görevliler tahsis edildiği konuşuldu. Bu olaylar Türkiye Cumhuriyeti'nin kalbinin ve ekonomisinin attığı Merkez Bankasında yaşanılan olaylar.

Merkez Bankası başkanını itibarsızlaştırma adımları, kendi düşüncelerine uymuyor ya da istediklerinizi yapmıyor diye her canınız sıkıldığında görevden alamazsınız. Merkez Bankası başkanını bir eşya gibi kafanıza göre değiştiremezsiniz. Merkez Bankası ve Başkanı bağımsızdır ve ülke itibarı nedeniyle bağımsız da kalmalıdır. Bu itibarı devlet olarak sağlayacaksınız ve arkasında durup savunacaksınız.

Bu makaleyi yazıya dökmeye hazırlanırken Merkez Başbakanı Hafize hanımın istifa edeceği duyumunu aldım. Ne diyelim gelen ne kadar dayanacak bakalım. Merkez Bankasına biçilmiş kaftan olarak bizde çok Deli Dumrul var. Geçenden bir akçe geçmeyenden 2 akçe alan şu meşhur Deli Dumrul. Elbette bir Deli Dumrul daha bulunur. Önemli olan Deli Dumrul bulmak değil tam anlamıyla delirmiş Dumrul bulmak. Bu politikayla Merkez Bankası yönetmek akıllı işi değil. Önümüzdeki zamanlarda dinleyeceğimiz daha çok Deli Dumrul hikayeleri olacak.

Sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi