Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Evimizdeki tehlikeli maddeler

Sevgili okuyucular, dört hafta önce başladığımız bu yazı dizimizde, dünyamızda teknolojik gelişmelerin yaşamımızı çok kolaylaştırırken nerdeyse koynumuza giren evsel tehlikeli maddeler, kimyasallar, bunların tehlikeli bileşenleri, bunların potansiyel tehlikeleri nelerdir, zarar görmeden nasıl kullanmalıyız, atıklarını nasıl bertaraf edeceğiz, bunları kullanmazsak tehlikesiz alternatifleri var mıdır? Konusuna bu hafta da devam ediyoruz.

ÇAMAŞIR SULARI: Tehlikeli bileşenleri: Hidrojen peroksit, okzalin asit, sodyumhipoklorit, sodyum perborat, sodyum perkarbonat. Potansiyel tehlikeleri: Klorlu çamaşır suları reaktif olup, diğer temizlik malzemeleriyle karıştırıldıkları zaman oksit gaz çıkışına neden olur. Gözleri ve cildi tahriş eder. Koroziftir. Kullanımı: Cildin direk temas etmemesi gerekir. Koruyucu eldiven giyilmelidir. Kullanımı esnasında ortam iyi havalandırılmalıdır. Ambalajının ağzı sıkıca kapatılmalı, çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır. Atıklarının bertarafı: Ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Alternatifi: Klorlu çamaşır sularının tüketimini azar azar yapabilirsiniz. Oksijenli çamaşır suları ya da boraks tercih edilebilir. Hidrojen peroksit bazlı çamaşır sularını tercih edebilirsiniz.

DETERJANLAR (ÇAMAŞIR VE BULAŞIK İÇİN): Tehlikeli bileşenleri: Katyonik ve anyonik deterjanlar, fosfatlar, sodyum karbonat, farklı yüzey aktif maddeler. Potansiyel tehlikeleri: Yutulması halinde zararlıdır. Ciltle ya da gözle direk teması halinde yanma hissi verir. Ciltte kaşınma ya da tahriş yapabilir. Sıvı bulaşık makinesi deterjanları daha aza tehlikelidir. Kullanımı: Kullanımı hususunda etiket bilgilerine uyulmalı ve dikkatle uygulanmalıdır. Çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Atıklarının bertarafı: Ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılmalıdır. Alternatifi: Bulaşıklar için sıvı deterjanlar, çamaşırlar için ise sabun tercih edilebilir. Çamaşır son durulama suyuna 1-2 fincan sirke eklenmesi halinde çamaşırda kalan bakiye sabunlar da yok edilmiş olur. Sirke aynı zamanda ürik asidi de yok eder. Bebek çamaşırlarının son durulama suyuna 1 fincan sirke koyulabilir.

FIRIN TEMİZLEYİCİLERİ: Tehlikeli bileşenleri: Glikol eterler, sodyum ve potasyum hidroksitler, metinel klorür ve petrol distile ürünleridir. Potansiyel tehlikeleri: Cilt, göz ve iç organlar için oldukça koroziftir. Kullanımı: Kullanımı hususunda etiket bilgilerine uyulmalı ve dikkatle uygulanmalıdır. Sprey tüpü şeklindeki temizleyicilerin kullanımından kaçınılmalıdır. Koruyucu eldiven kullanılmalıdır. Ortamın iyice havalanması sağlanmalı çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Atıklarının bertarafı: Ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse; kendi ambalajında saklanarak belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır. Evet, sevgili okuyucular. Bunları okurken sıkılacağınızı, yarıda bırakacağınızı tahmin ediyorum. Ama 01.09.2014 tarihli gazetelerde ve televizyonda 4 haftadır süren ve birkaç hafta daha sürecek bu araştırma yazımda haklılığım belirlendi. Konu şöyleydi. Antalya'nın Manavgat ilçesinde çamaşır suyu ve tuzruhu ile ev temizliği yapan Meryem Kasap (34) zehirlenerek öldü. Bu hali yaşamamak için önerim, aldığınız her malzemenin, yiyeceğin etiketini dikkatle okumanız, yazılanlara riayet etmenizdir. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi