166 puanla Boğaziçi'ne girdi, YÖK Başkanı Özvar'a göre kimsenin hakkı yenmemiş

166 puanla Boğaziçi'ne girdi, YÖK Başkanı Özvar'a göre kimsenin hakkı yenmemiş
YKS’de 166 puan alan bir adayın 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanla Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’ne girmesi beraberinde 'hak yenildiği' tartışmalarını getirdi. Özvar, hiçbir adayın hakkının yenmediğini savundu.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra üniversiteye daha önce gitmemiş 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanlardan 166 puanla Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümüne giren aday tartışma konusu oldu.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'ya konuşan Özvar, kontenjanların diğer adayların haklarını engellediği yönündeki tartışmalara bir hak kaybı veya eşitsizliğin söz konusu olmadığı şeklinde yanıt verdi.

Özvar, söz konusu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Buradan bir kez daha belirtmek isterim ki, genel kontenjan ve özel kontenjan şartlarına göre tercih yapan ve yerleşen adaylar, kendi kategorileri içerisinde ayrı sıralamalara tabi oluyor. Böylece adaylar arasında herhangi bir hak kaybı veya eşitsizlik söz konusu değil. Aksine bu kontenjanlar, fırsat eşitliğini genişletmek ve yükseköğretime adil erişimi artırma hedefiyle tasarlanıp uygulamaya geçirildi.

34 yaş üstü kadınların geçmişte gerek toplumsal gerek siyasal alanın güçlükleriyle yükseköğretime erişememiş olmaları önemli bir problemdi. Bu dezavantajlı gruplara telafi imkânı sunulması ve her ferdin eşit fırsatlara sahip olması sosyal devletin gereğidir. YÖK olarak daha adil bir erişimi sağlamak asli görevimiz. Dünyada da dezavantajlı grupların erişiminin artması için uygulanan pek çok politika söz konusu.

İlgili Haberler

Kaynak:EMİNE KAŞIKCI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.