Baskı ortamı göçe neden oldu

Baskı ortamı göçe neden oldu
Baskı ortamının beyin göçüne neden olduğunu belirten CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, “Hukukun üstünlüğünü, insan hakları ve özgürlükleri geliştirecek adımların atılması şart” açıklamasını yaptı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son Uluslararası Göç İstatistikleri’ne göre 2017 yılında ülkeyi terk edenlerin oranının bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artış göstererek 253 bin 640 kişi olduğunu söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması için artışın sebep ve sonuçlarını değerlendiren yazılı bir soru önergesi verdi.

Karanlık tablo
2017 yılında ülkeyi terk edenlerin oranının bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artış göstererek 253 bin 640 kişi olduğunu hatırlatan Şeker, "Göç eden bu nüfusa yaş grupları itibariyle baktığımızda, en fazla göç edenlerin yüzde 15,5 ile 25-29 yaş grubu olduğu, bu yaş grubunu sırasıyla yüzde 14,4 ile 20-24 ve yüzde 12,3 ile 30-34 yaş grubunun izlediği görülüyor. Gençlerimiz en verimli çağlarında geleceklerini ülke dışında kurmanın yollarını arıyorsa, AKP’nin yarattığı karanlık tablonun ve ekonomik krizin insanlarımız üzerinde yarattığı umutsuzluğun da payı büyük” dedi.

Tersine çevirmeliyiz
Özellikle son yıllarda AK Parti iktidarının otoriter, baskıcı ve sert tutumu da göz önüne alındığında toplumun üretken yaş grubunun ülkeyi terk etme eğilimi gösterdiği iddiaları bu rapor ile bir kez daha gündeme geldiğini söyleyen Şeker, yaşanan bu göçü tersine çevirmek ve üretken nüfusu ülke üretimi ve kalkınmasında etken hale getirebilmek için bir an evvel ciddi adımlar atılması gerektiğini belirtti.

OHAL'in etkisi oldu
Artış gösteren bu dışa göç verilerinde 15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen ve 7 kez uzatılarak 2 yıl süren OHAL yönetiminin muhalif görüşteki yurttaşlar üzerinde oluşturduğu baskıcı ve dışlayıcı tutumun da etkili olduğunu savunan Şeker, "2 yıl süren ve geçtiğimiz Temmuz ayında kaldırılan OHAL’in ardından AKP OHAL’i kalıcılaştıran kanunu yürürlüğe sokmuştur. İlgili kanun ve başkanlık rejiminin otoriter yapısı bir arada düşünüldüğünde nitelikli gençlerimizin ülkeyi terk etme eğiliminde gelecek yıllarda da ciddi artışlar olacağı açıktır. Nitelikli gençlerimizin ülkeyi terk etmesinin önüne geçebilmek için ülkedeki baskı ortamının ortadan kaldırılması; hukukun üstünlüğünü, insan hakları ve özgürlükleri geliştirecek adımların atılması gerekmektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.