Çipli kimlik kartları ve parmak izi işlemleri kullanımı arttı

Çipli kimlik kartları ve parmak izi işlemleri kullanımı arttı
Son dönemde tapu işlemleri, noter, banka ve belediyeler gibi kurumlarda çipli kimlik kartı ile kimlik doğrulama işlemlerinde kullanılmaya hızla devam ediliyor.

Mobil kart erişim cihazı biOnay'ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, son dönemde tapu müdürlükleri, noterler, bankalar, belediyeler, sınav merkezleri ve ziyaretçi kabul noktalarında çipli kimlik kartı ile kimlik doğrulama işlemlerinde kullanılmaya başlandığını söyledi. Usta, parmak izi doğrulamasıyla sahte kimlik ile yapılan işlemlerin önüne geçmek için kullanılan cihazın önümüzdeki günlerde SGK, ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı ve kolluk kuvvetleri içerisinde kullanımının yaygınlaşmasını beklediklerini dile getirdi.

2000'li yılların başında sahte kimliklerle yapılan işlemlerin önlenmesi için TÜBİTAK ile başlatılan sağlık kartı projesi, daha sonrasında yeni vatandaşlık kimlik kartları olarak Nüfus Vatandaşlık İşleri tarafından devam ettirilmişti. Bu sayede parmak izi içeren çipli kimlik kartlarıyla tüm kurumlarda sahtecilik işlemlerinin önlenmesi hedeflendi.

"UYGULAMANIN PEK ÇOK KURUMDA KULLANILMASI BEKLENİYOR"

Konuyla ilgili açıklama yapan EGA iştiraki olan biOnay'ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, 973 tapu ve kadastro müdürlüğünde 2 bin, Ziraat Bankası şubelerinde ise bin adet kimlik doğrulama cihazıyla hizmet veriyoruz. Tapu müdürlüklerinde 12 aylık sürede 2 buçuk milyonun üzerinde kimlik doğrulama işlemi yaptık. İş Bankası da yakın zamanda sahada yeni müşteri edinimi için biOnay'ı kullanmaya başladı. Bunlar yanında sağlık sektöründe, ziyaretçi kabul noktalarında, sigorta ve araç kiralama şirketlerinde de kimlik doğrulama işleminin yapılmaya başlanmasını bekliyoruz. Yaygınlaşmalarla birlikte Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kimlik doğrulama cihazı ihtiyacının olacağını öngörüyoruz" dedi.

KART ERİŞİM CİHAZLARIYLA KİMLİKLERE E-İMZA DA YÜKLENEBİLİYOR

Usta, "Kurum ve kuruluşta kullanılmaya başlanan kart erişim cihazı (KEC), vatandaşların çipli kimlik kartlarına dakikalar içerisinde elektronik imza yüklenmesini sağlıyor. Mevcut e-imzaların (Nitelikli Elektronik Sertifika - NES) başvuru ve edinim süreci klasik yöntemle 7-10 gün sürerken, KEC ile NES edinimi sadece iki-üç dakikada gerçekleşiyor. Ayrıca kimlik tespiti KVK uyumlu parmak izi ile yapıldığından hem daha güvenli hem de yasal elektronik kanıt oluşturuluyor" diye konuştu.

BU BİR DÖNÜŞÜM, BİR ALIŞKANLIĞIN, BİR REFLEKSİN KIRILMASI DEMEK

Tüm kurumlarda bu sürecin yeni başladığını ve artarak devam edeceğini söyleyen Usta, "Bir örnekle anlatacak olursam, bildiğiniz gibi nakit paradan çipli kredi kartlarına geçiş oldu ve ödeme deyince insanların aklına artık nakit paradan çok kartlı ödemeler, elektronik para transferi geliyor. Bunlar insanlarda ödeme için bir refleks oldu. İşte aynı şekilde bugün "kimlik tespiti" denince insanların refleks olarak aklına ilk gelen, gözle kimlik üzerindeki fotoğrafa ve sonra kart sahibinin yüzüne bakıp (insan hatalarına açık bir şekilde) manuel kimlik tespiti yapmak veya kimliğin fotokopisini çekmek. Bunlar önümüzdeki 2-3 sene içerisinde evrim geçirecek ve kimlik tespitinde çip ile elektronik doğrulama ve parmak izi doğrulama gelecek. İnsanlar kimliklerinin fotokopisinin çekilmesine, taranmasına itiraz edecek. Bugün herhangi bir yerde kredi kartının fotokopisi çekilse itiraz edecek insanlar, kimlik fotokopisine müdahale etmiyor. Bu bir dönüşüm, bir alışkanlığın, bir refleksin kırılması anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

PARMAK İZİ KİMLİK DOĞRULAMA 15-30 SANİYE'DE TAMAMLANIYOR

Usta, "Parmak izi kimlik doğrulama 15-30 saniye gibi kısa bir sürede tamamlanıyor. Parmak izi TSE onaylı ve NVİ denetimindeki cihazlarla doğrulanıyor. Cihaz üzerinde kişisel veri ve parmak izi tutulmadığı gibi, cihaz dışına çıkarılmıyor. Pek çok kurumda yapılan işlemlerde kimlik fotokopisi zorunluluğu bulunuyor. Bu da hem kağıt israfı hem de arşiv ve kargo maliyetleri yaratıyor. Kimlik fotokopilerinde yer alan doğum yeri, doğum tarihi, anne adı, baba adı gibi kişisel veriler çoğaltılabiliyor, bilgiler güvensiz ortamda dolaşıyor. EGA tarafından üretilen biOnay kimlik doğrulama cihazı ile hem insani hata riskleri ortadan kalkıyor hem de fotokopi, kağıt ve kargo maliyetleri son buluyor" dedi.

Çipli kimlik kartları ve parmak izi işlemleri kullanımı arttı

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.