Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Enflasyon düşüyor!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Enflasyon düşüyor!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Genel Kurul'da 2023 yılı bütçesinin sunumunu gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, konuşmasında fiyat artışlarına rağmen enflasyonun düştüğünü söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmelere başlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Genel Kurul'da 2023 yılı bütçesinin sunumunu gerçekleştirdi. "İçeriden ve dışarıdan maruz kaldığımız engeller işimizi zorlaştırsa da engellenemedi. Kararlılığımız daha da kuvvetlendi. Türkiye için büyük düşünüyor, devrim niteliğinde atacağımız adımlar için heyecan duyuyoruz” diyen Oktay, “Bütçe teklifimiz adil ve sosyal içerikli. Bütçemiz kalem kalem genci yaşlısı 85 milyonun bütçesi. Yatırım ve istihdam hedefli bir bütçe hazırladık. Bütçemiz terör bataklığını kurutan Türkiye'nin bütçesidir. Bütçemiz milli muharip uçağın, Kızılelma'nın bütçesidir. Bütçemiz girişimciyi ve yatırımcıyı teşvik edecek.
ABD merkez bankası faiz artışının azalacağını belirtti. Dünya ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3,22 büyümesi bekleniyor. Büyüme cephesindeki benze tespitler diğer uluslararası kurumlar tarafından da yapılıyor. Sertleşen koşullara rağmen OECS yüzde 5,7 büyüme bekliyor. Başta ABD-Çin ihtilafı olmak üzere yoğunlaşan üretim merkezleri yeterli kalmamıştır. Türkiye rekabet avantajlarını en iyi şekilde değerlendirmektedir” ifadelerini kullandı.


Türkiye 11.4 büyüdü

Küresel risklerin başında Avrupa'daki enerji krizi olduğunu belirten Oktay, “Küresel finansal krizden sıyrılarak büyüyen Türkiye ekonomisi büyüyerek olumlu yönde ayrışmayı bilmiştir. Ülkemiz 11,4 büyüyerek son 50 yılın en büyük büyüme hızını yakalamıştır. Yılın ikinci yarısında aylık enflasyonun ilk yarısına göre düştüğü görülüyor. Enflasyonun ilerleyen dönemde gerileyeceği öngörülüyor. İhracatımızın 253 milyar dolar ulaşmış olması çok önemli. Küresel jeopolitik gerilimlerin olumsuz yansımaları olmuştur. Enerji fiyatları ülkemizi etkilediği gibi diğer ülkeleri de etkilemektedir. Önümüzdeki dönemde attığımız adımların meyvesini vermesi ile cari işlemlerin dengeye kavuşacağı öngörülüyor. Finansal sistemimiz güçlü yapısını sürdürmektedir. Ülkemiz ekonomisi istikrarlı ve güçlü tutmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


Bir elveda bütçesi

Fuat Oktay'ın ardından kürsüye çıkan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu bütçeye ilişkin yaptığı konuşmada eleştirilerini dile getirdi. Dervişoğlu, “Faiz sebep enflasyon sonuçtur diyerek yüksek döviz kuru ve yüksek enflasyonla mileti nefes alamayacak duruma getiren bu iktidar, enflasyon sebep tutturulmayan bütçe ise sonuçtur diyor. Siz ne yaptığınızın farkında mısınız acaba? Türkiye'yi belki idare ederler ama yönetemezler. Özellikle iktidar milletvekillerine sesleniyorum. Siz Saray bürokrasisinin noteri değilsiniz, TBMM'nin şerefli birer üyesisiniz. Buna göre hareket etme mesuliyetindesiniz. Bu bütçe Fuat Oktay'a veda, Recep Tayyip Erdoğan'a da elvada bütçesi olarak tarihe geçecektir. 2023'te ekonomide Türkiye'yi ilk 10'a sokacağız diye söz verdiniz. 90'lı yıllarda ilk 20'de olan Türkiye'yi 22. sıraya düşürdünüz” dedi.

 AA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.