“Değişim” CHP’ye yaradı mı? İşte kurultay sonrası ilk anket sonuçları…

“Değişim” CHP’ye yaradı mı? İşte kurultay sonrası ilk anket sonuçları…
Bir araştırma şirketi tarafından yapılan son anket çalışması, CHP’nin kurultay sonrasında oylarını artırdığını ortaya koydu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde 4-5 Kasım tarihlerinde düzenlenen kurultay sonucunda partideki “değişimcilerin” adayı olarak görülen Özgür Özel yeni genel başkan seçilmişti. Partide kurultay sonrasında yaşanan gelişmelerin anket sonuçlarına da olumlu biçimde yansıdığı ortaya çıktı.

PİAR Araştırma şirketi düzenlediği son anket sonuçlarını sosyal medya hesabından paylaştı. Anket sonuçlarına göre CHP’nin kurultay öncesine göre oylarını artırdığı görüldü. CHP’nin kurumun ekim ayında yaptığı kurultay öncesi anket sonuçlarına göre oylarını yüzde 7 oranında artırdığı görüldü.

İşte partilerin oy oranları

PİAR Araştırma’nın anketi, 14-17 Kasım tarihleri arasında 26 ilde 2 bin 584 kişi ile düzenlendi. Buna göre, partilerin son oy oranları şöyle sıralandı:

AKP: yüzde 32

CHP: yüzde 27,2

MHP: yüzde 15,3

HEDEP: yüzde 8,1

İyi Parti: yüzde 5

Yeniden Refah: yüzde 4,9

f-xbaq-w0aatwbz.jpeg

"CHP'deki kötümser hava dağıldı"

Araştırma sonuçlarını yorumlayan paylaşımlarda bulunan PİAR Araştırma yetkilileri, anket sonuçlarının CHP’de kurultay öncesi yaşanan kötümser havayı dağıttığını belirtti. CHP söz konusu sonuçlara göre, 14 Mayıs seçimlerine kıyasla oyunu yüzde 1,4 ekim ayı anketine göre ise yüzde 7 oranında artırmış oldu.

"CHP'nin oyu yüzde 7 arttı"

İşte PİAR Araştırma’nın son anket sonuçlarını yorumladığı o paylaşımlar:

“CHP'de Yaşanan genel başkan değişiminden sonra yapılan ilk araştırma niteliği taşıyan anketimizde bazı dikkat çekici noktalar şöyle;

1-Kurultay öncesi oluşan kötümser hava dağılmış. CHP son seçimlere göre 1,4 puan artmış olsa da Ekim ayı çalışmamıza göre 7 puan yükselmiştir.

“İYİ Parti seçmenlerinin yarısını kaybetti”

2-İyi parti seçimden bu yana seçmenlerinin yarısını, CHP kongresinden sonra ise yaklaşık 3 puan oy kaybetmiştir.

3-Cumhur ittifakı partilerinden Ak parti hızla oy kaybetmesine rağmen bu oylar ekseriyetle MHP ve Yeniden refah gibi partilere akmaktadır.

4-Deva, Gelecek, Saadet, HüdaPar, Demokrat Parti Ve DSP gibi kendi listeleri ile seçime katılmamış olan partilerin meclisteki varlıklarının, oy oranlarını artırmaya ve yeni bir seçmen tabanı oluşturmaya yetmemiş olduğunu görüyoruz.

5-HEDEP ve TİP’in toplam oylarına bakıldığında bu ittifakın gücünü ve kilit rolünü sürdürdüğünü görüyoruz.

6-Muhalif sağdan oyunu yükselten tek parti ise İyi partideki dağılmışlık görüntüsünün etkisiyle Zafer partisi olmuştur.

Araştırmamız 14-17 Kasım tarihleri arasında 26 ilde 2584 Kişi ile yüzyüze yapılmıştır.”

İlgili Haberler

Kaynak:Ataberk Yeşil

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.