Ebru Özkan kimdir ve neden tutuklandı? İsrail'e karşı neler yapılıyor

Ebru Özkan kimdir ve neden tutuklandı? İsrail'e karşı neler yapılıyor
Kudüs'ü ziyaret amacıyla gittiği yolculuğın dönüş etabında Tel Aviv'deki havalimanında gözaltına alınıp sonrasında da tutuklanan Ebru Özkan'ın serbest kalması için tepkiler yüskelmeye devam ediyor. Ellerine ve ayaklarına kelepçeler bağlanan Ebru Özkan kimdir ve neden gözaltına alındı? İşte detaylar...

Türkiye Ebru Özkan için ayağa kalktı. Kudüs yolculuğundan sonra İsrail polisi tarafından gözaltına alınan ve 4 ayrı suçlama ile yargılanacak olan Özkan 11 Haziran'dan bu yana ülkeden çıkış yapamadı. Özgürlüğü için çalışmalar başlatılan Özkan'a adeta terörist muamelesi gösterilerek hem ayakları hem de elleri kelepçelendi. Genç kadına Hamas'a yardım ve çeşitli hizmetlerde bulunmak, ülkenin düzenini bozmak ve 'düşman bir tarafın' gönderdiği parayı ülkeye sokmak suçları sebebiyle Hayfa kenti yakınlarında nakledildiği hapishanede tutuklu yargılanıyor. Peki, müslümanların Kudüs ile irtibatını kesmek için caydırıcı faaliyetlerde bulunmasının bir göstergesi olarak gözaltında bulunan Ebru Özkan kimdir? İşte, İsrail'de gözaltında bulunan Ebru Özkan'ın hakkında merak edilenler ve dava süreci....

Süreç nasıl gelişti?
Turistik amaçlı 3 günlük Kudüs seyahati için yola çıkan Ebru Özkan, dönüşü sırasında geldiği İsrail'in Tel Aviv kentinde bulunan Ben Gurion Havalimanı'nda gözaltına alındı. Askeri mahkemede yargılanan Özkan için tutuksuz yargılama kararı verilirken, karara İsrail polisi itiraz etmiş, tutukluluk süresinin 24 saat daha uzatılması istenmişti. Mahkeme, İsrail polisinin talebini kabul ederken, üst mahkeme de tutukluluk süresinin 7 gün daha uzatılmasını istedi. Terörist muamelesi gören ve elleri, ayakları kelepçeli şekilde mahkemeye götürülürken görüntülenen Özkan'ın ne zaman serbest kalacağı ise bilinmiyor. 

Tutuklı yargılanıyor
Özkan'ın avukatı Ömer Hamayse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün ülkenin kuzeyindeki Salim Askeri Mahkemesinde görülen duruşmada, İsrail savcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin mahkemeye sunulduğunu belirtti. Hamayse, yasal işlemlerin tamamlanmasına kadar müvekkilinin tutuklu ya da ev hapsinde kalmasıyla ilgili karar vereceğini dile getirdi. Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinden yetkililerinin de bugünkü duruşmada hazır bulunduğunu ifade eden Hamayse, Natanya kenti yakınlarındaki HaSharon Hapishanesi'nde tutuklu olan Özkan'ın bugün kuzeydeki Hayfa kenti yakınlarında bulunan Celme (Kişon) Hapishanesi'ne nakledildiğini sözlerine ekledi.

ebru özkan

Ebru Özkan kimdir?
27 yaşında olan Ebru Özkan 11 Haziran günü İsrail polisi tarafından Tel Aviv'de gözaltına alındı. Sosyoloji Bölümü'nde lisans eğitimi alan genç kız, özel bir şirkette sekreter olarak çalışıyordu. Kudüs ziyareti sonrasında dönüş yolunda gözaltına alınan kızları Ebru Özkan'dan haber alamayan ailesi harekete geçmişti. Baba Özkan twitter üzerinden bir video yayımlayarak yetkililere çağrıda bulundu ve tüm Türkiye olaydan bu şekilde haberdar oldu. Daha önce iki kez Kudüs'e giden kızı Ebru Özkan'ın kalben bağlılığını ifade eden annesi "Kızım, Kudüs'ü çok seviyor. Hani nasıl aşık olan bir insan duramaz ya yerinde, o da öyle. Oranın halkını da seviyor, oradaki çocukları da seviyor. Oranın halkını da yalnız bırakmak istemiyor" dedi.

Destek çığ gibi
Havalimanında gözaltına alındıktan sonra Özkan'dan haber alamayan ailesi Türk yetkililerden yardım istedi. Diğer yandan sosyal medya üzerinden #freeEbruOzkan etiketi ile tüm Türkiye'ye duyurulan Ebru Özkan'ın tutukluluğu için Mevlüt Çavuşoğlu'ndan da açıklama geldi. Çavuşoğlu, "Kudüs'e giden vatandaşlarımıza yönelik caydırıcı adımlar atıyorlar, biz de bunun karşılığını veririz" ifadelerini kaydetti. 

Kızından uzun zamandır haber alamayan ancak onun bir yankı olacağını ifade eden annesi "Bu da benim kızımın bir sınavı... Her an bir imtihan içindeyiz. İnşallah hakkıyla da bu sınavdan çıkar, çıkacağına da eminim. Dilerim Rabbim'den kızım Filistin'in sesi olur, Kudüs'ün sesi olur, Mescid-i Aksa'nın sesi olur. O bağrı yanık anaların sesi olur." dedi ve sözlerine ekledi;

"Bu çok kötü bir şey ama Allah öyle bir güç veriyor ki... Bir de kızımı düşündüğüm zaman kendi kendime diyorum ki 'Bencil olma.' Yani ne anneler var, 5 yaşındaki çocuğunu çekip götürüyorlar. Onlar da anne, sadece ben değilim. Yine ben kendi halime şükrediyorum gerçekten. En'am suresi 32. ayette Rabbim buyuruyor; 'Dünya hayatı bir oyundan ibarettir, salih amel işlemedikçe, güzel şeyler yapmadıkça imana erişemezsiniz.' İnşallah benim kızım da o imana erişmiştir. Dünyanın kanunu bu... Ne Firavunlar biter ne Nemrutlar biter. Her Nemrut'un da bir İbrahim'i var, her Firavun'un da bir Musa'sı var. Bir Ebru tutsalar, bin Ebru yine Kudüs'e gider. Yani bunlar bununla mı bizi korkutuyorlar? Biz asla korkmayız." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum