Emekli zammında AK Parti ile Mehmet Şimşek karşı karşıya: İyileştirme yapılacak mı?

Emekli zammında AK Parti ile Mehmet Şimşek karşı karşıya: İyileştirme yapılacak mı?
Gazeteci Nuray Babacan, emekli maaşlarının enflasyon artışıyla sınırlı kalmaması için çalışmalar sürdüğünü ve ekonomi yönetiminin pek hoşuna gitmeyen bu durumun AK Parti'de kriz yarattığını iddia etti.

Geçen yılın enflasyon rakamının netleşmesiyle memur ve memur emeklisinin maaş artış oranı yüzde 49,25, işçi ve Bağkur emeklilerinin aylık artış oranı ise yüzde 37,57 oldu. Aylık artışları enflasyona göre belirlenen işçi ve Bağkur emeklileri ise 2023'ün ikinci 6 ayına ait yüzde 37,57 enflasyon oranında zam alacak. Bununla birlikte, ilerleyen günlerde en düşük emekli aylığı rakamının yükseltilmesi de beklentiler arasında yer alıyor.

3 Ocak’ta açıklanan yüzde 37,5 enflasyon rakamı ve emeklilerin maaşlarında yapılacak artışın bununla sınırlı kalmasının AK Parti yönetiminde krize neden olduğu iddia edildi.

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, 'bu rakamla seçim kampanyası yürütemeyeceklerini bilen AK Parti yöneticilerinin ekonomi yönetiminin istediğinin aksine ‘iyileştirme’ beklediğini' yazdı.

Kapalı kapılar ardında çalışmaların sürdüğünü kaydeden Babacan, ekonomi yönetiminin dengelerin bozulmaması için bunun ancak yüzde 40’a yuvarlanabileceğini savunduğunu belirtti. Parti yöneticilerinin ise emekli memur maaşına yapılan yüzde 49,5’lik artışın esas alınması gerektiğini, aksi durumda seçimlerde meydanlara çıkamayacaklarını dile getirdiklerini aktaran Babacan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yakında yapacakları ABD seyahatine de dikkat çekti.

Babacan'ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

EMEKLİ KRİZİ

AKP kulislerinde, yeni yıl öncesi başlayan seçim kulisleri, beklenen adayların teker teker netleşmesiyle etkisini yitirmeye başladı. Bundan sonra bolca kampanya malzemeleri ve yeni vaatler gündem olacak. Vaat deyince konu yeniden emekli maaş artışlarına geliyor. 3 Ocak’ta açıklanan yüzde 37,5 enflasyon rakamı ve emeklilerin maaşlarında yapılacak artışın bununla sınırlı kalması, bırakın muhalefeti, partide bile krize neden oldu. Bu rakamla seçim kampanyası yürütemeyeceklerini bilen AKP yöneticileri, ekonomi yönetiminin istediğinin aksine ‘iyileştirme’ bekliyor.

ÇALIŞMALARA DEVAM

Daha önce de yazdığımız gibi bu konuda kapalı kapılar ardından çalışmalar sürüyor. Ekonomi yönetimi, dengelerin bozulmaması için bunun ancak yüzde 40’a yuvarlanabileceğini savunuyor. Parti yöneticileri ise emekli memur maaşına yapılan yüzde 49,5’lik artışın esas alınması gerektiğini, aksi durumda seçimlerde meydanlara çıkamayacaklarını dile getiriyorlar. Çalışma Bakanlığı‘nın ise üç seçenekli bir çalışma yaptığı ve bunlar arasında yüzde 45’e denk gelen formüllerin de olduğu aktarılıyor. Çok değil, bir hafta içinde işin sonucunu göreceğiz…

İŞLERİ ZOR

Gelelim, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yakında yapacakları ABD seyahatine. Çok yazıldı çizildi, yatırımcılarla yapılacak toplantılarda Türkiye’ye sermaye çekilmeye çalışılacak. Uzmanlar işlerinin zor olduğunu iddia ediyor. Zira dumanı tepesinde tüten yargı krizi yatırımcılar açısından en sorunlu alan.

UMUT YABANCI YATIRIMCI

Ekonomi yönetimi ise iyimserliğini koruyor. Yabancıların orta vadede Türkiye’nin izlediği politikasının olumlu sonuçlarının görüleceğine inandığı iddia ediliyor. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın eski ilişkilerini kullandığı, New York’ta yapılacak yatırımcı toplantısında bazı isimlerin Türkiye’ye yatırım yapma planını açıklayacağı, bunun ön görüşmelerinin yapıldığı öne sürülüyor. İddiaya göre, bu toplantının bir benzeri kısa süre içerisinde İstanbul’da yapılacak ve bu temaslardan Türkiye’ye 10 milyar dolarlık bir fon girişi sağlanacak. AKP kulislerindeki hava bu yönde…

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.