Muammer Aydoğmuş

Muammer Aydoğmuş

Lubunyalar

özlük anlamı: Kadınsı tavırlı erkek eşcinsel, camiada pasif geyin karşılığıdır, Laço da aktif gaye söylenir. Modacı, gece klübü çalışanları, yer altıcılar, torbacılar vs.'de bu lisanı bilir.
Günümüzde travestilerce geliştirilen ve birçok LGBT (Lezbiyen Gay Biseksüel Transseksüel) bireyin konuşabildiği bir jargon haline gelmiştir.
Bilindiği üzere haziranın son haftası Enternasyonal bazda LGBT aktivistleri tarafından onun haftası olarak kutlanmaktadır. Dolayısıyla başta İstanbul ve İzmir olmak üzere LGBT aktivistleri sokaklara çıktılar ancak güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaşıp engellendiler.
Lubunya’nın anlamı, Çingenece’nin argosu olarak söyleniyor, Kelav'ca ya da LGBT argosu olarak da biliniyor, kökeni de oldukça eskiye dayanıyor. Tarih olarak dünyada 1860’larda ortaya çıktığı söylense de bunun tarihinin cok eski olduğunu biliyoruz.
Osmanlı’da kökeni 17 yüzyıla dayanan köçekler ve tellakların oluşturduğu çoğu eşcinsel meslek grupları kültürel mirasımızın bir parçası olarak hâlâ devam ediyor.
Transseksüeller bugün dünyanın hemen her yerinde, farklı cinselliklerinin toplumda yarattığı düşmanlıklarla karşılaşıyorlar; ataerkilliği tehdit edici görüldükleri için dışlanıyor, en iyi durumda yok sayılıyor. Aterkillik derken, eşcinselliğin sınıfsal yanına dair ne söylenebilir, özel mülkiyet, sermaye sevmekle sevmemek arasında kararsız gibi...
İç politikada LGBT derneklerini kapatacağız diyerek oy toplayan siyasal partiler, okullarımızda manevi danışman olarak hizmet vermeye başlayan cami hocalarımız, türbanlı kadınlarımızın Sunni kitlenin, hâlâ “mağduriyetini” gidermeye çalışan sol görünümlü sağa yanaşan siyasal partimiz ve bunlar arasında sıkışan etnik gruplar, azınlıklar, mülteciler, LGBT’ ler...
Tarihsel döngüde hiçbir anlayış, yönelim, baskıyla, yasakla, yok saymakla son bulmadı. Egemen anlayış veya sınıf; Doğrudur, farklı kültürlerin, sınıfsal çıkarların, hakim olmasını engellenmiş ancak bir bütün olarak yok etmeyi başaramamıştır. LGBT ısrar ediyor bağırıyor;
“Alışın her yerdeyiz”
“Yok sayılmakla yok olmuyoruz” İsviçre yüzde 64 ile eşcinsel evliliğe onay verdi.
Eşcinsel evlilikler konusunda İsviçre, dünyada yasanın geçtiği 30'uncu ülke oldu.
Diyeceğim odur ki kafamızı kuma gömmeyelim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Aydoğmuş Arşivi