Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu: Enflasyondaki gerilemeyi hep birlikte göreceğiz

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu: Enflasyondaki gerilemeyi hep birlikte göreceğiz
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kavcıoğlu "Yıl sonunu çok daha iyi bir noktada kapatacağız. Ocak sonu ve şubat ayında, enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak" ifadelerine yer verdi.

TRT Haber'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon son dönemde bizim de dünyanın da sorunların başında geliyor. Enflasyon gerilemeye başladı; baz etkisiyle değil aldığımız tedbirler ve uyguladığımız politikalar karşısında enflasyondaki gerilemeyi hep birlikte göreceğiz" dedi.

'Ocak sonu ve şubatta, enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak'
"Enflasyon bu sene tarihsel ortalamaya baktığımız zaman bu oranların çok çok altında. Aralık ayında 1 ile 0-80 arası bir tarihsel ortalamamız var" diyen Kavcıoğlu konuşmasında, "Faiz indirimiyle birlikte kur ve faiz oranlarında bir denge oturdu. Bunun altyapısını da oluşturduk ve böyle gideceğini söyleyebilirim. Yıl sonunu çok daha iyi bir noktada kapatacağız. Ocak sonu ve şubat ayında, enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak" ifadelerine yer verdi.


'FİNANSMAN MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK LAZIM'

Kavcıoğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Merkez Bankası olarak bizim bir kur hedefimiz yok. Ülkelerin potansiyellerini değerlendirmek lazım. Geçmiş dönemlerde yüksek faizlerle enflasyonu düşürdüğümüz zaman cari açıklar verdik. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç almak mümkün değil. Türkiye'nin üretim potansiyelini sürdürmesi için birinci olarak finansman maliyetlerini düşürmek lazım."

Türkiye'deki ekonomik modelin amacının "cari fazla sağlamak" olduğunu belirten Kavcıoğlu, "Artık faiz artırarak değil, kalıcı ve sürdürülebilir fiyat istikrarını oluşturmak için cari fazla vermek gerekiyor" dedi.


"MERKEZ BANKASI'NA BİR YÜKÜ YOK"

"Kur korumalı mevduat sisteminin Merkez Bankası'na bir yükü yok. Sürdürülmesinde bir sakınca yok. Dönemine göre sürecine fark gösterir. Şu an için tabi çok faydalı. Liralaşma politikası dövize endeksli. Teşvik ediyoruz. Enflasyondaki düşüş hissedildiğinde KKM'den çıkışlar olacak" diyen Kavcıoğlu, "Merkez Bankası'nın amacı parasal aktarım mekanizmasını iyi bir şekilde yönetmek. Vatandaş parasının kıymetini koruyor, kaygısı olmuyor. KKM ile Merkez Bankası da rezerv biriktiriyor" diye devam etti.


'GÜVEN DUYULAN BİR MERKEZ BANKASI OLDUK'

"Merkez Bankası bir ülkenin kalbi. Bizim yaptığımız şey ülkenin parasını güçlendirmek. Siz TL'ye değer vermezseniz sokaktaki adam da değer vermez" diye belirten Kavcıoğlu konuşmasında, "Rezerv kaynaklarımızı güçlendiriyoruz, çeşitlendiriyoruz. Rezerv kaynaklarımız daha iyi durumda. Küresel bir merkez bankası haline geliyoruz. Güven duyulan bir merkez bankası olduk" ifadelerine yer verdi. (Halk TV)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.