Özgür Gündem davasında karar açıklandı! Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan ve Bilge Aykut’a beraat

Özgür Gündem davasında karar açıklandı! Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan ve Bilge Aykut’a beraat
Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yöneticilerinin yargılandığı “Özgür Gündem Ana Davası”da mahkeme Necmiye Alpay ve Bilge Aykut’un beraatine, Eren Keskin, Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya ve Zana Kaya yönünden ise müdafilerinin mütalaaya karşı savunma için ek süre talebine istinaden dosyanın ayrılmasına hükmetti.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 30 Ekim 2016 tarihinde kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazarları ve yayın danışma kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu dokuz ismin yargılandığı “Özgür Gündem Ana Davası” olarak bilinen davanın 16’ncı duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, dil bilimci Necmiye Alpay, gazeteciler İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Zana (Bilir) Kaya ile avukatlarının katıldığı duruşma salonunda hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, yapılan savunmaların ardından kararını açıkladı.

Necmiye Alpay ve Bilge Aykut’un beraatine karar veren mahkeme, Eren Keskin, Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya ve Zana Kaya yönünden ise müdafilerinin mütalaaya karşı savunma için ek süre talebine istinaden dosyanın ayrılmasına hükmetti.

Aslı Erdoğan’a isnat edilen “örgüt propagandası” suçlaması ise zamanaşımından düştü.

Diğer yandan mahkeme, haklarında yakalama kararı bulunan ve henüz savunmaları alınamayan Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali’nin dosyalarının da ayrılmasına karar verdi.

İstenen cezalar
Savcı, bir önceki celse esas hakkında mütalaasını açıklamıştı.

Mütalaada, Keskin’in kaleme aldığı 4 yazı ile gazetenin genel yayın yönetmeni olduğu dönemdeki yazı ve görseller nedeniyle “örgüt üyeliği” iddiasıyla cezalandırılması talep edilmişti.

İnan Kızılkaya’ya da gazetede Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olduğu dönemde yayımlanan yazı ve haberler nedeniyle “örgüt üyeliği”nden ceza istenmişti.

Kemal Sancılı için de gazetenin imtiyaz sahibi olması ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt üyeliği” iddiasıyla ceza verilmesi talep edilmişti.

Zana Kaya hakkında ise gazetenin Eş Genel Yayın Yönetmeni olduğu dönemde gazetede çıkan yazı ve haberler nedeniyle “basın yayın yoluyla zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla ceza istenmişti.

Savcı, yazar Aslı Erdoğan için “örgüt propagandası” iddiasıyla hapis cezası talep etmişti.

Mütalaada Necmiye Alpay ve Bilge Aykut’un ise tüm suçlamalardan beraati talep edilmişti.

Diğer yandan savunması alınmayan davanın diğer sanıkları Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu’nun dosyalarının ayrılması istenmişti.

Mütalaaya karşı söz alan Eren Keskin, “Bu düşman hukuku uygulamasıdır. Bizi düşman olarak görüyorsunuz” diyerek istenen cezalara tepki göstermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.