Yargıtay Başkanı'ndan Ülke Başsavcılığı önerisi: 'Düşünce aşamasında'

Yargıtay Başkanı'ndan Ülke Başsavcılığı önerisi: 'Düşünce aşamasında'
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, başsavcılığın isminin ''Ülke Başsavcılığı'' olarak değiştirilmesi gerektiğini savunurken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, henüz olgunlaşmış bir öneri olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Yeni Adli Yıl açılışı öncesi Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Milliyet’ten Didem Özel Tümer’e konuştu.

Akarca, 'Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı' isminin 'Ülke Başsavcılığı' olarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı adının ''Ülke Başsavcılığı'' olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini savunan Akarca, bu önerinin gerekçesini ise 'Sınırötesi suçlarla, organize ve terör suçlarıyla mücadele için, soruşturmaların tek elden, uzmanlaşmış Cumhuriyet savcıları ve gerekli teknik donanıma sahip adli kolluk personeli tarafından, gecikmeksizin yürütülmesi' sebepleriyle 'bu ihtiyaçlara cevap vermek' olarak açıkladı.

Akarca şunları söyledi:

“Bir başka öneri olarak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı’ olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Karşılaştırmalı hukukta genellikle ülke başsavcılığı sistemi mevcut olup, adli makamlar arasındaki denkliğin de tesisi gerekir. Yapılacak soruşturmalarda, devletin ilgili kurumlarıyla işbirliği yapılması önemli olduğu gibi, yabancı ülkelerin adli makamlarıyla da üst düzey koordinasyon ve adli yardım sağlanmalıdır.

Sınırötesi suçlarla, organize ve terör suçlarıyla mücadele için, soruşturmaların tek elden, uzmanlaşmış Cumhuriyet savcıları ve gerekli teknik donanıma sahip adli kolluk personeli tarafından, gecikmeksizin yürütülmesi gerekir. Tüm bu ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ülke Başsavcılığı olarak yapılandırılmalıdır.”

ADALET BAKANI TUNÇ'TAN AÇIKLAMA

NTV canlı yayınında Funda Görey'in sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Akarca'nın önerilerine yanıt verdi.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ''Ülke Başsavcılığı'' olarak yeniden yapılandırılması önerisi sorulan Bakan Tunç, ''Tabii bu öneri bir düşünce aşamasında şu anda henüz olgunlaşmış bir öneri değil henüz tartışılmadı. Daha etkili olması anlamında bir düşünce açıklaması Sayın Başkanımızın. Tartışılabilir.'' dedi.

İlgili Haberler

Kaynak:MUSTAFA DOLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.