Yeniden aday gösterilen Lütfü Savaş'a göre tek sorumlu kendisi değil: 'Murat Kurum hiçbir şey yapmadı'

Yeniden aday gösterilen Lütfü Savaş'a göre tek sorumlu kendisi değil: 'Murat Kurum hiçbir şey yapmadı'
Yeniden aday gösterilen Lütfü Savaş, Murat Kurum'a “Hatay’ın merkezindeki 46 mahalle riskli. Bunların yüzde 52’sine acil müdahale lazım.” bildirdiğini ancak hiçbir şey yapmadığını iddia etti.

CHP'de Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın yeniden aday gösterilmesinin yankıları sürüyor. 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay'ın büyük yıkıma uğramasında sorumlu görülen Savaş, eleştirilerin hedefi haline gelmişti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel gelen tepkiler üzerine "Kırsaldan acayip oy alıyor ve başka isimleri koyduğumuzda kaybediyoruz. Alternatif bulamadık" demişti. Lütfü Savaş'ın en çok oy alan aday olduğunu savunan Özel, deprem konusundaki eleştirilere de nasıl bir sorumluluğu olduğunu bilmediğini söylemişti.

Geçtiğimiz günlerde de depremin tek sorumlusunun kendiymiş gibi imaj çizilmeye çalışıldığını belirten Lütfü Savaş "Depremin tek müsebbibi ben değilim" demişti.

Sözcü'den İsmail Saymaz'a konuşan Savaş, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı ve şimdi AK Parti’nin İBB Başkan Adayı Murat Kurum için "Hiçbir şey yapmadı! Cevap bile vermedi bize. Seçilmiş belediye başkanının muhatap alınmayışı hiç sorgulanmıyor." dedi.

2021’in başında bakanlığa yazdıklarını belirten Savaş, Hatay’ın merkezinde 46 mahallenin riskli olduğunu ve acil müdahalede bulunulması gerektiğini belirtmesine rağmen konuyla ilgili Murat Kurum'dan geri dönüş sağlanmadığını açıkladı.

Kurum’a yönelik "Hiçbir şey anlatamazsınız. Onunla hiç konuşulmuyor. Yukarıdan bakıyor. Hemen geriliyor, eleştiriye açık değil." diyen Savaş" 22 yıl iktidar olan hükümetin hiç mi suçu yok?" ifadelerini kullandı.

Saymaz’ın soruları ve Savaş’ın yanıtları şöyle:

“Suçum var mı yok mu, siz karar verin.

2013 yılında Antakya Belediye Başkanı’ydım. Kentsel dönüşüm yasası çıktı. Aksaray ve Emek mahallelerinde dönüşüm izni aldım. Ben AK Parti’den ayrıldım. Antakya Belediyesi’ne verdiler dönüşümü. Dokuz yıl dönüştüremediler. Belediyeden rahatsız oldu insanlar, güvenleri sarsıldı.

Adam 6 bin konut planlamış. Yeşil alan ve yol yok. Dedim ki “rantsal dönüşüm yapıyorsunuz, buna karşıyım.” Halk da karşıydı.

2014’te büyükşehir belediye başkanı oldum. Dağ bandında 7 mahalle vardı. “Kentsel dönüşüm alanı yapalım” diye defalarca yazdım. Kimseden para istemeyecektik. Bize cevap verilmedi.

2019’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bize yazı gönderdi. “Kentsel dönüşüm strateji belgenizi hazırlatın” diye. “Oh” dedik. Antakya ve Defne’de 46 mahallenin çalışmasını yaptık. 25.020 binayı incelettik. 13.420’si acil müdahale edilmesi gereken binaydı.

26 etaba ayırdık. İlk etabın bütün zemin çalışması dahil plan ve projeyi bitirdik. 2021’in başında bakanlığa yazdık. Dedik ki “Hatay’ın merkezindeki 46 mahalle riskli. Bunların yüzde 52’sine acil müdahale lazım.”

İlk etap Aksaray’dan başlıyor. Planını yaptık. Haber beklerken, dolaşım aksının ortasına okul yaptılar. Bizi dinlemediler.

Çalışmalarımızı, dönüşüm modelini nasıl yapacağımızı projelerle gösterdik. Dönüş olmadı.

Keşke şu an İstanbul’a belediye başkanı olmaya çalışan Murat Kurum da bu kadar çalışsaydı.

Ne yaptı?

Hiçbir şey yapmadı! Cevap bile vermedi bize. Seçilmiş belediye başkanının muhatap alınmayışı hiç sorgulanmıyor.

Muhatap almayan Kurum mu?

Evet, cevap versin. Ben akademisyenim. Boşuna beni üç dönem seçmediler. Sadece Sunni olduğum ve sağdan geldiğim için seçilmiyorum. Bizi yerden yere vurdular. Sanki travma yaşamamışız, kaçıp gitmişiz.

“Kurum, İstanbul’da depreme el atacak” deniyor.
Atamamış işte!

Önlem alabildi mi?

Hiçbir şey yapamadı. Ama bakın Mehmet Özhaseki düzgün çalışıyor, bizleri kaale alıyor. Biz de saygı duyuyoruz. Şu parti bu parti diye ayırırsanız, bütün insanları kırarsanız.

Bakanlığa gönderdiğiniz o çalışmadaki binalar yıkıldı mı?

Çoğu yıkıldı. Yüzde 54 öngördük. Yüzde 55’i kullanılamaz hale geldi.

Ne kadar insan öldü?

Ölenlerin yüzde 80-85’i Antakya ve Defne’den. 32 mahallemiz yok oldu.

“Hatay’da bir giriş ve çıkış var. Savaş, yolları yapmadı” deniyor.
O yollar Karayolları’nın. AFAD insanlarını kurtarmak için vinç kiralayanların vincini geçirmedi ilk beş gün. Kaçıncı gün geldiniz?

İkinci.

Var mıydı organizasyon, görebildiniz mi?

Hiçbir şey göremedim.

Ben de görmedim.

Belediyeyi de görmedim ama.

Ben hep oralardaydım.

Sizi itfaiyede gördüm, itfaiye çökmüştü.

Çökmüştü ama beğenmediğiniz itfaiyeyle ilk üç günde 3800’den fazla adam kurtardık. AFAD “Hatay’da bir şey yok” diye dışarıdan gelenleri Kahramanmaraş ve Osmaniye’ye gönderdi. Hem gıda hem arama kurtarma konusunda.

Bakın, 2018’de af çıkardı hükümet. Hatay’da 205 bin bağımsız bölümü affettiler.

Ne kadarı yıkıldı?

Çoğu yıkıldı. Bunlar niye eleştirilmiyor?

Kurum’a anlatabildiniz mi?

Kurum’a hiçbir şey anlatamazsınız. Onunla hiç konuşulmuyor. Yukarıdan bakıyor. Hemen geriliyor, eleştiriye açık değil.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.