Zamanlama manidar!

Zamanlama manidar!
​​​​​​​Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükçekmece Belediyesi’nde görevli bazı personeller hakkında, rüşvet aldıkları gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Yerel seçimlere 2 buçuk ay gibi bir zaman kala Büyükçekmece Belediyesi’ne rüşvet operasyonu düzenlendi. Operasyonda aralarında belediye başkan yardımcısı Nuraydın Sak’ın da bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı. Operasyona tepki gösteren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hasan Akgün'ün yanında olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Akgün ise “Herkesi sağduyuya davet ediyorum. Bu tür operasyonlar, CHP'ye Hasan Akgün'e puan kazandırır” dedi

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükçekmece Belediyesi’nde görevli bazı personeller hakkında, rüşvet aldıkları gerekçesiyle soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, konuyla ilgili inceleme başlattı. Yapılan çalışmalarda bir inşaat firması tarafından Nisan 2024’te oturumun başlaması planlanan yaklaşık değeri 8 milyar lira olan toplam 144 villanın inşasında temel atılmadığı, zorunlu olan fore kazıkların çakılmadığı, sismik kontrollerinin yapılmadığı, yapı denetimcilerin hiçbir kontrol yapmadan sahte rapor düzenlediği iddia edildi.

Bilirkişi rapor verdi

Belediye görevlilerinin rüşvet karşılığı usulsüz yapılara inşaat ruhsatı verdiği ileri sürülerek, raporların üniversite öğretim görevlilerinden kurulu bilirkişi heyetine gönderildiği belirtildi. Heyet'ten 2 ayrı keşif raporu ve belediye ruhsatlarının sahteliğine ilişkin bilirkişi raporu alındı. Bunun üzerine polis, dün sabah şüphelilere yönelik eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak, İmar ve Şehircilik Müdürü A.Ç.’nin de bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı. Emniyetten yapılan açıklamada, “Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 2 ruhsatsız ateşli silah, 20 bin lira nakit para, 8 tam altın, 2 yarım altın, 43 çeyrek altın ele geçirildi” denildi.

Sürprizleri bekleyin!

Düzenlenen operasyonun ardından CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan basın açıklamasına CHP Parti Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. “Kişileri adaletsiz bir şekilde kişilerin hak ve özgürlüklerini yıpratmak, onları rencide etmek bu ülkenin hiçbir makamına hiçbir şey kazandırmaz” diyen Akgün, “Seçim sürecine girdik her türlü sürprizi bekliyoruz siz de bekleyin. Huzur içinde bir seçim geçirmek için elimizden geleni yapacağız. 17 yaşımdan bu yana bütün hayatım belediyecilik ile geçti. Bu ülkeye hem yurt içinde hem yurt dışında çok değerli hizmetler yaptım. Ekibim ile beraber ve yapmaya devam ediyoruz. Eğer elimiz kolumuz bağlı olurda hiçbir iş yapmasaydık kimse bize her seçimde gelip, adına operasyon mu diyorsunuz, karalama mı diyorsunuz, ne diyorsanız yapmazdı” ifadelerini kullandı.

Oynanan ilk oyun değil

Büyükçekmece’nin üzerinde ilk defa oyun oynanmadığını dile getiren Akgün, “2009 seçimine 35 gün kala bana 4 yıl 4 ay hapis cezası verdiler. Aynen sayın Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı yapılmaması, belediye başkanlığından alınması gibi ayak oyunları. 2009’da bana cezayı veren kişi, FETÖ mensubu yargı üyelerinden bir tanesiydi. Nasıl senaryo? Gittim, çeşitli zamanlarda görüşmeye çalıştım. Hiçbir suçumuz yok. Bu kişi 15 Temmuz 2016’da FETÖ'nün İstanbul, Trakya bölgesindeki imamı çıktı. Ve şimdi Sincan cezaevinde yatıyor. Bizim dosyamız da zaten ortadan kalktı. Çok önemli dimi? Ama bunu hiç yine de basın kullanmayacak. 2019’a geldik, aynı hikayeler, aynı operasyonlar. 2024’e geldik seçime 72 gün kaldı yine aynı senaryo. Hiç kimse bizi yıldıramaz” dedi.

Diğer 16 kişi kim?

Hastanede olduğunu ve operasyonu televizyondan öğrendiğini dile getiren Akgün, “CHP’li belediyelerin üzerine yüklenmekle, yandaş medyayla operasyonlar düzenlemekle sadece bu ülkeye, bu ülkenin yok olmakta olan demokrasisine daha çok zarar verirsiniz. Bu nedenle herkesi sağduyuya davete diyorum. 6 tane arkadaşımız kalem memuru, mühendis, mimar sorgulanmak üzere alınıyor. Peki 16 kişi kim? Belediyenin dışındaki kişiler olduğuna göre kim onlar? İnşaat ile ilgiliyse yapı sahibidir ama yapı sahibinden daha önemli yapının kontrolünden sorumlu, yapı denetim firmasının elemanlarıdır. Bunlara yetkiyi veren makam da Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Konuyu daha da açınca senaryonun ne kadar güzel hazırlandığını anlayacaksınız. 19 Aralık 2022 tarihinde Cumhuriyet Savcılığı Büyükçekmece’den bir arsa ile ilgili bilgi ve belge istiyor. Bu bilgi ve belgeler nedir? Bir arsada inşaat yapılır. Bir arsada yapılmakta olan inşaat ile ilgili bilgi ve belgeleri istiyor. Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü istemiş oldukları bilgi, belgeleri, ruhsat dosyası ve eklerini Cumhuriyet Savcılığına teslim ediyor imza karşılığı. Ondan sonrası bizimle ilgisi yok. Zemin etüt raporuna göre inşaat yapılmadığı iddia ediliyor. 'Zemin etüt raporuna göre imar yapılmamış. Belediye ile inşaatı yapanlar arasında burada bir yolsuzluk söz konusu. Orada istenilenler yapılmamışsa bunun karşılığında muhakkak bir menfaat sağlanmıştır' deniliyor. Yok böyle bir şey” diye konuştu.

Bize ihbar gelmedi

“Belediye ruhsatını ilgili firma veya kişiye teslim ettikten sonra binanın teknik şartlara göre yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve atanmış olan yapı denetim firmasına aittir” diyen Akgün, “Yapı denetim firması o inşaatta belediyenin verdiği ruhsata göre bir hata yapılıyorsa, bir eksiklik yapılıyorsa imalat belediyenin tasdik etmiş olduğu projeye göre yapılmıyorsa onu anında durdurup düzelttirmek veya düzelttiremiyorsa 3 gün içerisinde İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığına teknik raporunu sunmak zorundadır. Sunmazsa cezai durumla karşı karşıya kalır. İhbar etmek zorundadır. Orada savcı niteliğindedir, koruyacak devleti. Bize ihbar edecek. Böyle bir ihbar yok. Yapılmakta olan inşaat ile ilgili Bakanlık yetkili teknik ekip tarafından, yapı kontrolünden yetkili ekip tarafından belediyeye, imar müdürlüğüne böyle bir rapor, yazılı veya sözlü şikayet de yok. Bir duyuru da yok. Nasıl oluyor da biz orada yapı ruhsatına aykırı iş ve işlemlerden buradaki katip, mühendis, mimar sorumlu tutuluyor? Peki Bakanlığın vermiş olduğu yetki nerede kaldı, askıda mı kaldı?” diye sordu.

Çok güzel senaryo

Belediye bünyesinde çalışan 6 kişinin evlerinde gözaltına alındığını belirten Akgün, “Basına da Büyükçekmece’de büyük bir operasyon, 22 kişi gözaltına alındı diyorsunuz. Senaryo o kadar güzel ki belediyeye geliyorlar. Odaları aranıyor. Buradan adliyeye yürüme getirilip götürülüyorlar. Amaç teşhir etmek. İlgili medya gruplarına çok iyi çekimler yapmasını sağlayacaksınız. Algı yaratacaklar ve buradan da savcılığa yine yürüme götürülüyor. Hangi asırdayız? Adaletsiz bir şekilde kişilerin hak ve özgürlüklerini, dokunulmazlıklarını bu şekilde yıpratmak, onları rencide etmek hiçbir şekilde bu ülkenin hiçbir makamına hiçbir şey kazandırmaz. Bu şekilde yapılan operasyonlar sadece bize ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne, Büyükçekmece’ye, ben Hasan Akgün’e ve ekibime toplumun gözünde puan kazandırır” dedi.

image00007.jpeg

BUNLAR KARALAMAYA YÖNELİK GİRİŞİMLER!

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ise Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün yanında olduklarını belirterek, “31 Martta Türkiye yerel seçimlere giriyor. Öncelikle yerel seçimlere girerken sağduyulu barış havasında bir seçimi Türkiye için temenni ettiğimizin altını çizmek istiyorum. Aslında özetle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı yapı denetim firmasının yetki ve sorumluluğunda ki bir konuyla ilgili Büyükçekmece Belediyemize bir operasyon düzenlendi. Ancak bu, ne bu seçim döneminde ne de geçmişte yaşadığımız ilk mesele değil. Burada yaşanan mesele de tıpkı geçmişte yaşadıklarımız gibi Büyükçekmece Belediyesini yıpratmaya yönelik Büyükçekmece Belediye başkanımızı karalamaya yönelik girişimlerdir. 22 kişinin gözaltına alındığı bir olayda 6 Büyükçekmece belediyesi personelini işin içine katarak Büyükçekmece Belediyesi'nin kamuoyu nezdinde ki algısını zayıflatmaya yönelik bir girişimdir. Çünkü bizim yaptığımız saha araştırmaları Büyükçekmece'yi yeniden kazanacağımızı çok net bir şekilde görüyoruz. Hem de ciddi bir farkla. Tabi aynı saha araştırmalarını siyasi rakiplerimiz de biliyorlar yaptırıyorlar ve görüyorlar. Kesinlikle İstanbul halkı, Büyükçekmece halkı bu karalama kampanyalarına bu iftiralara fırsat vermeyecektir. 31 Martta hem Büyükçekmece’de hem İstanbul’da yalanları, iftiraları yüzlerine bir tokat gibi yapışacaktır diyorum” tepkisini gösterdi.

1000025250.jpg

AKGÜN'ÜN YANINDAYIZ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyükçekmece Belediyesi'ne yapılan rüşvet operasyonuna sert tepki gösterdi. “Bugün sabah yine algı yaratmak adına, Hasan Akgün Başkanımıza, Büyükçekmece'de, böyle çok ses getirsin diye adımlar atılıyor” diyen İmamoğlu, “Operasyonlar duyuyoruz. Bazı işler yapılıyor. Buradan söyleyeyim: Bu ve buna benzer girişimlere yeltenenler, bizim itibarımızı zedelemeye çalışanlar, görecekler ki, bir demokrasi şamarı da o taraftan yiyecekler bu milletten. Bu duyguyla Hasan Akgün Başkanımıza geçmiş olsun diyoruz. Onun yanındayız” ifadelerini kullandı.

ana-fotoya-gom2.jpg

ADALET YERİNİ BULACAK

Gözaltına alınan belediye çalışanlarının adliyeye yürüyerek götürüldüğü sırada, toplanan kalabalık operasyona tepki gösterdi. Gözaltına alınanlara destek veren kalabalık, “Hak hukuk adalet” şeklinde slogan attı. Bu sırada A Haber Muhabiri Ahmet Nazif Vural kalabalık grubun saldırısına uğradı. Saldırı sonrası 3 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Burada kısa bir açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kazancı, “Bir tane AK Partili belediyeyi basın bakalım? Yapacak bir şey yok seçim var. Hasan Akgün seçimi kaybetsin diye uğraşıyorlar. Büyükçekmece'yi almak için bir kurgu yapılıyor. Efendim evinde 20 bin lira bulunmuş. Maaş 50 bin lira. Evinde 20 bin lira bulunsa ne olur. Polisler çekim yaparak içeriye giriyorlar. Çektikleri görüntüleri de anında yayınlıyorlar. Bir insan suçlu olmadan suçlu hale getirilemez. Daha tahkikat yapılırken insanları suçlu ilan ediyorlar. Bizim güveneceğimiz tek yer yargı. Üzücü bir olay. Arkadaşlarımızın hepsi pırıl pırıldır. Hak yerini bulacak, adalet yerini bulacak” dedi.

İŞTE O BİLİRKİŞİ RAPORUNUN DETAYLARI!

Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilen bilirkişi raporunun detayları da ortaya çıktı. Raporda Büyükçekmece Eskice Mahallesi'nde bulunan söz konusu 3 parselde 2023 yılı haziran ayında fiziki çalışmaya başlanıldığı belirtildi. Bilirkişi raporunda yapılan her tespitten Cumhuriyet Başsavcılığı'nın haberdar edildiği belirtilerek, “Bilirkişilerce sahada devam eden kazı ve diğer faaliyetlere dair süreçte; Eskice Mahallesi 113/6 parselde yapılan araştırmada 91 ve 96 numaralı villalarda projeye aykırı ve eksik olan imalatlar olduğunun ve halen kazılmış alanın açık olduğunun beyan edilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2 Ağustos 2023 tarihinde gecikmesinde sakınca bulunan hal olduğu değerlendirilerek keşif kararı alınarak sahaya gidildiğinde; keşif çukuru acılan çukurlarda mevzuat gereği düzenlenmesi gereken raporlarda yer alan fore kazıkların bulunmadığı ve imal edilmediğinin açıkça görüldü, bu husus keşif tutanağına bağlandığı” denildi. Raporda yapılan incelmede eksik imalata rastlanıldığı belirtilerek, 3 villada gözlem kazısı yapıldığı ve bu kazı sonucunda söz konusu 3 villada projeye aykırı ve eksik olan imalat olduğu belirtildi. Söz konusu bilirkişi raporunda ayrıca “İnceleme konusu parsellerden olan Eskice Bazı sondajların fotoğraflarının kamyon fotoğraflarında aynı nokta farklı açılardan çekilmiş veya aynı fotoğraf konulmuş olduğu, dolayısıyla zemin etüd sondajlarının yapıldığına dair resimlerin birbirinin aynısı olan gerçeğe aykırı resimler olduğu görüldü” ifadelerine yer verildi. Raporda, Eskice 113/6, 115/4 parsellerde devam eden toplam 144 adet villanın imar kanununa aykırı şekilde ruhsatsız ve depreme karşı dayanıksız oldukları vurgulandı.

SAVCILIK YIKIM İÇİN YAZI GÖNDERMİŞ

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na giden bir kişi, Eskice Mahallesi'nde geniş bir arazi üzerine kurulan 140 villalık sitenin imarında usulsüzlükler yapıldığına dair suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından başsavcılık konuyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, inceleme başlattı. Yapılan incelemelerin ardından aralarında belediye personellerinin de bulunduğu 22 kişiye operasyon düzenledi. Gözaltına alınanların işlemleri devam ederken, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Nisan ayında iskan izni verilmesi öngörülen 140 villanın, usule uygun olmadığı gerekçesiyle yıkılması için İstanbul Valiliği'ne yazı yazıldığı öğrenildi.

İlgili Haberler

Kaynak:DAMGA GAZETESİ - BARIŞ KIŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.